De ce riscam sa pierdem fonduri europene? Contracte de achizitii publice de 1,7 mld. euro contin nereguli

Ministerul Afacerilor Europene a depistat nereguli la peste 460 de contracte de achizitii publice incheiate in cadrul Programului de Operational Regional (POR), a caror valoare se ridica la aproximativ 1,7 de miliarde de euro, informeaza un document publicat de minister miercuri. Aproximativ jumatate dintre aceste contracte se refera la Programul Operational Regional.

Dupa ce Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional de la data de 11 iunie 2011 din cauza unor nereguli, ministerul de resort a transmis Comisiei Europene, la 31 octombrie 2011, informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele
finantate din instrumente structurale.

Analiza ministerului a vizat, in special, cele cinci programe operationale finante din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune, pe proiectele finalizate sau in curs de implementare si a caror derulare a avut o componenta de achizitii publice, fiind astfel verificate 466 de contracte.

Astfel, potrivit documentelor date publicitatii de minister, cele mai multe contracte de achizitii publice supuse din nou verificarii, si anume 209 contracte, au vizat Programul Operational Regional. Valoarea lor se ridica la aproximativ 700 milioane de euro. Conform ministerului, exista aproximativ 80 de nereguli in ce priveste atribuirea acestor contracte.

De asemenea, au fost verificate si 120 de contracte de achizitii publice incheiate in cadrul Programului Operational Sectorial MEDIU, a caror valoare se ridica la aproximativ 750 milioane de euro.

Alte 90 de contracte incheiate in cadrul Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice in valoare de peste 100 milioane de euro au fost supuse din nou controalelor desfasurate de minister, fiind semnalate peste 40 de suspiciuni.

"Documentele vor fi atent analizate de Comisia Europeana, care este posibil sa ceara si unele informatii suplimentare. Speram ca la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lui decembrie sa putem relua transmiterea cererilor de decontare la Bruxelles”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, la inceputul acestei luni.

In iulie 2011, statul roman a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice.

"Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale", se arata in documentul de presa publicat de Ministerul Afacerilor Europene.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditii la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

ovidius

Sursa:
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_26808/De-ce-riscam-sa-pierde...

Ca să fiu avocatul diavolului....

aș putea să pun câteva întrebări:
- cum au trecut de prima dată?
- cei de la UCVAP nu au avut nimic de zis? majoritatea procedurilor cred că au fost sub supraveghere.
- cum dracu ne trezim doar când ne dă maica UE peste ochi, alfel dormim în pace și onor?

Si?

Si ce daca UCVAP a vazut ceva?
Vrei exemple de licitatie care au primit note din partea observatorilor UCVAP si AC nu a tinut cont de ele. Un exemplu anul asta a fost o AC care a cerut sa fie o firma cu experienta in Romania si cu sediul permanent in jurul AC. N-au vrut sa shimb nimic dupa cereri de clarificari nici dupa nte din partea UCVAP. S-a terminat cu mai multe contestatie si in fine CNSC a anulat licitatia. Nu stiu cum Anuntul de Participare a trecut! Si dece asteptam UE? De fapt nu asteptam intodeuna dar se aplica COCOF si atat. Adica se aplica numai rectificare financiara de 5-25%... Si avem situatie in care ANRMAP a considerat ca nu au fost neregularitati dar UE spune altceva.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri