Garantia de buna executie

Buna seara, am o problema pe care doresc sa v-o impartasesc cu speranta ca cineva ma poate ajuta. Cerere de oferte offline cu faza finala de licitatie electronica pentru achizitie de produse, s-a incheiat, contractul este in derulare si se incheie pe 31.12.2012. In documentatie am solicitat constituirea garantiei de buna executie, aceasta a fost constituita de furnizor prin ordin de plata in contul institutiei. Tot in documentatia de atribuire este specificata posibilitatea prelungirii contractului prin act aditional cu 4 luni. Intrebarea este: ce se intampla cu garantia de buna executie, avand in vedere ca actul aditional produce efecte incepand cu anul 2013 iar contabilitatea spune ca nu poate sa aiba acesti bani in cont la sfarsitul anului.

Garantia de buna executie

Din punct de vedere al legislatiei achizitiilor publice derularea achizitiei a fost executata corect. Din punct de vedere contabil, am observat ca in cadrul primariilor contabilitatea este guvernata de legea neputintei, pentru unii este mai greu sa tina o garantie sub control. Nu am lucrat in mediul bugetar. De aceea nu cunosc inregistrarile contabile dar, nu cred ca un contabil versat, abil, nu ar gasi un artificiu pentru a o trece dintr-un an in altul. Poate le ceri contabililor sa-ti explice mecanismul contabil pentru ca pe viitor , cind vei pregati documentatia de atribuire pentru alte proceduri, sa stii cum sa pui conditiile ce implica constituirea garantiilor.

Multumesc mult!

Multumesc mult!

Nu este nevoie de vreo magie.

Nu este nevoie de vreo magie. Este foarte simplu. Garantiile de participare si cele de buna executie se vireaza de catre ofertant/ofertantul castigator intr-un cont special de garantii pus la dispozitie de catre autoritatea contractanta si care va fi comunicat in fisa de date.

Garantia de buna executie

Este corect ce spune dan one, cu conditia ca institutia respectiva sa fi avut intelepciunea sa respecte prevederile legale. Nu prea se practica constituirea acestui cont special. Nu stiu motivul.

garantia de buna executie

buna,
am o intrebre in cazul in care am solicitat garantia de buna executie 5% si ofertantul care a castigat contractul este IMM(conform declaratiei depuse la documentatie). GB se constituie la jumatate adica 2,5%???
Autoritatea a specificat ca acepta si prin retineri din facturi prin deschidere a unui cont la Trezorerie.......prin depunere initiala a 0, 5% urmand ca apoi sa-i retin 2,5% fara TVA din fiecare factura??? este corect ???...................pana ating 2, 5% din valoarea contractului????

Cat ii retii din fiecare

Cat ii retii din fiecare factura stabilesti cu ofertantul castigator. Adica el deschide contul, vireaza 0.5% din valoarea contractului (parca asa zice legea) si diferenta pana la 2.5% (fiind IMM) o retii tu ca autoritate din facturile emise. Noi de regula stabilim sa retinem un procent mai mare din primele facturi ca sa terminam mai repede, dar se poate intinde si pe toate facturile sau cum stabilesti cu castigatorul.
Si pentru prima intrebare, raspunsul e DA, fiind IMM va constitui 2.5% din valoarea contractului fara TVA.

Eu ii retin 0,5% din valoarea

Eu ii retin 0,5% din valoarea contractului la semnare iar restul de 2% (pt IMM) o retin in N-1 transe lunare egale pe fiecare luna de derulare a contractului (11 transe in caz ca perioada contractata este de 1 an)

Vin si eu cu o intrebare

Vin si eu cu o intrebare legata de gar de buna executie. Cine din cadrul autoritatii se ocupa la voi de urmarirea constituirii acestei garantii??? O faceti voi, biroul achizitii publice (compartiment intern specializat) unde exista bineinteles, se ocupa cel ce urmareste contractul, se ocupa biroul juridic?????Cum vedeti voi aceasta problema sau cum procedati voi in cadrul autoritatii voastre??? Multumesc!

In cadrul autoritatii

In cadrul autoritatii contractante unde mi-am desfasurat activitatea, serviciul initiator al achizitiei publice se ocupa de urmarirea constituirii garantiei de buna executie, prin responsabilul de contract.

Mersi, marius, sincer ma

Mersi, marius, sincer ma bucura raspunsul tau intrucat si eu sunt de aceeasi parere, responsabilul de contract ar trebui sa se ocupe de urmarirea constiuirii acestei garantii.

Stie cineva? Pentru IMM se

Stie cineva?
Pentru IMM se poate reduce şi acea suma initiala depusa de 0,5% din garantia de buna executie?
Va multumesc mult!

Nu se poate reduce acel

Nu se poate reduce acel procent de 0.5% initial pe care trebuie sa-l constituie ofertantul in contul din trezorerie.

Se poate reduce numai in

Se poate reduce numai in situatia in care GBE este stabilita sub 1% din valoarea ofertei . In cazul IMM ,GBE depusa este 1/2 din procentul stabilit in invitatie/anunt , adica in cazul expus de mine GBE<0,5%.

Mersi pt. raspunsuri.

Mersi pt. raspunsuri.

garantie buna executie

Referitor la garantia de buna executie a contractului pe care ofertantul urmeaza sa o constituie, va cuprinde si valoarea diverselor si neprevazute care au fost mentionate in pretul ofertat? Multumesc anticipat!

Garantia de buna executie se

Garantia de buna executie se constituie la valoarea contractului fara diverse si neprevazute, doar valoarea lucrarii executate propriu zis.

Am avut de curand un control

Am avut de curand un control de la curtea de conturi.Domnul acela m-a pus pe ganduri.Ne-a reprosat faptul ca nu modificam si cuantumul garantiei de buna executie a contractului, odata cu ajustarea pretului contractului, pe parcursul derularii acestuia. Nu stiu sa existe obligatia aceasta undeva in legislatia achizitiilor publice si, mie personal mi se pare ceva exagerat. Mai stie cineva de practica aceasta?
Multumesc!

Nimeni nu mai practica asa

Nimeni nu mai practica asa ceva nu? chiar as fi recunoscatoare pentru o parere. Multumesc frumos!

Intr-adevar noi nu procedam

Intr-adevar noi nu procedam asa....dar acum ca ai adus in discutie acest aspect, cred ca pe undeva au dreptate cei de la curtea de conturi.

La o procedura de achizitie

La o procedura de achizitie servicii de asigurare CASCO, societatea de asigurari cu care s-a incheiat contractul a adus garantie de buna executie emisa tot de ei.. mie nu mi se pare normal, dar nici nelegal nu cred ca este...a mai patit cineva asa ceva?

Este normal. Vezi modul de

Este normal. Vezi modul de completare a fisei de date - mai 2014 (! In cazul contractelor avand ca obiect servicii financiar-bancare, nu se accepta mentiunea potrivit careia nu se admite constituirea instrumentului de garantare de catre institutia bancara care este ofertant).
In mod analog logica se aplica si in cazul societatilor de asigurari, respectiv garantiiei de buna executie.
Dar ce spuneti de recomandarea asta a ANRMAP : "Nu se poate impune/solicita ca, spre exemplu, banca care emite garantia de participare sa nu fie in FALIMENT sau insolventa."
Nu inteleg eu bine, sau astia au inebunit de tot?

Mersi, asta mi-a scapat...

Mersi, asta mi-a scapat... dar totuşi eu nu aş incadra serviciile de asigurari la servicii financiar-bancare...şi m-as fi simtit mai bine daca ar fi mentionat acel aspect şi la sectiunea privind garanţia de buna executie..cat despre recomandarea de care mentionezi...nu are nicio logica şi da, au inebunit de tot!

oferta neconforma

Buna ziua.sunt studenta si am ca si materie la fac Licitare Ofertare Contractare.De curand,colocviul la aceasta materie a fost reprezentat de o licitatie deschisa fictiva,pt un contract de achizitie publica alimentare cu apa.ce vreau sa stiu este daca cumva pot face o contestatie fictiva,deoarece oferta mea a fost considerata neconforma pt lipsa din plic a prezentarii perioadei de garantie de buna executie.oferta mea a fost cea mai buna din pct de vedere al perioadei de executie si al valorii contractului ,cu diferente f mari intre mine si ceilalti trei ofertanti.din lipsa acestei mentiuni,am pierdut" licitatia ".am muncit foarte mult la acest proiect si as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu vreo informatia.am citit peste tot insa nu am gasit ceva care sa ma lamureasca.

Citeste art 256^2 si

Citeste art 256^2 si urmatoarele din OUG 34/2006. Cat despre lipsa "ofertei" tale, ai grija cum te expirmi intrucat nu exista in achzitii publice "PERIOADA DE GARANTIE DE BUNA EXECUTIE". Garantia lucrarii (pe care cred eu ca ai omis-o) este ceva si garantia de buna executie este cu totul altceva. Una se exprima in luni/ani/decenii...etc, cealalta este un instrument financiar (sa-i zic asa). Garantia de buna executie se constituie doar de ofertantul castigator sub forma unei sume de bani ca un anumit procent din valoarea fara TVA a contractului. Garantia lucrarii in schimb este ceea ce garantezi tu ca ofertant pentru lucrarea facuta de tine, adica reteaua de alimentare cu apa o garantez 10 ani sau 15 sau 3.....Deci despre asta este vorba....iar despre contestatie poti citi la articolele mentionate de mine mai sus.

Intradevar exprimarea lui

Intradevar exprimarea lui alexa27 este ambigua. Eu deduc ca este vorba despre omiterea precizariii perioadei de garantie a lucrarii in cadrul propunerii tehnice. Spun asta deoarece vad ca oferta a fost respinsa ca si neconforma.
Daca este asa trebuie revazut daca in caietul de sarcini si/sau in anuntul de participare (modul de prezentare a propunerii tehnice) se solicita in mod expres precizarea perioadei de garantie a lucrarii.
In cazul in care a precizarea a fost solicitata, iar ofertantul nu a inclus in propunerea tehnica perioada de garantie, oferta intradevar este neconforma iar contestatia este nefondata.
Daca nu a fost solicitata precizarea , atunci ofertantul are dreptul sa depuna contestatie pe motiv ca autoritatea contractanta nu a solicitat ofertantului prin clarificari , sa precizeze perioada respectiva.

Am inteles acum despre ce

Am inteles acum despre ce este vorba.deci nu exista nicio posibilitate sa fac contestatie?da a fost precizat in fisa de date si precizarea garantiei lucrarii.ceilalti 3 ofertanti au precizat aceasta perioada insa doi dintre ei nu aveau formularul de imputernicire desi acesta era solcitat.pot face contestatie pt acest lucru?

Se poate renunta renunta la

Se poate renunta renunta la aceasta oferta desi era f buna doar pt aceasta garantie?adica ea exista insa nu a fost precizata.poate comisia sa accepte o completare la oferta ?

Explica-mi ce intelegi prin

Explica-mi ce intelegi prin sintagma "adica ea exista insa nu a fost precizata"?
Pai daca nu a fost precizata atunci cum exista?
Daca scrie in fisa de date negru pe alb ca "se va prezenta perioada de garantie a lucrarii" si nu ai prezentat-o in cadrul propunerii tehnice, nu mai ai ce sa faci chiar daca oferta ta este de "nota 10".
Ar mai fi o speranta in sensul ca ai completat si ti-ai asumat pe undeva in clauzele contractuale perioada de garantie acordata lucrarii. Numai in sensul acesta comisia poate accepta completari in limita prevazuta de art.80, alin.3 din HG925/2006 - omisiuni din cadrul unui document (propunere tehnica) a caror completare este sustinuta in mod neechivoc de sensul si de continutul altor informatii existente initial in alte documente (clauze contractuale completate si semnate de ofertant) prezentate de ofertant.

am facut o procedura in 2013

am facut o procedura in 2013 pentru o lucrare, in perioada de garantie s-au defectat niste utilaje (vane), castigatorul nu vrea sa vina sa repare(s-au transmis nenumarate notificari, nu raspunde la ele), intrebare:
1. il retin din garantia de buna executie banii pentru reparatia utilajelor?
2. banii din garantia de buna executie practic sunt ai castigatorului, trebuie sa fac o alta procedura de achizitie? sau pot sa fac achizitie directa?

Contractantul

Contractantul este obligat ca, pe perioada de garantie a lucrarilor, sa remedieze orice deficienta constatata de autoritatea contractanta. AC aduce la cunostinta contractantului situatia creata solicitandu-i remedierea in termenii contractuali. In cazul in care contractantul refuza, AC poate retine cota parte din garantia de buna executie in vederea remedierii deficientelor (vezi termenii contractuali). In acest caz, remedierea se va face prin achizitia serviciului, urmand toti pasii procedurali (referat, introducere in PAAP, etc.).

Contractantul

Contractantul este obligat ca, pe perioada de garantie a lucrarilor, sa remedieze orice deficienta constatata de autoritatea contractanta. AC aduce la cunostinta contractantului situatia creata solicitandu-i remedierea in termenii contractuali. In cazul in care contractantul refuza, AC poate retine cota parte din garantia de buna executie in vederea remedierii deficientelor (vezi termenii contractuali). In acest caz, remedierea se va face prin achizitia serviciului, urmand toti pasii procedurali (referat, introducere in PAAP, etc.).

Potrivit prev. art.39 alin.

Potrivit prev. art.39 alin. (2) din HG 395 , AC are obligatia de a constitui garantia de buna executie in cazul contractelor de proiectare indiferent de valoarea acestora.
Pentru un contract de servicii avand ca obiect intocmire studiu de fezabilitate, care a fost atribuit prin incredintare directa (40.000 lei fara TVA) se solicita constituirea garantiei de buna executie?Se aplica prev art.39?

Din coroborarea mai multor

Din coroborarea mai multor articole, eu as spune ca ai posibilitatea de a aplica art 39, daca vrei, dar nu esti obligat.
Ma bazez in primul rand pe faptul ca AD nu este o procedura reglementata de legea 98 sau 99. Si de aici, decurg toate celelalte. Pe de alta parte, nu vad nici o problema in a solicita constituirea acestei bune executii, in cazul unui ctr de proiectare cu o valoare sub art 7 alin 1. Nu fac altceva decat sa ma protejez eu AC, nu? S-ar putea sa nu vrea contractantul s-o constituie si atunci....nu stiu cum vei rezolva problema. Ca adevarul e undeva la mijloc.

Am in derulare un contract de

Am in derulare un contract de lucrari de reparatii generale pe o perioada de executie de 60 zile. Castigatorul nu a realizat nici 40% din contract in primele 50 zile si m-a notificat ca nu poate finaliza contractul si imi propune sa incetam contractul cu acordul partilor . Ce naiba sa fac? Sau mai astept pana ce trece perioada contractuala sau sa reziliez contractul de urgenta? Dca ma iau dupa penalitati mai bine o las balta pt ca firma e falita.
Ati mai trait astfel de experiente?Daca accept incetarea sau reziliez contractul mai pot executa polita de asigurare a garantiei de buna executie?