Garantie de participare

Buna seara,stie cineva daca este limitat cuantumul garantiei de participare numerar de noul cod fiscal si care este valoarea, ca nu am gasit nimic in acest sens?Multumesc

Vezi legea 70/2015 privind

Vezi legea 70/2015 privind operatiunile de plati si incasari cu numerar.
art.3, alin (1) litera a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1),(persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti) în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
Autoritatea contractanta avand calitate de persoana juridica, se incadreaza in cadrul "persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1)" , deci nu va putea sa incaseze o garantie in numerar mai mare de 5.000 lei.
ATENTIE!!! Se interzice fragmentarea platii in scopul eludarii legii. Adica daca GP este de 8.000 lei este interzisa fragmentarea platii, adica sa platesti azi 4.000 lei si maine inca 4.000 lei (pentru acelasi obiect).

Referitor,

la ceea ce ai mentionat mai sus, in viitorul apropiat un ofertant castigator doreste sa constituie GBE prin depunere la casierie, are de constituit 8 GBE, daca am inteles din ceea ce ai mentionat, el poate sa depuna in fiecare zi cate 2 GBE , ele cumulate sa nu depaseasa cei 5000 lei.
Este corect?GBE-urile nu depasesc 2500 lei fiecare.

GBE nu se constitue sub forma

GBE nu se constitue sub forma de numerar (vezi hg 925) ci se constitue pri SGB sau polita de asigurare sau retineri succesive prin banca. Deci nu este corect.

Art. 90* alin 2 din 925/2006

Art. 90* alin 2 din 925/2006 imi permite de a constitui GBE prin depunere la casieria Autoritatii.

Garantie participare

Buna ziua.. ma confrunt cu o situatie.. cel putin ciudata... va rog sa ma ajutati.
Doresc sa particip la procedura simplificata pentru atribuirea unui contract de servicii, procedura pentru care se solicita o garantie de participare. Initial, in documentatia de atribuire, singura modalitate acceptata pentru constituirea garantiei de participare era "scrisoare de garantie bancara". Am solicitat clarificari, si am intrebat daca nu este posibil sa o constituim si prin OP. Am fost contacatata telefonic de un reprezentant al achizitorului, care a specificat ca nu se poate prin op pentru ca, citez "avem noi o problema cu conturile, dar se poate constitui prin depunere directa la casieria noastra" Intre timp, a fost publicata si o erata la documentatia de atribuire care specifica acest aspect. Boon... gasim o persoana care sa se deplaseze in localitatea respectiva pentru a achita garantia de participare... nu inainte insa de a contacta telefonic achizitorul si de a intreba la care dintre sedii se poate achita garantia de participare (in fisa de date erau mentionate atat adresa sediului principal cat si a celui secundar). Primesc raspuns ca la sediul secundar... procedam in consecinta... cand.. ce sa vezi SURPRIZA : NU PUTEM PLATI GARANTIA DE PARTICIPARE PENTRU CA NU ESTE CHITANTIER, chitantierul fiind intr-o alta cladire si ni se solicita sa revenim a doua zi (vineri) sau luni (termenul limta pentru depunerea ofertelor).
In aceasta situatie... intrebarea mea este.. nu se incalca PRINCIPIUL EGALITATII?
Cum as putea interpreta eu aceasta atitudine.. si, in consecinta, cum as putea proceda?

Multumesc!

O atitudine de cretini!!!

O atitudine de cretini!!! Scuzati-mi vocabularul dar asta e apelativul pe care-l merita unele autoritati contractante. Nu stiu ce-as putea sa te sfatuiesc sa faci: sa te intorci azi (cred ca despre vinerea asta e vorba) sau luni si sa achiti atunci.
Dar de ce nu faci plata prin virament bancar? Nu inteleg.....ce ma doare pe mine ca au ei probleme la conturi? Eu nu inteleg ce scrie in acea erata de care amintesti tu, vrei sa spui ca AC a impus modalitatea de constituire a garantiei de participare????? Oare cum i-a validat ANAP acea erata? Nu pricep nimic, insa tu pune mana si fac virament bancar cum scrie la lege (art 86 alin 1 din HG 925) si n-au cum sa-ti respinga oferta. Daca ti-o resping faci contestatie.

