problema acte aditionale

Buna ziua! Anul trecut in 2008 am incheiat contracte pana la 30.09.08 din motive strict legate de buget a caror cantitati(la alimente domeniu de care ma ocup) nu s-au epuizat pana la data stipulata in contract respectiv 30.09.08.Apoi s-a luat hotararea sa prelungim valabilitatea contractelor prin acte aditionale pana la data de 31.12.08.Valabilitatea contractelor practic s-a prelungit pana la 31.12.08 moment in care expira contractul.Mentionez ca in toate contractele a fost stipulata posibilitatea suplimentarii cantitatilor cu 20% prin act aditional.Avand posibilitatea intocmirii cate unui act aditional pentru fiecare dintre aceste contracte am considerat sa le redactam si sa le pregatim pentru a fi semnate pe data de 6 ianuarie 2009.Aici tin sa amintesc ca zilele de 1-2-3-4.01.2009 au fost libere in acest an in sistemul bugetar si logic nimeni nu a lucrat.Programul normal a inceput in data de 5.01.2009 cu ziua de luni iar noi am intocmit actele aditionale a 2-a zi in data de 6.01.2009 adica marti.Am contactat compartimentul juridic fermi convinsi ca vom continua activitatea in mod normal dar aici ne-am confruntat cu un refuz categoric de a semna aceste acte aditionale SUB PRETEXTUL CA NU SE SEMNEAZA UN ACT ADITIONAL INREGISTRAT DUPA 6 ZILE DE LA EXPIRAREA CONTRACTULUI NICI MACAR INVOCAND SITUATIA CELOR 4 ZILE LIBERE CARE AU FOST LA INCEPUTUL ANULUI.Raspunsul lor a fost ca trebuia sa luam numere de inregistrare in data de pana in 31.12.08 mai precis 27-28-29-30-31.12.08.Precizez ca pe data de 31.12.08 am emis ultimile comenzi catre furnizori cu restul de cantitati ramase de achizitionat din toate contractele.tocmai pentru a respecta lichidarea cantitatilor alimentelor din aceste contracte, iar aprovizionarea spitalului inca se mai face din aceste comenzi si la ora actuala esalonat in functie de necesitatile spitalului pana la epuizare.Oare acest pretext este bine intemeiat si bazat pe unele prevederi legale?Sau este pur si simplu rea vointa?

Acte aditionale

Exemplul dvs. mi se pare destul de complicat. Pentru a vedea exact unde ne incadram va propun lecturarea art. 6 alin. 3 din HG 925/2006:
"(3) Autoritatea contractanta are dreptul de a prelungi durata contractelor de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, incheiate in anul precedent si a caror durata normala de indeplinire expira la data de 31 decembrie, daca se indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) in documentatia de atribuire, elaborata cu ocazia atribuirii contractului initial, s-au prevazut posibilitatea de suplimentare a cantitatilor de produse si servicii deja achizitionate, precum si nivelul maxim pana la care va fi posibila o astfel de suplimentare;
b) in documentatia de atribuire, precum si in contract este prevazuta in mod explicit o clauza prin care dreptul autoritatii contractante de a opta pentru suplimentarea cantitatilor de produse sau de servicii este conditionat de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie;
c) valoarea estimata a contractului initial s-a determinat prin luarea in considerare a variantei in care autoritatea contractanta opteaza pentru suplimentarea la nivelul maxim prevazut a cantitatilor de produse sau servicii;
d) prelungirea contractului initial nu poate depasi o durata de 4 luni de la data expirarii duratei initiale de indeplinire a acestuia."
Daca aceste conditii sunt indeplinite cumulativ nu inteleg opozitia departamentului juridic, presupun, din cadrul autoritatii contractante! Astept lamuriri suplimentare!

lamuriri

Cele 4 conditii sunt indeplinite cumulativ tocmai din cauza acestui fapt am cerut lamuriri gandindu-ma ca exista vreun articol undeva unde se stipuleaza ca un act aditional nu se poate semna dupa expirarea contractului,mai ales ca aprovizionarea spitalului inca se mai facea din cantitatile acestor contracte -adica nu se mai facuse nicio comanda de la inceputul anului 2009.
Intrebarea mea finala este un act aditional se poate semna si la cateva zile dupa expirarea contractului (in cazul nostru dupa 6 zile)?
Va multumesc.

lamuriri

Cele 4 conditii sunt indeplinite cumulativ tocmai din cauza acestui fapt am cerut lamuriri gandindu-ma ca exista vreun articol undeva unde se stipuleaza ca un act aditional nu se poate semna dupa expirarea contractului,mai ales ca aprovizionarea spitalului inca se mai facea din cantitatile acestor contracte -adica nu se mai facuse nicio comanda de la inceputul anului 2009.
Intrebarea mea finala este un act aditional se poate semna si la cateva zile dupa expirarea contractului (in cazul nostru dupa 6 zile)?
Va multumesc.

DA

Contractul este legea partilor - art. 969 Cod civil. Toate limitarile dreptului de a contracta sunt exceptia (ex. OUG 34/2006, HG 925/2006). Din moment ce nu exista alta limitare a dreptului de a incheia acte aditionale decat cea de la art. 6 alin. 3 din HG 925/2006 rezulta ca puteti incheia un act aditional si dupa incheierea perioadei de valabilitate a contractului initial daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art. 6 alin. 3.

o sugestie

mentionez inca de la inceput ca tot ce va zic este cu titlu de sugestie sau ca o interpretare de bun simt a legii:
1. un act aditional se incheie ptr a modifica/completa/abroga un articol din cadrul unui contract
2. valabilitatea unui contract, implicit toate prevederile sale, este data de perioada/durata definita la un anumit articol - de obicei "durata contractului"
3. de la 31.12.2008 contractul dvs a incetat sa mai existe in conformitate cu prevederile de la acel moment

Coroborand toate aceste ipoteze eu trag concluzia ca nu se poate incheia un act aditional la un contract care nu mai exista.(de aceea colegii dvs de la juridic v-au solicitat nr de inr anterioare datei de 31.12).

Aceasta este o parere strict personala si mentionez ca nu pot sa va aduc baza legala in justificare.

subscriu

Perfect de acord cu micudrn. Sigur, pe de alta parte, colegii dvs. cred ca exagereaza, sa fim seriosi! Si chiar nu puteti lua un nr. din urma? De la sfarsitul lui 2008?

lamuriri

Revin cu detalii despre situatia prezentata.Nu ni s-a mai permis sa mai luam numere de inregistrare din luna decembrie deoarece la sfarsitul anului registrul a fost incheiat fara posibilitatea de mai opera vreo inregistrare in el.
Pe mine ma interesa un raspuns clar care sa ne edifice despre cum, cand si in ce conditii putem incheia acte aditionale.
Oare sa fie o situatie asa de complicata incat sa nu gasim un raspuns oficial potrivit legii (nu pareri impartite) pe nicaieri?

Sugestie

In primul rand nu mai incercati sa gasiti un temei legal expres pentru a iesi din aceasta situatie.
In al doilea rand, de aceea aveti compartiment juridic pentru a incerca sa va gaseasca solutii la problemele pe care le aveti nu sa va puna bete in roate. Cred ca ar trebui sa puneti problema altfel - daca nu accepta sa semneze actul aditional, compartimentul juridic ar trebui sa va motiveze refuzul in scris bazandu-si acest refuz pe un temei legal deoarece regula este libertatea contractuala si orice restrangere trebuie prevazuta expres in lege.

in asteptare

Inca mai astept un raspuns oficial la problema expusa de mine.Este foarte important sa ma edific asupra problemei pentru ca am fost tras la raspundere pentru nepasare si lipsa de profesionalism si operativitate,fapt pentru care mi-am asumat vina fortat de imprejurari si as dori ca acum dupa ce am fost mustrat sa stiu ce alternative existau cu privire la acele acte aditionale.

ACT ADITIONAL LA CONTRACT

intebare : la un contract cu valabilitate pana la 31.12.2009 mai pot face act aditional acum in decembrie 2009 pentru suplimentare de cantitate cu 20 % daca in documentatia de atribuire ( prin procedura de licitatie deschisa ) s-a prevazut suplimentarea ?

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri