Achizitie Motorina

In anul 2008 am incheiat un contract de achizitie motorina Euro 4 50ppm, licitatia s-a facut prin BRM pretul adjudecat a fost de x lei/tona (inclusiv FSPP si transport fara acciza si TVA). Prima transa s-a livrat la pretul adjudecat, iar ulterior pretul produsului conform contr. se va ajusta saptamanal, in fiecare zi de luni pentru comenzile din saptamana curenta conform formulei: pretul de adjudecare x lei/tona, inclusiv FSPP si transport, fara acciza si TVA la care se adauga sau scade variatia cotatiei High PEM FOB Med (Italy) pentru diesel 50ppm pentru saptamana anterioara livrarii fata de cotatia inregistrata la data de incheierii procedurii.

In anul 2009 furnizorul a inaintat un act catre societatea noastra prin care ne solicita urmatoarele:

-modificarea contractului de achizitie in sensul ca in conformitate cu directiva europeana 98/70/CE incepand cu 01.01.2009 se impune utilizarea motorinei Euro 5 10ppm si astfel ca societatea noastra sa fie de acord cu achizitia de motorina conform noilor reglementari;

-iar al doilea punct, deoarece este in imposibilitatea temporara de a aproviziona cu motorina 10ppm din import, furnizorul achizitionand acest tip de motorina din intern, prezentand in acest sens si documente din care rezulta ca este distribuitor autorizat al producatorului intern, pentru aceasta propunand introducerea unei formule complementare de actualizare a pretului care sa aiba ca referinta pretul practicat pe piata interna de producatorul intern.

As dori sa stiu care este modalitatea legala de continuare a acestui contract si cum ar putea fi solutionate doleantele furnizorului in mod legal in situatia in care furnizorul livreaza motorina din productia interna sau din cea externa, ce formule de calcul se aplica in fiecare caz in parte?

Va multumesc

Modificare criteriu ajustare pret

Am identificat cateva probleme din situatia dvs. de fapt:
1. conform legii 500/2002 a finantelor publice nu se pot incheia contracte multianuale pentru produse. De aici nu inteleg cum un contract incheiat in 2008 poate fi in vigoare si in 2009.
2. in anul 2007 a fost modificata OUG 34/2006 in sensul in care prin BRM nu se mai pot achizitiona decat materii prime (ex. titei) nu si produse finite (ex. motorina). Este vorba de OUG 94/2007 care a modificat printre altele si art. 122 lit. f din OUG 34/2006.
3. o directiva europeana nu este de imediata aplicare in dreptul intern roman ea trebuind preluata printr-o lege, OUG, etc. Furnizorul dvs. trebuia sa faca referire la acest act normativ intern nu la o directiva.
4. indiferent de unde se aprovizioneaza furnizorul modalitatea de ajustare a pretului trebuie sa fie prevazuta in contractul initial si nu poate fi modificata pe parcursul executarii sale conform prevederilor art. 97 din HG 925/2006.
Pe scurt, acestea sunt motivele pentru care nu vad cum ar putea continua executarea acestui contract. Daca totusi conducerea dvs. insista in pastrarea sa in vigoare va recomand macar sa nu modificati criteriul in functie de care se ajusteaza pretul fiindca nici nu aveti temei legal si nici nu este problema dvs. de unde se aprovizioneaza furnizorul dvs.

:)

este adevarat....din 2009 este toti furnizorii de motorina sunt obligati sa livreze motorina euro 5
exista reglementare legala in acest sens....din pacate nu o am la mine aum :), ordonanta parca