Achizitie directa in noua lege 98 / 2016

In cazul noii legi a a chizitiilor publice nr. 98 / 2016, pragul stabilit pentru achizia directa este stabilit la art. 7, alin (5).
Dar achizitia directa este considerata procedura in spiritul acestei legi, sau se procedeaza la fel ca in OUG 34 / 2006?

Vezi art. 68 din 98/2016 unde

Vezi art. 68 din 98/2016 unde spune foarte clar care sunt procedurile de atribuire, ele sunt considerate proceduri in momentul in care valoarea estimata este egala sau mai mare decat pragul AD.

norme metodologice

Ok, multumesc pt raspuns. Am mai citit ca urmeaza sa se publice si normele metodologice. Pana atunci, se poate aplica Legea?

Inca o intrebare: Pt

Inca o intrebare: Pt achizitiile directe de peste 5000 euro in baza noii legi, se mai aplica publicarea in SEAP?

Vezi art. 45 alin 5 din

Vezi art. 45 alin 5 din norme, chiar daca nu sunt aprobate pana in momentul acesta iti poate raspunde la intrebarea ta.

Prag nou notificare achizitie

Sa inteleg ca noul prag pentru care se aplica transmiterea unei notificari s-a modificat de la 5000 euro la 13000 lei?
Multumesc.

Transmiterea notificarii se

Transmiterea notificarii se face numai pentru achizitiile offline ce depasesc 13.000 lei fara tva

la Achizitia directa, putem

la Achizitia directa, putem achizitiona de unde vrem? sau facem o selectie? care este criteriul ..pretul cel mai mic? pai cand dau la cautat in catalogul SEAP de ex. ZAHAR apar sute de oferte, pe care o aleg cea cu pretul cel mai mic?

Daca pe legea veche am

Daca pe legea veche am initiat o procedura de lucrare cerere de oferta online, acum pot sa fac o achizitie directa pe lucrare daca ma incadrez in prag, sau se cumuleaza cu cea din urma ? si fac procedura?

unde exista expresia "offline"

dati va rog si articolul unde scrie ca notificarea..etc

Art.46 alin (5) din HG 395 -

Art.46 alin (5) din HG 395 - În situaţia în care achiziţia directă se realizează în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (3) [cumparare de la oricare operator fara SEAP=offline], autoritatea contractantă transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte 13.000 lei, fără TVA, în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziţiei realizate.

S-a renuntat la impunerea

S-a renuntat la impunerea procentelor de realizare a achizitiilor prin mijloace electronice de 60%, 80% si 100%?

S-a abrogat HG nr. 1.660/2006

S-a abrogat HG nr. 1.660/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor
referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică prin mijloace electronice din OG nr. 34/2006
Asa ca da, asteptam ,, normele NORMELOR''.

Ati gasit pe undeva in lege

Ati gasit pe undeva in lege sau norme vreun art. asimilat cu art. 83 alin 1 din 925/2006?
Sintagma "care se semneaza de catre toti membri comisiei inclusiv de presedintele acesteia" mai apare in noile norme?

Direct nu. Dar din

Direct nu. Dar din prev.art.126-131 din HG 395 rezulta ca membrii comisiei emit in urma evaluarii documente care se inainteaza conducatorului AC. Evident ca acele documente se inainteaza semnate.

Ai dreptate, citisem si eu

Ai dreptate, citisem si eu dar art. 131 alin 3 mentioneaza ca "deciziile comisiei de evaluare se iau cu votul a cel putin 2/3 dintre membri sai cu drept de vot"de aici po trage o concluzie ca in momentul in care iti lipseste un membru din 5 poti incheia procesul verbal analiza si chiar Raportul Procedurii. In HG 925/2006 iti preciza clar la Raport faptul ca acesta trebuia semnat de catre toti membri comisiei, era singurul articol unde se specifica in mod clar ca trebuie semnat de catre toti.
Multumesc, Dan!

Achizitia directa - luam

Achizitia directa - luam criteriul pretul cel mai scazut la consultarea SEAP ? nu spune nimic in Norme, interpretez articolul de mai jos ca si cum pot sa achizitionez? de unde doresc din catalogul seap daca am identificat produsul? "Are dreptul de a alege" cum aleg pretul cel mai scazut?
ART. 45
(1) Autoritatea contractantă, accesând cataloagele publicate în SEAP, are dreptul de a alege dintre produsele, serviciile sau lucrările prezentate în aceste cataloage şi de a transmite în acest scop, prin intermediul SEAP, notificări operatorilor economici care le oferă

un raspuns, va rog

verificare audit - in contractul draft exista art. 204.1 din OUG 34/ referitor cesiune, in contractul incheiat nu a mai fost implementat articolul, ce sa fac ?

ProbaMar De fapt tu din

ProbaMar
De fapt tu din catalogul SEAP faci atribuirea nu dupa cel mai scazut pret ci dupa cel mai saczut cost. Sa zicem ca doresti un produs pa care il gasesti la ofertantul X cu 100 lei avand livrare gratuita. Un alt ofertant iti ofera acelasi produs identic (marca, model, etc) la pret de 90 lei dar la conditiile de livrare fiind prevazute ca transportul intra in sarcina achizitorului (adica a ta). Daca calculezi ca mai platesti la curier inca 30 lei in cel de al doilea caz , costul total este de 120 lei (90+30).
Deci alegi sa cumperi produsul de la ofertantul X desi pretul postat al acestuia este mai mare decat al lui Y.

Sa zicem ca doresc să

Sa zicem ca doresc să achiziționez zahar ambalat la 1kg, dau la căutat în catalog, se afiseaza 10 pagini a câte 20 de pozitii fiecare pagină,căutăm cum a spus dan_one mai sus, initiez achiziția , op.economic nu este de acord,refuză, trec la următorul op economic si tot așa? Trebuie să listez toate paginile pt a dovedi modalitatea de alegere? Nu înțeleg , nu ar trebui cei care au făcut legea sa dea niste exemple?

Conflict de interese achizitie directa

Conform art. 68 din lege, achizitia directa nu este reglementata de aceasta lege. Prin urmare, la achizitia directa se aplica sau nu articolul cu privire la conflictul de interese? Multumesc!

Mai putem utiliza opțiunea de

Mai putem utiliza opțiunea de anunț de publicitate pt achiziție?

Gabrielspp

Faci referinta la sectiunea Administrare - Publicitate - Anunturi..? Da merge....dar nu stiu ce sa scriu la criterii de adjudecare , pe vechea lege treceam "pretul cel mai scazut" ( pt achizitiile directe ) dar acum ce trecem....noile criterii , cum stabilim castigatorul la achizitia directa ......

Da, la sectiunea

Da, la sectiunea Publicitate-Anunturi, eu ziceam sa pun Pretul cel mai scazut in lei fara TVA, dintre ofertele declarate admise, depinde de ce vreau sa cumpar, sau pun si criterii de calitate acolo unde este cazul.

Achizitie directa offline

Institutia in care lucrez are un contract semnat cu o firma de consultanta in domeniul achizitiilor publice, am primit o adresa de la aceasta firma in care ne precizeaza că: începând cu 08.06.2016 în temeiul prevederilor art. 43 alin. 2 „SEAP pune la dispoziţia autorităţilor contractante posibilitatea tehnică de a achiziţiona direct, prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP, produse, servicii sau lucrări a căror achiziţionare intră sub incidenţa prevederilor alin. (1).” al Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice aprobate prin HG nr. 395/2016, achiziţiile directe se atribuie doar prin intermediul SEAP.
Intrebarea mea este- nu se mai pot face achizitii directe offline. nu mai putem face procedura interna de achizitie directa?

Achizitiile directe offline

Achizitiile directe offline se pot face in masura in care :
1.in catalogul SEAP nu se identifica necesitatea respectiva
2.se identifica in catalogul SEAP necesitatea dar aceasta are pretul mult mai mare decat pretul normal al pietei
3. nu functioneaza SEAP-ul la momentul efectuarii achizitiei.
In oricare din cazuri se intocmeste o nota justificativa care trebuie sa cuprinda unul din motivele enumerate (care este bine sa fie insotita si de o dovada - ex. un print screen)

Buna ziua! Achizitiile

Buna ziua! Achizitiile directe se pot contesta?

din actul normativ

se intelege ca nota justificativa se elaboreaza doar pentru achiztiile in afara sistemului....
"(3) În cazul în care autoritatea contractantă nu identifică în cadrul catalogului electronic produsul, serviciul sau lucrarea care îi poate satisface necesitatea sau constată că preţul postat de operatorii economici pentru obiectul achiziţiei este mai mare decât preţul pieţei sau din motive tehnice imputabile SEAP nu este posibil accesul la catalogul electronic, atunci autoritatea contractantă poate realiza achiziţia de la orice operator economic, elaborând în acest sens o notă justificativă." sau?

merci

ok. sa inteleg ca vom merge numai pe catalog.

Consultarea pietei

Am publicat in SEAP un anunt privind consultarea pietei pentru achizitionarea unui serviciu. Conform art. 19 alin. (5) din Hotararea nr. 395/2016, Autoritatea Contractanta are obligatia de a publica in SEAP rezultatul procesului de consultare a pietei. La care sectiune din SEAP se publica rezultatul procesului de consultare a pietei?
In situatia in care, o oferta de pret transmisa de unul din participantii la consultarea pietei, reprezinta pretul cel mai scazut, Autoritatea Contractanta are dreptul de a incheia contractul de achizitie directa cu participantul respectiv?
Multumesc!

Drept sau obligatie ?

Nu stiu ce ziceti voi, dar mie mi se pare o exprimare relativ ambigua in privinta "dreptului" AC de a atribui AD numai prin SEAP. De regula, ce nu este interzis este cam permis, asa ca daca nu-mi impune in mod expres AD prin SEAP , de ce nu as utiliza in continuare (mai putin in cazurile clare de achizitii produse si cele de servicii/lucrari uimitor de "mulate" pe cerintele caietelor de sarcini) caile offline ?
Chiar daca alin. (3), art. 43 din HG pare ca indica obligativitatea AC de a realiza AD numai online, repet, nu se aminteste nicaieri ceva de genul " ... AC are obligatia de a achizitiona direct ... ".
Repet, alin. (1) si alin. (3) lasa loc interpretarilor si tot ce-am insailat pana aici este doar o opinie, atat.

In situatia in care am un

In situatia in care am un contract de furnizare alimente incheiat pe OUG 34/2006, cum procedez pentru introducerea unor produse alimentare (smantana, iaurt, faina etc vreo 20 de produse)), inchei un act aditional la contractul existent sau inchei un nou contract pe legea 98/2016?

cum sa procedez

am 2 furnizori de produse alimente X si Y pe achizitie directa
X fara contract incheiat achizitionam produse pe baza de factura, comanda, referat si Y cu contract incheiat.
X ma instiinteaza ca nu mai poate sa onoreze comenzile. Dorim ca Y sa preia produsele lui X
Cum sa procedem in situatia data, incheiem un act aditional la contract cu introducerea noilor produse sau incheiem un nou contract pe noua legislatie?

o parere va rog

o parere va rog

Fiind achizitie directa se

Fiind achizitie directa se poate face orice. In primul rand se notifica X ca se reziliaza contractul dupa care se trece la initierea modalitatii de achizitie directa (SEAP / offline dupa caz)

inchei un act aditional la

inchei un act aditional la contractul lui Y prin care introduc noile produse?
Conform art 221/98/2016 (1) Contractele de achiziţie publică/Acordurile-cadru pot fi modificate, atunci când sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:
(i) devine necesară achiziţionarea de la contractantul iniţial a unor produse, servicii sau lucrări suplimentare care nu au fost incluse în contractul iniţial, dar care au devenit strict necesare în vederea îndeplinirii acestuia;
(iii) orice majorare a preţului contractului reprezentând valoarea produselor/serviciilor/lucrărilor suplimentare nu va depăşi 50% din valoarea contractului iniţial;
f) atunci când sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:
(i) valoarea modificării este mai mică decât pragurile corespunzătoare prevăzute la art. 7 alin. (1);
(ii) valoarea modificării este mai mică decât 10% din preţul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru iniţial, în cazul contractelor de achiziţie publică de servicii sau de produse, sau mai mică decât 15% din preţul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru iniţial, în cazul contractelor de achiziţie publică de lucrări

Voi ce intelegeti?

Art.221 se refera la

Art.221 se refera la modificarile nesubstantiale care au fost reglementate in vechea legislatie in legatura cu situatiile prevazute de art.122 litera i si j din oug34
Nu se refera la achizitiile directe.

sa inteleg ca transmiterea in

sa inteleg ca transmiterea in SEAP o notificarii cu privire la achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte 13.000 lei, fără TVA, în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ, prevederile art. 43 alin. (3), DOAR PENTRU ACHIZITIILE DIRECTE OFFLINE? ADICA IN AFARA SEAPULUI?

deci daca am o achizitie directa care depaseste 13000 lei facuta in SEAP, nu mai dam aceasta notificare?

Vezi art. 46 alin 5 din HG

Vezi art. 46 alin 5 din HG 395/2016.

pai din articolul asta am

pai din articolul asta am spus:), si inteleg ca numai la cele offline dam notificarea?

Da. Numai la cele offline.

Da. Numai la cele offline.

multumesc

multumesc

consultarea pietei

as dori sa achizitionez o lucrare de montare tamplarie termopan cu o valoare de aproximativ 90.000 lei cu TVA. Ar trebui sa public un anunt in SEAP in sectiunea consultarea pietei, sau as putea sa achizitionez direct din catalogul electronic. Va multumesc

Pretul neobisnuit de scazut

Pretul neobisnuit de scazut mai este mentionat, ici si colo, in noua lege 98, dar nu gasesc nicaieri in ce conditii poate fi considerat pretul neobisnuit de scazut.
In OUG 34 era clar procentul de 80% sub care se considera ca pretul e prea scazut. Acum nu mai gasesc asa ceva.
A gasit cineva aceste conditii?

consultarea pietei

In HG395 art. 43 explica exact cum trebuie procedat.
Poti achizitiona direct din catalogul SEAP sau sa initiezi cumparare directa in SEAP, sectiunea Documente/Publicitate-Anunturi.
Eu sunt operator ec. si am am participat la ambele modalitati.

rugaminte

Buna ziua,
Vreau sa semnez un contract de proiectare, nu depaseste pragul, fac achizitie directa, imi trimite si mie cineva pe adresa de mail un model de referat de necesitate, note justificative si tot ce mai trebuie pentru achizitia directa? ovidiuveselu@yahoo.com

Caiet de sarcini - achizitie directa

Buna ziua,

As avea rugamintea sa-mi spuneti, in cazul unei achizitii directe lucrari unde atasez caietul de sarcini, listele de cantitati?

In momentul in care, merg la sectiunea: notificari intre entitatile sistemului si dau adauga notificare, la editarea acesteia imi apare sectiunea selectie destinatari, iar aici, in momentul in care vreau sa adauga un ofertant nu apare nimic.

pai la achizitia directa nu

pai la achizitia directa nu poti atasa caiet de sarcini, la proceduri

Atunci de unde stie

Atunci de unde stie ofertantul ce urmeaza sa execute, daca nu are listele de cantitati?

Am avut de atribuit o

Am avut de atribuit o achiziţie directă de lucrări finanţate din fonduri guvernamentale. Ca să mă asigur că acopăr principiile de la art. 2 din norme, am publicat în secţiunea anunţuri/publicitate anunţul privind lucrările precizănd şi linkul unde se găseşte documentaţia de atribuire, respectiv situl instituţiei. Am trecut şi prin clarificări, şi prin prelungire termen depunere oferte, dar în final am semnat contractul de excuţie.

Deci, sa inteleg ca , caietul

Deci, sa inteleg ca , caietul de sarcini, in cazul AD de lucrari, fiind listele de cantitati se ridica de la sediul achizitorului, iar in SEAP nu exista nicio fereastra unde pot sa incarc acele liste sau alte documente.

Multumesc.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri