Autoritate contractanta in calitate de ofertant

Doresc sa supun dezbaterii acest subiect si sa sesizez discriminari in legatura cu anumite cerinte de calificare care aparent sunt legale. Speta este urmatoarea: reprezint o autoritate contractanta (institutie de invatamant superior) avand calitate de persoana juridica care are in subordine o ferma zootehnica. Desi legea permite institutiilor publice sa practice activitati economice pentru atragerea de venituri proprii, problema apare atunci cand doresc sa valorific produsele (ex. oua) catre alte autoritati contractante si nu pot sa particip la proceduri pentru ca nu avem certificat ONRC si nici nu putem obtine deoarece suntem institutie publica (raspuns primit de la ONRC). Aruncand o privire peste anunturile din SEAP observ ca 100% din solicitanti pretind persoanelor juridice romane certificatul ONRC din care sa rezulte corespondenta CAEN cu obiectul contractului. Daca cineva se afla in situatie similara sau daca a reusit sa rezolve cumva problema , invit sa-si exprime parerea.

Conform art 183 din OUG 34

Conform art 183 din OUG 34 "AC are dreptul de a solicita oricărui operator economic să prezinte documente edificatoare care să dovedească forma de înregistrare ca persoana fizica sau juridica şi, după caz, de atestare ori apartenenţă dpdv profesional, în conformitate cu prevederile din ţara în care ofertantul/candidatul este stabilit". Avand in vedere ca o institutie de invatamant nu are certificat ONRC, prezentati actul echivalent, conform legislatiei, iar pentru ferma respectiva, in mod similar, actul de infiintare sau care atesta ca a trecut in subordinea institutiei, plus documentul din care rezulta ca obiectul de activitate are legatura cu obiectul contractului. Comisia de evaluare este obligata sa tina cont de aceste documente, pentru ca nicaieri in OUG 34 nu se face referire strict la certificatul ONRC, ci se vorbeste despre "documente doveditoare". In caz contrar, CNSC-ul le poate explica de ce e restrictiva solicitarea expresa a certificatului ONRC. ;)

Ar mai fi problema

Ar mai fi problema inregistrarii mele in SEAP ca si ofertant. In formularul de inscriere se solicita certificatul ONCR.

Se solicita mereu asta,

Se solicita mereu asta, pentru ca e cel mai comun document de inregistrare. Si noi patim la fel. Nu avem "J", dar in loc de nr de inregistrare la RC dam legea care ne-a infiintat si pe baza careia functionam. Noi suntem asa-zisele exceptii, dar nu inseamna ca nu suntem acceptati fara "J".

Comisia, persoana, care

Comisia, persoana, care verifica documentatia publicata in SEAP nu a observat ca se incalca principiile oricarei achizitii? Alinaura are dreptate cu art.183. Daca mai ai timp poti depune o solicitare de clarificari, AC, in sensul unei intrebari pertinente daca in loc de ..... pot depune documentul ......, si pentru a te pune la adapost pentru viitor poti face o sesizare ANRMAP-ului.
In solicitarea de clarificari poti strecura si faptul ca se incalca principiile si poti invoca si art.183.
Succes! Si... poate ne spui si cum ai rezolvat.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri