incheiere contract dupa contestatie CNSC

A.C. -ul incheie contractul cu castigatorul desemnat dupa trecerea termenelor legale de asteptare, tinand seama de decizia CNSC( procedura a fost contestata).Acelasi contestator depune plangere in instanta in termenul legal.
Intrebare: cunoasteti temeiul legal(art., lege..)prin care AC-ul incheie contractul chiar daca in continuare are contestata procedura in instanta?
Eu am gasit un articol care indirect imi confirma faptul ca AC-ul "trece la axecutarea"contractului...art. 287^7 din OUG34/2006.

Art 280 alin 1 si alin 3 din

Art 280 alin 1 si alin 3 din OUG 34/2006, decizia CNSC-ului este obligatorie pt parti.

Daca CNSC-ul ti-a dat

Daca CNSC-ul ti-a dat drepatate tie, autoritate si a zis "continuarea procedurii" poti incheia fara probleme contractul, chiar daca contestatorul merge mai departe si se duce la curtea de apel. Acum....riscuri sunt si iti dai seama si tu, adica s-ar putea ca tu sa te apuci de executarea contractului si peste vreun an curtea de apel sa zica, pardon, contestatorul are dreptate, reevaluati si tu sa ai si lucrarea cumva finalizata. :)

Art.280 alin. 1

Art.280 alin. 1 imi spune ca decizia CNSC este obligatorie dar nu precizeaza speta cand se lasa si cu cu plangere in instanta. Din 287^7 trag eu concluzia INDIRECT ca eu execut contractul, adica l-am incheiat, pentru ca altfel instanta ....nu are ce suspenda....
ART. 287^7
" (1) În cazuri temeinic justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, instanţa, până la soluţionarea fondului cauzei, poate să dispună la cererea părţii interesate, prin încheiere motivată, cu citarea părţilor, suspendarea executării contractului."

Ai incercat art. 256^3 alin

Ai incercat art. 256^3 alin 3, contractul l-ai incheiat dupa ce ai asteptat termenele legale de contestare a deciziei CNSC.
Ai incheiat contractul iar acum ce doresti, prin art. de mai sus inteleg ca doresti suspendarea executarii contractului pana la solutionare, daca nu s-a decontat nimic din el intr-adevar este mai usor sa il reziliezi pe motiv de decizie curte de apel, .
Dupa cum spune si Raluca, in momentul in care ai incheiat contractul de executie ,tu ca si AC ti-ai asumat acest risc,daca contestatarul castiga iti asumi raspunderea, daca curtea iti da castig ,ai ales calea cea buna prin incheierea contractului.

Problema se complica

Problema se complica.Vechiul contestator revine cu o alta contestatie la CNSC pe aceiasi tema, cu alta GBC, in interiorul termenului de asteptare.CNSC-ul contactat, imi raspunde ca este dreptul lui. In acest mod procedura nu se va finaliza niciodata.Este exact aceiasi tema pe care pe care o invoca premierul Ponta acum cateva zile la o televiziune, referitor la soseaua de centura a municipiului Bacau.In acest context a amintit faptul ca a trimis la parlament un pachet legislativ pentru indreptarea acestor situatii.Stie cineva ceva despre continutul acestui "pachet"?...si cum ar putea fi evitate asemenea situatii??....pe aceiasi tema inteleg ca CSM-ul s-a pronuntat in privinta GBC-ului ca neconstitutionala??..s-a publicat oficial ceva??.. monitor oficial etc??Daca stiti mai multe v-as ramane indatorat.

Reiau

Reiau ...in postarea anterioara a se rectifica CCR nu CSM.

Bicuta explica-ne ce inseamna

Bicuta explica-ne ce inseamna ca "Vechiul contestator revine cu o alta contestatie la CNSC pe aceiasi tema, cu alta GBC, in interiorul termenului de asteptare".
Care termen de asteptare? Eu am inteles ca contestata a fost introdusa in faza de semnare contract si contestatorul a contestat comunicarea respingerii ofertei lui si CNSC da decizie de continuare a procedurii in sensul de a semna contractul .
Apropo care e obiectul noii contestatii?

Istoricul (calendarul)

Istoricul (calendarul)procedurii este mult mai "bogat".
1.Contestatie dupa comunicare rezultat.
2.Decizie CNSC (respingere contestatie ca tardiva)
3.Comunicare dupa decizie CNSC(timp asteptare conf. 256^3alin.3, 5 sau 10 zile art.205/34)
4.Plingere curte apel.
5.Contestatie CNSC
6.Decizie CNSC respingere pe fond a contestatiei.
7.Comunicare dupa decizie CNSC(timp asteptare conf. 256^3alin.3/34 termene prevazute la 205/34)
8.Plingere curte apel.
9. Contestatie CNSC (in timpul termenului de asteptare).
Contestatia (1) tardiva , identica cu contestatia(5)respinsa pe fond,similara cu contestatia (9) in judecata la CNSC.Suntem tot in faza premegatoare semnarii contractului.
Pt contestatia (9) am contactat CNSC care mi-a raspuns ca este dreptul contestatorului.Contestatiile si plangerile sunt facute de aceiasi firma.(de acolo vine "vechiul contestator")

Bicuta nu inteleg ce vrei sa

Bicuta nu inteleg ce vrei sa spui la punctele 3 si 7, ce intelegi tu prin comunicare dupa decezie?
Tu in urma deciziei CNSC nu mai trebuie sa comunici la nimeni nimica ci faci ce scrie in ea. Adica semnezi contractul cu ofertantul pe care l-ai desemnat castigator si nu-i mai trimiti la contestator nicio comunicare.

Cu punctele 3 si 7

Cu punctele 3 si 7 respect prevederile art. 256^3alin.3/OUG34 )altfel contractul incheiat este nul.

Vezi ca prev.art.art.

Vezi ca prev.art.art. 256^3alin.3/OUG34 implica de fapt respectarea preved. art.287^10
ART. 287^10
(1) Instanţa constată nulitatea contractului în următoarele cazuri:
a) autoritatea contractantă a atribuit contractul fără să respecte obligaţiile referitoare la publicarea unui/unei anunţ/invitaţii de participare conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă;
b) au fost încălcate prevederile art. 205 alin. (1), art. 206 alin. (3), art. 256^3 alin. (3), dacă această încălcare a privat operatorul economic interesat de posibilitatea de a formula o cale de atac înainte de încheierea contractului, în cazul în care această încălcare este combinată cu încălcarea altor dispoziţii în materia achiziţiilor publice, dacă această din urmă încălcare a afectat şansele operatorului economic interesat de a obţine contractul;
c) autoritatea contractantă nu a respectat prevederile art. 150 sau ale art. 158 - 160;

Banuiesc ca tu ai respectat toate prevederile de la alineatul (1) . I-ai acordatdat termen de contestare, i-ai comunicat rezultatul procedurii si i-ai acordat posibilitate la o cale de atac inainte de incheierea contractului prin contestare la CNSC , deci ai respectat inclusiv litera b).
In concluzie trebuie sa respecti decizia CNSC si sa o pui imediat in aplicare, in cazul tau avand obligatia de a respecta prev.art.93 din HG 925 privind semnarea contractului in 7 zile , fara sa mai comunici contestatorului altceva. Oricum contestatorul este instiintat si el cu privire la decizia data de CNSC si e problema lui ce face mai departe. Nu trebuie sa asteti sa vezi daca ataca sau nu in instanta decizia.

Cu tot respectul dan_one

Cu tot respectul pentru modul de a vedea problemele(spetele)din achizitii,se pare ca de data aceasta nu vrei sa citesti si sa interpretezi art. 256^3alin.3/OUG34.
........"autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în termenul prevăzut la art. 279 alin. (3), DAR NU INAINTE DE EXPIRAREA TERMENELOR DE ASTEPTARE........."
Iar pentru a ma clarifica daca contractul este nul "au ba" nu mai ajung la 287^10 citesc alin. urmator din 256^3.... alin.4/OUG34
"(4) Contractul încheiat cu nerespectarea prevederilor alin. (3) este lovit de nulitate absolută."
Dar chiar 287^10 alin (1) lit.b face referire la 256^3 alin.3 dar nu ma mai repet...caci tu esti "certat" cu acesta.
art.287^10 alin(1) " b) au fost încălcate prevederile art. 205 alin. (1), art. 206 alin. (3), art. 256^3 alin. (3)...."

Bicuta , articolul

Bicuta , articolul 256^3alin.3/OUG34 te trimite la art. 287^12 si 287^13 care la randul lor te trimit sa verifici art.387^10.
In opinia ta care sunt termenele de asteptare la care se refera art. 256^3alin.3/OUG34 ca eu nu gasesc niciunul in lege? Ca doar nu or fi cele prevazute de la art.205, ca alea se refera la transmiterea comunicării privind rezultatul aplicării procedurii, nu la transmiterea rezultatului deciziei CNSC.

" 256^3(3) În cazul primirii

" 256^3(3) În cazul primirii unei contestaţii de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pentru care nu s-a luat act de renunţare conform prevederilor alin. (2), autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în termenul prevăzut la art. 279 alin. (3), dar nu înainte de expirarea termenelor de aşteptare,......INCLUSIV....... când aceste termene privesc cazurile prevăzute la art. 287]^12 alin. (1) şi la art. 287^13 lit. a). Dacă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost atacată cu plângere, dispoziţiile art. 287^7se aplică în mod corespunzător." Termene de asteptare...da conf. 205alin(1).
Si apoi comentarii...ex .Dupa una din contestatii CNSC "da" decizia de reanalizare a ofertei pentru ofertantul desemnat castigator. AC -ul reanalizeaza, da alt castigator sau pe acelasi si trebuie sa faca noi comunicari pentru participantii ramasi in procedura, comunicare dupa decizia deci a CNSC, pentru a informa despre castigator.(acelasi castigator sau altul).De aici - alti timpi de asteptare...etc.
CNSC-ul nu m-a atentionat ca as fi gresit...

Bicuta, insa tu nu ne-ai spus

Bicuta, insa tu nu ne-ai spus ca CNSC-ul a dat reanaliza, cum zici acum, ai spus ca prima data contestatia a fost respinsa ca tardiva, deci nu inteleg ce comunicari ai mai dat, apoi ne-ai spus ca a fost respinsa pe fond si iar ne spui ca dai comunicari. Eu nu inteleg ce comunicari ai dat tu atat timp cat CNSC-ul a respins si contestatia 1 si 2 din diferite motive (tardiva sau pe fond)??????

Dupa prima contestatie

Dupa prima contestatie (pozitia 1) cand CNSC-ul a respins-o ca tardiva, de ce n-ai incheiat contractul??????? Ce comunicari ai mai dat?????

Pai Bicuta tu nu ai pus

Pai Bicuta tu nu ai pus problema bine de la inceput. Evident ca daca CNSC iti solicita sa reiei procedura de la evaluare atunci ai perfecta dreptate. De cele mai multe ori atunci cand CNSC iti cere reevaluarea ofertei contestatoare , asta inseamna ca in opinia lor oferta este admisibila. In acest caz faci reevaluare , alt raport si alte comunicari.
Dar in cazul in care CNSC respinge contestatia ca tardiva sau nefondata atunci treci la incheierea contractului fara niciun termen de asteptare.