Semnatura electronica

Buna ziua! Incepand cu anul 2010 ma vad nevoita sa incep sa organizez proceduri de achizitie publica prin mijloace electronice. Citind HG 1660/2006 constat ca orice oferta depusa de operatorii economici in cadrul acestor proceduri trebuie insotita de o semnatura electronica extinsa. Din documentatiile citite de mine ca sursa de inspiratie in SEAP, nu reiese solicitarea unei asemenea semnaturi electronice extinse ci doar inregistrarea ofertantilor ca operatori economici in SEAP. Ati mai trecut prin aceasta situatie? Cum ati procedat? Ati eliminat ofertele care nu erau insotite de semnatura electronica extinsa sau ati considerat suficient certificatul digital emis de SEAP? P.S.: Interesandu-ma de conditiile necesare pentru obtinerea unei semnaturi electronice extinse, am inteles ca si cel care citeste/certifica autenticitatea semnaturii electronice extinse (autoritatea contractanta) trebuie sa detina un program, altfel, nu poate deschide documentele cripate cu semnatura electronica! Pareri? Va mutumesc!

Nu am facut inca proceduri

Nu am facut inca proceduri on-line, dar din ce am studiat am inteles ca ofertantii trebuie sa detina o semnatura electronica eliberata de niste firme de profil. Ei trebuie sa plateasca pt aceste semnaturi, iar a.c. are posibilitatea de a verifica semnaturile folosind aplicatiile puse la dispozitie gratuit la o adresa dedicata.

am intrebat ANRMAP

am intrebat ANRMAP urmatoarele:
1.Documentele solicitate in documentatia de atribuire, incarcate in SEAP
de operatorii economici participanti la o procedura on line, trebuie
semnate cu semnatura electronica?
2.Daca nu sunt semnate cu semnatura electronica, pot fi acceptate si
eventual se solicita ulterior transmiterea acestora in original?
3.Lipsa semnaturii electronice de pe aceste documente este un motiv de
excludere din procedura?
si au raspuns:
Avand in vedere cele mentionate de dvs., va comunicam ca utilizarea
certificatului digital din SEAP asigura securitatea documentelor transmise
catre autoritatea contractanta in cadrul unei proceduri de atribuire.

Aveti cumva si o adresa semnata de ei?

Daca da, puteti sa o scanati si sa o atasati pe site. Ar aduce mari beneficii tuturor celor care trec prin situatii similare cu a mea.

Intrebarile si raspunsul au

Intrebarile si raspunsul au fost pe mail (helpdesk@anrmap.ro). Nu am o adresa sau ceva de genul asta.

din cate mi-am dat eu seama,

din cate mi-am dat eu seama, tocmai detinerea acelui certificat si autentificarea pe sit inseamna semnatura digitala, asa am inteles din legea, cred 544, privind semnatura economica, asa ca de moment ce sunt autentificati pe sit prin acel certificat, de tot ceea ce depun ca oferta, sunt direct raspunzatori. Si va asigur ca procedurile on-line sunt mult mai usoare, cu mai putina bataie de cap, fara documentatii ajunse pe la poarta, numere inregistrare.....la fel si la cumpararea directa. Eu anul trecut am depasit 60 % procent pe SEAP. Incercat isi voi!

fii dragut ...

si spune-ne si noua muritorilor de rand, la ce faci referire cand spui ca ai depasit 60 % ?

eu stiu din statistica asta, de care se tot vorbeste (si privesc la televizor la politicieni dar si la tehnocrati care folosesc chestia asta de parca ar fi un "tiriplici"), ca daca tu ai mancat doi pui si eu nici unul, in medie : amandoi am mancat cate un pui !

deci, revenind, vrei sa publici raportul tau (ala din seap) ca sa vedem si noi cum sunt structurate achizitiile tale si cate sunt facute doar prin seap din volumul total de licitatii de produse, servicii, lucrari sau de acorduri-cadru sau de negocieri cu sau fara publicarea unor anunturi, etc.

ovidius

p.s. definitia "tiripliciului" v-o transmit pe e-mail fiecarui interesat de ea (sic !)

Mda, ar fi interesant..

..sa ne impartasesti din experienta ta mai cu lux de amanunte.

nu am facut inca raportul

nu am facut inca raportul acela, dar am insumat toate achizitiile facut exclusiv electronic, si destul de multe cumparari directe. Acum depinde si de bugetul fiecarei autoritati, eu de ex am avut numai vreo 5 mld, din care carburanti vreo 2 mld, asigurari 500 mil, si multe cumparari directe, cele mai consistente. Acestea toate insumate si raportate la total buget, scazand utilitatile, (aici mai e de discutat) rezulta vreo 60%. Daca includ utilitatile, fac vreo 25%. Acum cu utilitatile..din ce am vb si eu cu altii ca mine prin tara, nu se includ, cu toate ce nu stiu nicio prevedere legala asupra acestui aspect. Dar putem sa zicem ipotetic: o instit are un buget de 4 mld, cladire mare..poate chiar mai multe, nu are dotari ..masini si alte cele care sa necesite mari cheltuieli cu intretinerea, in afara de rechizite, si apoi pe criza asta, nu i se da bani decat pt utilitati, care pot depasi mai mult de jumatate din tot bugetul. Intrebarea este: ala cum isi mai face procentajul? Eu poate am fost un caz fericit, dar cand se va mari pragul la 50%..ce vom face?

am vb si la anrmap..daca suni

am vb si la anrmap..daca suni de 2 ori..primesti doua pareri..

semnatura electronica

Semnatura electronica se poate aplica prin intermediul unei aplicatii de semnare doar in baza unui certificat digital calificat eliberat de un furnizor acreditat de servicii de certificare. Certificatul pe care ASSI il elibereaza este un certificat digital (nu calificat) in baza caruia doar se face autentificarea in sistemul SEAP.

Semnatura electronica?

Ma confrunt cu aceeasi situatie
Mi s-au depus ofertele, sunt in perioada de evaluare insa nu pot vizualiza ofertele depuse cu aceasta semnatura electronica.Trebuie un program anume sau altceva nu stiu, e prima procedura on-line?
Cine are experienta poate ajuta?

Acceseaza unul din site-urile de mai jos

Documente transmise cu semnatura electronica
In conformitate cu Hotararea nr. 1660 din 22 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică prin utilizarea mijloacelor electronice, se prevede ca orice operator economic înregistrat în SEAP are dreptul de a transmite ofertă.
Operatorul economic are dreptul de a transmite oferta numai în format electronic şi numai până la data limită de depunere a ofertelor prevăzută în anunţul/invitatia de participare.
Atât elementele propunerii tehnice specifice produselor, serviciilor sau lucrărilor ofertate, cât şi elementele propunerii financiare sunt transmise în SEAP de către operatorul economic.
In situatia in care un operator economic transmite documente semnate electronic pe baza de certificat digital calificat valid emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conformitate cu legea semnaturii electronice (Legea 455/ 18 iulie 2001), nu mai este necesara transmiterea acestora si pe suport de hartie.
Documentele astfel transmise au aceeasi valoare legala ca cele transmise pe suport de hartie.
Pentru deschiderea si vizualizarea documentelor semnate electronic postate sau transmise prin intermediul SEAP este necesara utilizarea aplicatiilor speciale de validare oferite de furnizorii de servicii de certificare acreditati, in mod gratuit, la urmatoarele adrese web:
•certSIGN - shellSAFE Verify - http://www.certsign.ro/certsign/resurse/download
•Digisign – Digisigner Lite - http://www.digisign.ro/products-and-services/security-services/dsigner/i...
•Transsped – E-lock – www .transsped.ro
Pentru detalii legate de modul de instalare, configurare si suport tehnic pentru aceste aplicatii va rugam in cazul in care considerati necesar, sa contactati furnizorii acreditati de servicii de certificare la urmatoarele date de contact:
Furnizor/E-mail/Telefon
certSIGN/office@certsign.ro , support@certsign.ro /021 311 99 02, 021 311 99 03, 021 311 99 04
Digisign/sales@digisign.ro, helpdesk@digisign.ro/031 620 12 88, 031 620 12 89
Transsped/office@transsped.ro, supportqca@transsped.ro, support@transsped.ro/021 210 87 00, 0212 12 04 38, 021 212 04 39, 021 211 92 89

Eu am descarcat varianta demo a certificatului celor de la certSIGN.
Intra pe pagina lor de internet si descarca varianta demo "clickSIGN Demo (zip) ".
Pe mine m-a ajutat, sper ca si pe tine si pe ceilalti o sa va ajute... instalati programul in calculatorul cu care accesezi pe SEAP.

Ref. Semnatura electronica

Semnatura electronica ar fi foarte utila, pentur multe alte chestiuni. AC poate impune operatorilor ca toate comunicatiile ce le vor face prin e-mail sa se realizeze cu Semnatura electronica, tocmai pentru a certifica persoana expeditorului. De asemenea, si directivele din materia achizitiilor publice recomanda folosirea semnaturii electronice, insa nu toata lumea o foloseste.
- Inregistrarea unei contestatii la CNSC se face prin e-mail insostit de Certificatul digital al semnaturii, insa oricum acest lucru este lipsit de importanta atat timp cat CNSC_ul iti cere sa dublezi comunicatia si cu ceva scris, pe hartie, semnat in original.
- Faxul nu a cazut in desuetudine, tocmai din aceasta privinta: ca lumea refuza sa foloseasca semnatura electronica, care are mai multe mijloace de siguranta si de dovedire a corespondentei. In schimb, CNSC-ul nu recunoaste faxului aceleasi caracteristici precum instantele de judecata, cerand de exemplu confirmarea de primire. Parca ai putea sa obligi pe cineva sa iti primeasca trimiterea. Parca si pentru Scrisoarea recomandata nu isi poate refuza primirea.
- Certificatul digital ajunge undeva la un 50 Euro, fara a face publicitate, eu l-am cumparat de la
www .transsped.ro. Procedura de obtinere este similara cu cea a unei procuri la notariat. Trebuie sa te prezinti cu toate datele precum pentru acordarea unei procuri, in original. (Se pot consulta telefonic pentru a intreba exact ce acte.)
- Ceea ce iti dau este un dispozitiv, un token (precum cel de Internet banking) si un program de instalare.
- Semnaturile digitale ale celorlalti pot fi vizualitate cu un Microsoft Office Outlook, ce este descarcat complet si cu aceasta functie.

Cu bine,
CS

semnatura electronica autoritatea contractanta

cand trebuie sa foloseasca autoritatea contractanta semnatura electronica?
am citit legislatia referitoare la subiect dar nu ma lamuresc

m-am lamurit tot pe un

m-am lamurit tot pe un subiect pe forum....cam toate documentele postate pe SEAP trebuie semnate cu semnatura electronica. Doamna contabila a achizitionat un soft pentru semnatura electronica pentru ANAF, insa in documentele care le are nu reiese daca este si pentru SEAP. De unde pot sa aflu daca pot folosi semnatura electronica si pe SEAP?

Multumesc.

O poti folosi si pt seap,

O poti folosi si pt seap, trebuie doar sa aiba o imputernicire din partea conducatorului autoritatii contractante sa semneze documentele in numele autoritatii.

Multumesc frumos pentru

Multumesc frumos pentru raspuns.

licitatie online

poate un operator economic sa participe la o licitatie semnand electronic documentele in baza unei imputerniciri emisa de o alta societate ?

Mariav,

nu are nici o noima ce intrebi tu....ia vezi, nu vrei sa reformulezi?

un ofertant vrea sa participe

un ofertant vrea sa participe la o procedura electronica online. Nu are semnatura electronica. Poate sa depuna oferta cu semnatura electronica a altei societati (cu imputernicire)?

Da se poate. Pe semnatura

Da se poate. Pe semnatura electronica apare doar numele persoanei nu si denumirea firmei, institutiei pe care o reprezinta. La fel pe semnatura mea apare doar numele meu , adica persoana care reprezint (imputernicit) AC pt care utilizez semnatura.

Nu poate participa cu

Nu poate participa cu semnatura altcuiva, numai daca este reprezentantul acestuia. Si acum sa fim sinceri: semnatura electronica are toata lumea, mai ales ca finantele nu accepta depunerea de formulare nesemnate. Pt semnarea documentelor dureaza f putin activarea optiunii pt o semnatura electronica deja functionala pt documentele de la finante. Pt documnentare citeste LEGEA Nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnatura electronica, mai ales art.4 unde este definita exact semnatura, cat si cine pentru ce poate semna.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri