OFERTE ALTERNATIVE

Va rog, am nevoie urgenta de o parere despre evaluarea ofertelor alternative. Am initiat o LD avand ca obiect proiectare si executie statii de tratare apa. ANRMAP prin Ordinul 2266 ne "recomanda" sau mai bine zis ne obliga sa acceptam depunerea de oferte alternative - solutii tehnologice diferite.
Intrebare: cum evaluez eu autoritate aceste oferte alternative? Ce inseamna oferta alternativa - alternativa din punct de vedere tehnic sau din punct de vedere tehnic si economic. Intreb acest lucru intrucat normal ca o solutie tehnologica presupune o valoare financiara iar o solutie tehnologica mai buna va presupune si o valoare financiara mai mare.
Deci ofertantul X imi aduce ofertele A si B. Eu cum o aleg pe A sau pe B??? Sau din punct de vedere tehnic le aleg pe amandoua si le aplic factorii de evaluare si cea cu punctajul cel mai bun o aleg ca fiind oferta lui finala si apoi o compar cu a celorlalti si vad care e castigatoare?????

Stabilesti cei mai importanti

Stabilesti cei mai importanti cativa parametri tehnici ce pot fi cuantificati pe care ii declari minimali, respectiv algoritmul de punctare. Ofertantul X o sa propuna sa zicem 2 solutii tehnice A si B care inglobeaza OBLIGATORIU parametri tehnici stabiliti pt care se aplica algoritmul de calcul. Evident ca si cele 2 oferte de pret A si B vor fi diferite. La fel o sa propuna si ofertantul Y solutiile C si D. Problema delicata va fi atunci cad stabilesti punctajul , ce o sa iei in calcul : toate variantele A,B,C,D sau A cu C sau B cu D sau A cu D sau B cu C?
Exemplu:
cazul 1. A =100 lei, B=120 lei, C= 80 lei, D= 110 lei , algoritmul este:PA=80/100 , PB= 80/120, PC=80/80, PD=80/110
cazul 2. A=100 , D=110 , algoritmul este:PA=100/100, PD=100/110
cazul 3. A=100 , B=120, C=80,algoritmul este:PA=80/100, PB=80/120, PC=80/80
Se observa ca se modifica punctajul lui A in cele 3 cazuri in functie de cel mai mic si cel mai mare pret a variantelor.
Ar trebui sa se precizeze undeva ca daca se depun oferte alternative de mai multi ofertanti la aplicarea algoritmului se vor lua in considerare toate ofertele alternative.