Replica la comentariul anterior

Conform ART. 86 din HG nr. 925/2006:
(1) Garanţia de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară ori de o societate de asigurări,
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi numai dacă în documentaţia de atribuire este prevăzută această posibilitate, garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autorităţii contractante:
a) a unui ordin de plată sau a unei file cec, cu condiţia confirmării acestora de către bancă până la data deschiderii ofertelor;
b) a unei sume în numerar, în cazul în care valoarea garanţiei de participare este redusă ca valoare.
Cred ca in documentatie era mentionat faptul ca garantia de participare se poate constitui sub una din formele de la art. 86 alin (1), altfel ANAP-ul nu valida documentatia. Avand in vedere faptul ca poate aveau probleme cu contul de garantii, au dat o erata pt a accepta constituirea garantiei de participare in forma de la art (5) alin b).
Referitor la comentariul de mai sus, avand in vedere faptul ca garantiile de participare se constituie de regula prin una din variantele de la art. 86 alin (1) si in mod exceptional cu depunerea de numerar in caserie, e foarte posibil sa fi existat o situatie de genul celei relatate de Aaandreea. Dar totusi comentariul este nepotrivit.

Pana la final.. o vom

Pana la final.. o vom constitui prin depunere numerar la casierie... luni, va merge cineva la ei, din nou, inainte de expirarea termenului limta pentru primirea ofertelor. In ceea ce priveste OP-ul, nu au specificat niciun fel de date (IBAN, CF, etc.), pt ca asta le-am solicitat prin Solicitarea de Clarificari pe care le-am adresat-o. Asa cum am specificat, singura modalitate mentionata in fisa de date a fost scrisoare de garantie bancara, si abia dupa ce am discutat cu ei, au publicat erata, cum ca ar accepta si depunere numerar.
In fine... eu am ramas surprinsa intr-un mod foarte neplacut de atitudinea achizitorului, si de raspunsul primit... in Romania anului 2015...... "nu avem chitantier, reveniti maine sau luni".
Multumesc pentru sugestii!

Fisa de date a achizitiei

Citez din fisa de date a achizitiei:
"Garantia de participare se va constitui printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara sau de o societate de asigurari"
Textul din erata:
"Garantia de participare se va constitui printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara sau de o societate de asigurari. Garantia de participare se poate depune la casieria (...) de la sediul secundar unde se depun ofertele, in intervalul orar 9-17"

Garantia de participare, la

Garantia de participare, la o procedura de cerere de oferta online, azi 20.04.2016 ora 15.00 este deschiderea, sunt 4 ofertanti, toti au depus GP scanata in SEAP dar la sediu doar 2 (X cu scrisoare, Y cu OP)
- pana in ora 15.00 am solicitat la serv.financiar sa imi spuna cine a depus cu op, si imi spune ca Y cu OP a depus, dar ceilalti 2 (pe care i-am vazut la deschidere scanate) nu au depus, si ca sa astept pana maine 21.04.2016, ca atunci vede trezoreria cand intra banii in contul autoritatii contractante, in faza asta ce fac? pe cei doi care au depus scanat OP-ul dar nu am confirmarea de la trezorerie ai descalific?

in Fisa de date s-a specificat asa "Garantia de paricipare este de ......lei si se va depune pana la data limita de depunere a ofertelor in SEAP si la sediul Autoritatii Contractante in original.Se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara sau de o soc.de asig. care se prezinta in original,a unui OP sau a unei file cec,sau OP în contul Autoritatii Contractante sau chitanta de depunere numerar la casieria acesteia,in contul ......... cu confirmarea acestora de catre banca pana la termenul limita de depunere a ofertelor;
In orice situatie,dovada constituirii Garantie de Participare trebuie sa fie prezentata cel mai tarziu la data si ora stabilite pentru depunerea ofertelor.
Garantia trebuie sa fie irevocabila; Instrumentul de garantare trebuie sa prevada daca plata garantiei se va executa: - conditionat, respectiv dupa constatarea culpei persoanei garantate, in conf cu contractul garantat; sau neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului,pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate.
Valabilitatea Garantiei Participare trebuie sa fie cel putin egala cu perioada de valabilitate a ofertei,respectiv 60 de zile de la termenul limita de depunere a ofertelor, se restituie conform prevederilor art. 88 din HG 925/2006.

Lipsa garantiei de participare va conduce la eliminarea ofertantului, respectiv la descalificarea sa.

Multumesc

mai nou, de dimineata

mai nou, de dimineata (21.04.2016) primesc un e-mail trimis ieri (20.04.2016) ca, referitor la solicitarea mea din fisa de date din cadrul licitatie de prezentare a documentului original de plata a GP, va informam ca societatea noastra a efectuat plata GP prin intermediul internet baking, drept urmare OP de plata original eliberat de Banca..... este sub forma unui fisier electronic in format .pdf, pe care vi-l trimitem anexat, asadar ....concluzia .... eu am cerut la sediu in original si imi spune sa il consider pe acesta prin email? ...o parere?

Daca ai primit scanat GP de

Daca ai primit scanat GP de la toti ofertantii poti sta linistit ca au indeplinit cerinta. Cerinta se considera indeplinita daca la ora limita de depunere ofertantii FAC DOVADA CONSTITUIRII GP nu neaparat sa fie banii in cont. Cat despre plata prin internet banking este perfect legala - virament bancar asa cum prevede legea. Originalul il constitue extrasul de cont pe care o sa ti-l dea trezoreria

si faptul ca am cerut sa fie

si faptul ca am cerut sa fie prezentata si in original la sediul autoritatii contractante nu inseamna ca nu aplic tratamentul egal pt ceilalti doi care au depus si la sediu?

Parerea mea este ca

Parerea mea este ca solicitarea ta din fisa de date este usor abuziva, originalul se cere doar daca se constituie prin instrument de garantare. Asa zice ANAP undeva. Nu stiu exact unde, il gasesc si revin cu informatii.

Am gasit: notificarea ANRMAP

Am gasit: notificarea ANRMAP 191/21.05.2014 - modalitatea de completare a fisei de date - sectiunea III Garantie de participare, ultimul alineat.

sa inteleg ca doar scrisorile

sa inteleg ca doar scrisorile de garantie bancara si politele se depun in original la sediu in cazul unei proceduri online? deci op prin internet baking ar fi valabil. azi am cerut la trezorerie un extras de cont, si mi-a confirmat ca cei care au constituit OP prin trezorerie(au transferat prin internet baking) GP, a intrat in cont dar azi pe 21.04. cei din comisie, spun sa ai descalific, dar...dovada GP am primit-o la data deschiderii (atasamente SEAP) multumesc raluca,

Sa nu faci prostia sa-i

Sa nu faci prostia sa-i descalifici, de unde au mai scos colegii tai tampenia asta???? Atat timp cat dovada a fost scanata si pusa in SEAP la data limita de depunere a ofertelor, ce mai vreti? Colegii sa puna mana sa citeasca legea si apoi sa evalueze!!!!

Da, Gabriel, doar pt

Da, Gabriel, doar pt instrumentele de garantare este acea prevedere de a transmite originalul la sediul AC.

multumesc mircea_raluca2000

multumesc mircea_raluca2000

restituire garantie de buna executie

Garantia de buna executie constituita prin SGB se restituie ca atare sau pastrez la dosarul achizitiei documentul in original?

SGB de obicei se restituie

SGB de obicei se restituie dar daca valabilitatea expira poate fi si pastrata ca atare.
Intrebarea e daca perioada de garantie e foarte lunga (10 ani) si GBE a fost constituita prin polita de asigurare de o firma de asigurari care a intrat in insolventa sau in faliment ce se intampla? Eu prefer GBE prin retineri succesive in cont de trezorerie care stiu sigur ca e garantat, dar nu pot impune aceasta modalitate.

Este contract de furnizare.

Este contract de furnizare. Marfa a fost livrata. Valabilitatea SGB pentru participare la licitatie este pana la data de11,07,2016, iar SGB pentru GBE este valabila pana la 27,05,2016. Am inteles raspunsul tau. Multumesc!

solicitare SGB

Buna ziua,
Conform art. 35 (2)din Norme, eu inteleg faptul ca autoritatea are dreptul, nu obligatia, de a solicita constiutirea garantiei de participare, indiferent de valoarea estimata a contractului. Este corect?
Multumesc!

Serios? Citeste si asta:

Serios? Citeste si asta:
ART. 64 din norme
(3) În cadrul şedinţei de deschidere a ofertelor nu este permisă respingerea vreunei oferte, cu excepţia celor pentru care nu a fost prezentată dovada constituirii garanţiei de participare.
si asta :
ART. 37 din norme
(1) Autoritatea contractantă are OBLIGATIA de a reţine garanţia de participare atunci când ofertantul se află în oricare dintre următoarele situaţii:...............

Pai daca nu ai obligatia sa soliciti GP si nu o faci , asta presupune ca trebuie sa respingi ofertele care nu contin GP adica pe toate.
Ce retii in situatia prevazuta la art.37 daca nu soliciti GP?

Autoritatea

Autoritatea contractantă are OBLIGATIA de a reţine garanţia de participare ,,daca a solicitat-o"",
Avand in vedere ca AC are dreptul nu si obligatia sa solicite garantia de participare nu poate respecta prevederile 37 alin 1.
Oricum am interpreta noi legislatia vrem nu vrem tot trebui sa solicitam garanţia de participare intrucat SEAP-ul nu iti permite sa debifezi solicitarea garanţia de participare la completare fisei de date.

Domnilor, mi se pare mie sau

Domnilor, mi se pare mie sau intr-adevar, cu fiecare intrebare adresata pe acest forum, reusim cumva sa ne complicam si mai mult vietile? :))))))

Eva ce e asa greu de inteles?

Eva ce e asa greu de inteles? Intradevar art.37 alin.1 e formulat asa mai ca si cu scarpinatul invers. Dar art.64 precizeaza clar ca ofertele pentru care nu a fost prezentată dovada constituirii garanţiei de participare se resping in sedinta de deschidere. Si atunci ce alegem, dreptul sau obligatia?
E de-a dreptul tampit sa mergem pe ideea ca alegem dreptul de a solicita , sa nu solicitam si pe urma sa respingem toate ofertele pt faptul ca nu au GP.

Schimbare cont garantie

Buna ziua, am urmatoarea problema: m-am inscris la o licitatie cu faza finala electronica avand data limita de depunere a ofertelor 02.09.2016 ora 16.00. Pe 01.09.2016 am facut OP pentru plata garantiei de participare, pe care am scanat-o si am atasat-o in SEAP. Pe 2 septembrie am trimis originalul la AC, de dimineata. Tot pe 2 septembie ora 9.30, AC a atasat o erata conform careia contul de garantie se modifica, fara nici o justificare. Am sunat la AC si am intrebat daca este nevoie sa facem o plata in noul cont de garantie sau este valabil si primul OP, acestia au intrebat daca ne-a acceptat OP-ul la banca noastra, daca da este valabil. La banca noastra nu a aparut nici o eroare, plata apare pe extrasul de cont ca virata la AC. Luni 5 septembrie am primit suma in cont prin OP de la AC, fara alte specificatii. Am primit si telefon de acolo, sa facem alta plata. Am facut alt OP luni, deci dupa data limita de deschidere a ofertelor, si astazi am primit procesul verbal de deschidere prin care suntem informati ca nu am fost acceptati in licitatie pentru ca nu am constituit garantia. Eu cred ca avem castig de cauza la CNSC. Suteti de aceeasi parere?

Speta garantia de participare

Va supun atentiei urmatoarea speta intalnita in practica!
In cazul un proceduri de achizitie on-line un operator economic depune toate documentele scanate si semnate cu semnatura electronica in SEAP, inclusiv Scrisoare de garantie bancara.
Scrisoarea de garantie bancara este emisa in majoritatea cazurilor intr-un exemplar, iar originlul este la ofertant, autoritatea contractanta neavand decat o copie scanata si semnata electronic.
Ce se intampla daca ofertanul respectiv merge la banca in perioada de evaluare a ofertelor cu originalul si deblocheaza banii, iar la finalizarea procedurii sa zicem ipotetic ca ofertantul are un comportament similar celor din HG 395 art. 37 alin. 1 lit a-c? Cum mai recupereaza banii autoritatea contractanta????
Precizez ca eu le solicit in fisa de data ca SGB in original sa ajunga la noi la registratura pana la data si ora limita de depunere a ofertelor(conform anutului de participere).
Astept pareri!!! :)

Tu ca autoritate contractanta

Tu ca autoritate contractanta ai obligatia ca in termen de 3 zile de la data limita de depunere a ofertelor sa verifici garantiile de participare. In perioada asta trimiti o adresa la banca emitenta a scrisorii de garantie prin care ceri sa confirme faptul ca este valabila si in vigoare. Banca nu va debloca niciodata banii decat daca ofertantul are adresa de la autoritatea contractanta ca s-a finalizat procedura sau valabilitatea politei a expirat.

sunt

banci care nu cer nici o adresa, pur si simplu cu originalul o deblocheaza! Poti tu sa timiti 100 de adresa la banca, caci sunt banci care raspund dupa 1 luna.......

Da asa e, sunt banci si

Da asa e, sunt banci si banci.
Faci ce zice Lucian. Soliciti ofertantului prin SEAP (INTREBARI) sa clarifice conform.prevederilor art.132 alin (3) din HG395 , condiţiile de formă ale garanţiei de participare, în maximum 3 zile lucrătoare de la data-limită de depunere a ofertelor, sub sancţiunea respingerii ofertei ca inacceptabilă in conformitate cu prev.art.137 ,alin.(2) litera a)din HG395.

Si eu am trecut prin asta. In 2 zile am primit polita bancara in original cu curierul.
Uite ca ti-am gasit solicitarea de claraificari:
"Analizand continutul documentelor depuse la procedura de achizitie in vederea atribuirii contractului ......... , comisia de evaluare a constatat ca garantia de participare a fost constituita sub forma unei scrisori de garantie bancara care a fost prezentata autoritatii contractante in format electronic incarcat in SEAP. In acest sens va solicitam sa prezentati instrumentul de garantare - scrisoarea de garantie bancara, si in original , la sediul autoritatii contractante in termen de 3 zile lucratoare de la data prezentei solicitari sub sanctiunea respingerii ofertei conform prevederilor art.132 alin (3) coroborat cu art.137 ,alin.(2) litera a) din HG 395/2016"

am

inteles!...:)

art.36, alin 7 din HG

art.36, alin 7 din HG 395/2016 care spunea ca :" În orice situaţie, dovada constituirii garanţiei de participare trebuie să fie prezentată înoriginal cel mai târziu la data şi ora-limită de depunere a ofertelor", s-a abrogat.

prin HG 866/2016

prin HG 866/2016

Art.36, alin 7 din HG

Art.36, alin 7 din HG 395/2016 s-a abrogat dar art.132 alin (3) din HG395 care stabileste clarificarea condiţiilor de formă ale garanţiei de participare nu.
Era o ineptie sa prezinti dovada constituirii garanţiei de participare în original in situatia cand banii au fost virati prin internet banking. Ce sa prezinti in original?

extrasul de cont

Extrasul de cont marcat cu portocaliu:)

Sunteti cool cu extrasele "in

Sunteti cool cu extrasele "in original". Cu un copiator color modest poti face oricand un "original", daca nu ai pretentia ca acesta sa aiba elemente de siguranta.

:) Nu inteleg nebunia asta,

:) Nu inteleg nebunia asta, aveti 3 zile de la depunere sa clarificati situatia cu garantia, chiar daca face plata in ultima zi de depunere, in 2 zile tot se pot vedea bani in contul propriu. La ce-ti mai trebuie dovada - O.P.-ul in original.
App. cum sa fac dovada cu O.P. in original cand banca mea are O.P. autocopiative, iar exemplaru 1 (care e singurul original) ramane obligatoriu la ei ????

La asta ma refeream cand am

La asta ma refeream cand am spus ca e o ineptie sa ceri OP in original. M-am referit la originalul scrisorii bancare sau a politei de asigurare.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri