TERT SUSTINATOR EXPERIENTA SIMILARA

Buna ziua
Suntem doi operatori economici asociati pentru a participa la o licitatie su nu avem experienta similara ceruta in documentatia de calificare.
Pentru sustinerea tehnica si profesionala, respectiv experienta similara vrem sa apelam la sustinerea tehnica din partea unui tert.
Va rog a ma ajuta cu urmatoarele informatii:
- ce documente sau angajamente juridice sunt necesare tertei persoane, pentru a ma sustine ?
(pentru ca noi sa nu fim exclusi din procedura de licitatie)
- ce garantii trebuie sa prezinte terta persoana in vederea sustinerii.

Va Multumesc.

sustinere din partea tertului

Temeiul juridic privind participarea avand sustinere din partea unui tert este dat de art. 186 , coroborat cu art. 190 -2 din OUG nr. 34/2006 si art. 11^1 din H.G. nr. 925/2006.
De principiu, persoana care asigura sustinerea nu trebuie sa se afle in situatia care determina excluderea din procedura de atribuire conform prevederilor art. 180.
Concluzia: tertul prezinta un angajament ferm de sustinere, in forma autentica, si o declaratie ref art. 180. Dvs (ofertant) indicati numele/denumirea sustinatorului si datele de identificare ale acestuia.
Distinct de prevederile legislative, va sugerez sa cititi cu atentie documentatia de atribuire, este posibil sa gasiti si alte cerinte decat depunerea angajamentului si a unei declaratii referitoare la neincadrarea in prevederile art. 180 din partea tertului.
Daca simtiti nevoia unor lamuriri suplimentare reveniti sau dati e-mail la t.tarascon@yahoo.com

angajament tert

am o procedura la care o asociere vine la unul dintre asociati cu sustinere tehnica din partea unui tert dar respectivul sustinator nu prezinta acel angajament obligatoriu conform art 190 din oug 34/2006. il elimin sau pot sa-l cer ulterior? conform legii este obligatorie prezenta acestui angajament in momentul deschiderii ofertelor! ce ma sfatuiti?

angajament tert

Nu te lasa prada ideii de descalificare. Trebuie sa-ti vezi interesul si sa faci o achizitei cat mai eficienta. Mai intai verifica-ti documentatia. Daca nu ai facut suficiente precizari, daca nu ai impus suficiente reguli, mai ai timp sa le aduci in suportul derularii achizitiei. Ai dreptul, in limita timpului acordat de legislatie, sa ceri completari, lamuriri in ceea ce priveste ofertele primite. Ofertantii nu sunt pusi la punct cu modul de intocmiri a ofertei, cu rigorile legislatiei in materie de achizitie.Mai da-le o sansa. Ovidiu are dreptate ca si ei au nevoie de expertii din sindicatul pe care l-a format. Daca cu rabdarea treci marea si cu suplimentul de informatii pe care il cerem atunci cand suntem nelamuriti intr-o privinta sau alta putem face achizitii laudabile.
Succes!

Da

Da sunt de acord cu LiaMia ca nu trebuie respins asa repede. De ce? Pe simplu motiv ca trimiterea aceasta declaratia de tert sustinator nu va fi o modificare a ofertei. Nu aduce o informatia noua. A spus in oferta cine este tertul sustinato, si cum il sustine pe ofertant. Necesita acestei declaratie este pentru AC sa fie sigura ca TS stie ce implica actiunea de sustinere si pe perioada de implementare.
Stiu ca multi consider ca in cazul in care a fost ceruta o hartie, atunci oferta trebuie respinsa daca nu o contine. Si ce facem cand AC a gresit pe un formular? Respingem cei care au trimis formularul gresit sau cei care il trimit modificat?
Va trebuii sa acceptam ca oameni fac greseli si nu toti au reavointa. Inainte de a respinge o oferta pentru o lipsa de acest tip, trebuie si gandit daca informatia va fi noua sau daca este numai o informatie care ne va confirma ce a fost deja scris in oferta.

tert sustinator

Doresc sa stiu daca actele privind sustinerea experientei similare date de un tert sustinator trebuie sa fie autentificate, legalizate sau se pot depune in copie conform cu originalul, ma refer la contract, proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor si recomandare, nu ma refer la acel angajament de sustinere, care stiu ca trebuie autentificat la notar.
Va rog sa ma lamuriti. Multumesc

Doar angajamentul trebuie

Doar angajamentul trebuie autentificat! Toate celelalte, copie conform cu originalul.

Lineta , vezi ca angajamentul

Lineta , vezi ca angajamentul de sustinere NU MAI TREBUIE AUTENTIFICAT.

tert sustinator

Deci angajamentul nu mai trebuie autentificat?

NU mai trebuie autentificat,

NU mai trebuie autentificat, vezi art 186 alin 2 si 190 alin 2 din OUG 34/2006 modificate prin Legea 193/2013

Multumeeesc!

Scuze! Si multumeeesc!

Tert sustinator financiar firma italiana

Avem o licitatie in care tertul sustinator financiar este o firma din Italia.Imi poate spune cineva ce document inlocuieste bilantul? Sau ce forma are acel bilant?

http://ec.europa.eu/markt/ece

http://ec.europa.eu/markt/ecertis/documentDetail.do?docId=10467
Intra pe acest site si cauta corespondenta tuturor documentelor ce se solicita in achizitii publice, in alte tari.

tert sustinator

O intrebare, daca se poate, ca sunt la inceput in domeniul achizitiilor publice si imi sunt putin neclare lucrurile. Un tert sustinator trebuie sa completeze si el un DUAE? Sau e suficient doar angajamentul de sustinere? Multumesc frumos!

Da, se completeaza distinct

Da, se completeaza distinct de tert si/sau de subcontractant

tert sustinator

Multumesc si inca o intrebare daca se poate. Formularul DUAE trebuie semnat electronic de catre tert sustinator si apoi contrasemnat de catre noi, ca lider?

Asa ar fi ideal sau poate sa

Asa ar fi ideal sau poate sa semneze doar liderul dar sa aiba o imputernicire in acest sens.

Multumesc frumos pentru

Multumesc frumos pentru informatii!

O intrebare as avea si eu,

O intrebare as avea si eu, daca se poate sa imi raspunda cineva.
Toate documentele incarcate in SEAP se vor semna electronic, insa de exemplu in formularele de de autoritatea contractanta la CEREREA DE PARTICIPARE dupa ce o completezi in partea de jos se cere numele, functia, stampila si semnatura.
Intrebarea era daca eu trebuie sa le printez, apoi sa le semneze si stampileze administratorul???
Dupa sa le scanez si apoi sa le semnez electronic.

tert sustinator experienta similara

va rog o lamurire: avand in vedere art 182 alin 4 din Lg 98/2016 "(4) Odată cu angajamentul de susţinere, ofertantul/candidatul are obligaţia să prezinte documente transmise acestuia de către terţul/terţii susţinător/susţinători, din care să rezulte modul efectiv prin care terţul/terţii susţinător/susţinători va/vor asigura îndeplinirea propriului angajament de susţinere, documente care se vor constitui anexe la respectivul angajament." , care sunt acele documentele din care rezulta MODUL EFECTIV PRIN CARE TERTUL ASIGURA INDEPLNIREA ANGAJAMENTULUI DE SUSTINERE?

Tert sustinator dotare tehnica si experienta similara

Avand in vedere art 182 alin 4 din Lg 98/2016 "(4) Odată cu angajamentul de susţinere, ofertantul/candidatul are obligaţia să prezinte documente transmise acestuia de către terţul/terţii susţinător/susţinători, din care să rezulte modul efectiv prin care terţul/terţii susţinător/susţinători va/vor asigura îndeplinirea propriului angajament de susţinere, documente care se vor constitui anexe la respectivul angajament." , care sunt acele documentele din care rezulta: MODUL EFECTIV PRIN CARE TERTUL ASIGURA INDEPLNIREA ANGAJAMENTULUI DE SUSTINERE?

in cazul experientei similare

in cazul experientei similare art. 182 alin (5) În cazul în care susţinerea terţului/terţilor vizează resurse netransferabile, angajamentul asigură autorităţii contractante îndeplinirea obligaţiilor asumate prin acesta, în situaţia în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului.
De aici eu inteleg ca tertul ar trebui sa prezinte ca dispune de forta de munca si utilaje suficiente pentru indeplinirea angajamentului de sustinere. De fapt prin angajament tertul isi asuma sa intervina ori de cate ori ofertantul intampina dificultati. Daca ofetantul intampina dificultati atunci tertul trebuie sa vina sa ii faca treaba cu personalul si utilajele lui.