Actualizare pret contract de lucrari

Buna ziua! Am nevoie urgenta de un sfat: in decembrie 2008 am incheiat un contract de lucrari de canalizare, finantat prin OUG7. Lucrarile trebuiau finalizate in 8 luni, dar, din mai multe cauze, s-a prelungit durata de executie. Acum executantul cere actualizarea pretului cu indicele INS. In modelul de contract din DA se stipula "Preţul contractului poate fi actualizat prin aplicarea unui coeficient de actualizare care este egal cu evolutia indicelui preturilor de consum (total) comunicat de Institutul National de Statistica. Evolutia indicelui preturilor de consum (total) se determina aferent perioadei cuprinse intre luna de referinta, respectiv luna iunie 2007 si luna pentru care se realizeaza decontarea."
Insa, in contractul semnat clauza apare astfel "Ajustarea preţului contractului se va stabili prin formule corespunzătoare evidenţiate în OUG nr. 34/2006 pentru a reflecat creşterea costului forţei de muncă, al materialelor şi al altor elemente introduse în lucrări". Este legala actualizarea pretului? Si care este formula pe care o vom utiliza?

Aveţi grijă

dacă se mai poate face actualizarea legal.

ovidius

p.s. oamenii de ştiinţă ar zice că nu, dacă nu s-a prevăzut exact formula de actualizare care să fie consfinţită şi în documentaţia de atribuire, citez din memorie ...

atentie

Daca in documentatia de atribuire s-a prevazut ajustarea pretului si modelul de contract a fost publicat impreuna cu documentatia atunci obligatoriu trebuieste respectata formula de ajustare a pretului( nu respectati prevederile din caietul de sarcini -dati un avantaj nejustificat celui cu care incheiati contractul in fata altor ofertanti-mare problema), daca in caietul de sarcini nu a fost prevazuta ajustarea pretului si modalitatea concreta atunci o dati in prevederile oug34/2006 si pe baza cererii constructorului privind modificarile de preturi si stabiliti, o ajustare :)

nu cred ca se poate ajusta

avand in vedere faptul ca e vorba de o lucrare, in documentatia de atribuire, pe langa formula concreta de ajustare, trebuia anexat un tabel cu datele de actualizare (intocmit de regula de proiectantul lucrarii). Ponderile (coeficientii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliti in tabel vor fi revizuiti pe baza formulei de ajustare. De regula tabelul datelor de actualizare cuprinde resurse cu preturi revizuibile (materiale seminificare cu o anumita pondere - deci nu toate materialele, etc). In mare, dirigintele de santier ar trebui sa se implice si el (asta daca in contractul cu el ati prevazut si verificarea situatiilor de lucrari). El trebuie sa stie cum se aplica formula.

p.s. eu am avut ceva asemanator, dar ca sa nu gresesc si sa am probleme cu controalele ulterioare, si nici ca sa iasa ofertantul in pierdere...am trimis adrea la anrmap care mi-a confirmat banuiala ca "nu se poate"

actualizare pret contract lurari

Buna , si noi avem 3 contracte pe OG 7 , conditia ca sa poti actualiza pretul este ca in contractul de lucrari sa ai precizat ca se admite actualizarea pretului. Daca ai aceasta mentiune atunci se actualizeaza pretul contractului prin act aditional la contract. Noi am folosit formula:.... Art.19 Ajustarea pretului contractului, se modifica dupa cum urmeaza:

19.2.-Pretul contractului se ajusteaza dupa cum urmeaza:
-pentru primele 12 luni pretul contractului ramane ferm (nu se actualizeaza).
-restul de executat,la sfirsitul perioadei de 12 luni,se actualizeaza prin aplicarea unui coeficient calculat prin inmultirea succesiva a indicilor lunari de crestere a preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica,intre luna de referinta(ofertare) si luna de decontare.

Sper sa va fie de folos.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri