Servicii identice / asemanatoare

Buna ziua
Am o nedumerire cu privire la achizitia de servicii care fac parte din Anexa 2A - categ 12 Servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică
si anume:
Intentionam sa achizitionam Servicii de SF pentru un obiectiv si in acelasi timp Servicii de proiectare în vederea întocmirii documentaţiei de avizare a lucărilor de intervenţii (DALI) pt alte cladiri.
Serviciile de SF depasesc pragul pentru A.D., astfel ca se va proceda la Cerere de oferta pe SEAP.
Serviciile pt DALI se pot achizitiona prin A.D. daca se incadreaza clar in Anexa 2A - categ 12 alaturi de SF-uri (si presupun cam aceleasi lucruri de prestat)? Sau trebuie cerere de oferta si pt DALI, alaturi de SF, chiar daca valoarea lor cumulata (a DALI) nu impune Cerere de oferta?
Multumesc

Estimare val. contracte paza

Speta pe care o propun este urmatoarea;
O AC. aplica o procedura LD pentru achizitionarea servicii de paza, licitatie impartita pe 41 loturi(judetele Romaniei). Valoarea estimata CUMULATA ( asa cum prevede legea) a contractelor pentru toate loturile au condus la tipul procedurii.(LD). In cadrul cerintelor din caietele de sarcini neintentionat, s-a "OMIS cerinta ca ofertantul pentru indeplinirea in conditii de calitate a serviciilor de paza, sa asigure SI servicii de mentenanta a aparaturii de monitorizare pentru punctele de lucru prevazute desfasurarii in ac. conditii a activ. de paza.(independent sau prin intermediul unui subcontractant)
Se hotareste atunci asigurarea acestor servicii de mentenanta prin atribuirea separata a unui contract in acest sens. Modalitatea pentru atribuirea acestuia, DECISA de AC "ACHIZITIE PE CATALOGUL ELECTRONIC"(valoarea estimata a acestuia, valabila pentru ac. modalitate de atrbuire).
Parerea mea este ca acest contract concura nemijlocit alaturi de cel initial la satisfacerea necesitatii A.C.privitoare la asigurarea pazei pentru patrimoniul acesteia.In acest sens contractul adiacent propus ar trebui sa preia aceeasi procedura a contractului de paza(LD), amindoua cocncurand la acelasi "ZEL"reclamat de AC-asigurarea serviciilor de paza.Incident mi se pare art. 11alin(2) Legea 98 ( divizarea contractului pentru a "scapa" de pragurile valorice) Va rog in final sa-mi spuneti parerile voastre privitoare la speta.Cu multumiri!

Daca serviciile sunt exact ce

Daca serviciile sunt exact ce ne-ai explicat tu, respectiv "Servicii de MENTENANTA a aparaturii de monitorizare", raspunsul meu e ca nu sunt similare, prin urmare se pot achizitiona prin AD din catalogul SEAP.
O mentenanta este oarecum o revizie anuala, te asiguri ca acele echipamente functioneaza la capacitatea lor, nu vad cum dracu sa fie similare cu paza. Cu paza eu as vedea similare serviciile de monitorizare si interventie, adica daca se declanseaza o alarma la pct de lucru X, o echipa sa intervina imediat.

Partial sunt de acord

Partial sunt de acord cu serviciile similare propuse care chiar asa sunt si in realitate( paza umana,paza prin monitorizare,paza prin patrulare).Dar cu problema mentenantei incerc sa aduc in fata o alta" pilda".In vederea masurarii debitelor de apa pompate se doreste initierea unei modalitati de achizitie - furnizare echipamente masurare( debitmetre) cu montaj-pentru indeplinirea conditiei finale de MASURARE a debitului. Intre timp( la data de...), se dovedeste faptul ca nu exista bani decat pentru furnizare - se face achizitia de furnizare debitmetre (AD). Dupa cateva luni se regasesc fonduri din alt capitol bugetar ce pot fi folosite la montaj- se face achizitia contractului de lucrari pentru montare (AD)." Sesizat" de un "binevoitor", ANAP amendeaza AC pentru divizarea contractului Art. 11(2) pentru evitarea plafonului.In contextul in care furnizarea si montarea debitmetrelor concura in sensul MASURARII debitelor contractele sunt "legate ombilical"concurand catre un ZEL unic. Daca finalitatea contractului de servicii paza consta in prestarea ac. servicii ajutat de contractul de mentenanta ap. monitorizare.Dupa "modul de a pune problema" ce are paza cu mentenanta?? (decat ca asigura prestarea serviciilor de paza in conditii normale), la fel as intreba- ce are furnizarea cu montarea ??( decat ca ,,,,concura la finalitatea necesitatii de masurare a debitelor).

Aici vorbim de doua chestiuni

Aici vorbim de doua chestiuni distincte.
In primul exemplu serviciile de paza reprezinta un anumit serviciu iar serviciile de reparare si intretinere a echipamentelor de monitorizare (sisteme video de supraveghere, sisteme electronice de avertiza antiefractie etc) reprezinta un alt tip de serviciu distinct de primul,tinand cont de definitia serviciilor similare formulate in HG (care se adreseaza operatorilor economici ce desfasoara constant activitati intr-o piata de profil relevanta). Niciodata nu se va gasi pe piata o firma specializata in acelasi timp in servicii de paza precum si in servicii de reparare a mijloacelor electronice.
In al doilea exemplu avand in vedere prev. art.16 din lege ("In cazul contractelor de achizitie publica de lucrari valoarea estimata a achizitiei se calculeaza luand in considerare atat costul lucrarilor, cat si valoarea totala estimata a PRODUSELOR si serviciilor puse la dispozitia contractantului de catre autoritatea contractanta, necesare pentru executarea lucrarilor."), mi se pare ca situatia e alta, deci prin urmare ANAP-ul a cam avut dreptate.

Referitor la problema

Referitor la problema debitmetrelor de acord cu Dan.
In ceea ce priveste problema pazei evidentiata de Bicuta, dupa parerea mea nu trebuie tinut cont de faptul ca serviciul de paza respectiv cel de mentenanta asigura indeplinirea aceleeasi obligatii ale autoritatii contractante.
Daca ele sunt furnizate de operatori care activeaza pe aceeasi piata ( si cred ca sunt, cei care fac paza au si dispecerat tehnic ptr mentenanta sisteme de supraveghere - nu e vorba despre repararea unor sisteme electronice, vis a vis de exprimarea lui Dan ) atunci procedura va fi data de valoarea cumulata.
Daca A.C. gaseste argumente conform carora serviciile nu provin de pe aceeasi piata atunci pot face obiectul unor estimari separate... ideea e ca aceste argumente trebuie sa stea in picioare la un control serios.... eu am mers pe grupare dupa la extrem anul asta... Cum se obtin aceste argumente ale spargerii in 2 proceduri ? Sunt considerate sursele avute in vedere ca fiind furnizoare de argumente pentru spargerea in 2 proceduri.... relevante si credibile ? Se transmit cereri de clarificari inca din faza de estimare a procedurii la primele 20 de firme de paza gasite pe Google prin care ii intrebam daca au si serviciu tehnic ? Cum facem daca raspunsurile primite indica 50 % au serviciu tehnic si 50 % nu ?...
Daca atribuind contractul de mentenanta unei alte firme apar probleme de interconectare intre alarma si dispeceratul de paza ?....

Daca ai procedura interna

Daca ai procedura interna atunci poti achizitiona servicile de paza fara LD (fiind pe Anexa 2) cu incadrarea in prag. Serviciile de mentenanta a aparaturii ar intra pe cumparare directa si sunt altceva ... trebuie alt tip de personal, alte calificari/autorizatii ... parerea mea, in acord cu ce a scris raluca si dan, este ca sunt servicii diferite care trebuiesc tratate ca atare.

Toate divergentele cu privire

Toate divergentele cu privire la alegerea modalitatii de achizitie a produselor provine din ambiguitatea formularii prev. art.17 alin.1 litera (a) din HG care spune ca autoritatea contractanta alege modalitatea de achizitie in functie de valoarea estimata a tuturor achizitiilor cu acelasi obiect sau destinate utilizarii identice ori similare, ori care se adreseaza operatorilor economici ce desfasoara constant activitati intr-o piata de profil relevanta.
Pe vechea lege stiam ca la determinarea valorii estimate luam in calcul valoarea cumulata a produselor cu caracteristici apropiate , aceeasi destinatie sau acelas scop. Fata de prevederile vechii legislatii , noua lege introduce noutatea "ori care se adreseaza operatorilor economici ce desfasoara constant activitati intr-o piata de profil relevanta" , noutate care pune autoritatile contractante in dilema.
Legiuitorul nu precizeaza ce se intelege exact prin piata de profil relevanta? Sa intelegem ca un cash&carry unde gasim de toate pentru toti, adica articole de papetarie, materiale de curatenie, aparatura electrocasnica, piese auto, computere de birou si accesorii, sortimente de carne , motounelte de gradinarit , mobilier si altele reprezinta o piata de profil relevanta? Adica la determinarea valorii estimate luam in calcul valoarea cumulata a tuturor contractelor de produse enumerate?

Eu unul asa am facut, am

Eu unul asa am facut, am bagat intr-o estimare tot ce poate fi gasit la magazine gen bricolaj ( Dedeman, etc) adica tot ce e consumabil ptr reparatii curente in toate domeniile: tabla, suruburi, vopsea, adezivi, cabluri, degresanti, .... impartite pe loturi fct de specificul lor. Am zis ca decat sa caut argumente contra acestei idei mai bine sa ii dau drumul procedurii si vom vedea cate loturi vom atribui... Poate aici e problema, poate site-urile care spun ca asigura informatii despre procedurile nou postate iau in calcul doar cele cateva coduri CPV pe care le introducem in fisa de date, de unde rezulta ca anumite loturi nu vor avea parte de publicitate, de aici riscul neatribuirii sau riscul achizitiei la un pret mai mare decat daca s-ar fi procedat la postarea unei proceduri dedicate, de ex doar ptr tabla, cuie, platband si alte produse strict similare.

model contract

Bună ziua
Poate cineva să îmi trimită un model de contract de MENTENANȚĂ PENTRU INTRETINERE SI REPARATII CENTRALE TERMICE pe adresa suciuelena@yahoo.com ?
Vă mulțumesc !

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri