Ce presupune achizitia directa?

Buna dimineata! eu sunt debutanta in achizitii... ma poate lamuri cineva ce trebuie sa fac cap coada la o achiziție directa? Mai exact...dupa ce achizitionez de pe seap serviciul, produsul sau lucrarea , doar inchei contractul? Vă multumesc aniticipat.

Daca achizitia directa se

Daca achizitia directa se face prin SEAP la dosar trebuie sa existe documentul justificativ (contract, factura,..) pe baza caruia s-a efectuat achizitia, iar daca nu se efectueaza prin SEAP trebuie intocmita o nota justificativa care sa justifice de ce nu a fost realizata achizitia prin SEAP: fie ca nu identifica produsul in catalog, fie ca pretul de pe piata este mai mic decat cel din catalog al produs/ serv/lucr. Achizitiile directe se cuprind in anexa la programul anual al achizitiilor publice.

Daca sunt norme interne

Daca sunt norme interne privind desfasurarea procedurii se respecta procedura descrisa.
Exemplific : se cer oferte de la diversi ( pt a determina oferta cea mai buna sub conditia de a posta in SEAP), se intocmeste un raport de testare a pietei si nota justificativa de aprobare a procedurii si a valorii estimate, apoi se intocmeste propunerea si angajamentul si acestea odata semnate se face comanda abia apoi se achizitioneaza din SEAP. Dupa primirea produselor si a facturii ( se certifica si se da bun de plata ) se face ordonantarea si plata operatorului economic.

Intrebari pt cristeancl

Care procedura?
Ce raport de testare a pietei?
Ce nota justificativa de aprobare a procedurii? Care procedura?
Ce propunere si ce angajament? Cine le intocmeste si de ce?
Cum sa emiti comanda inaintea atribuirii achizitiei in SEAP?
Dumnezeule, voi dupa ce legi faceti achizitiile?

Raspuns pt sorella

CAPITOLUL III
Realizarea achiziţiei publice
SECŢIUNEA 1
Achiziţia directă
ART. 43
(1) Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât pragurile valorice prevăzute la art. 7 alin. (5) din Lege.
(2) SEAP pune la dispoziţia autorităţilor contractante posibilitatea tehnică de a achiziţiona direct, prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP, produse, servicii sau lucrări a căror achiziţionare intră sub incidenţa prevederilor alin. (1).
(3) În cazul în care autoritatea contractantă nu identifică în cadrul catalogului electronic produsul, serviciul sau lucrarea care îi poate satisface necesitatea sau constată că preţul postat de operatorii economici pentru obiectul achiziţiei este mai mare decât preţul pieţei sau din motive tehnice imputabile SEAP nu este posibil accesul la catalogul electronic, atunci autoritatea contractantă poate realiza achiziţia de la orice operator economic, elaborând în acest sens o notă justificativă.
(4) Achiziţia prevăzută la alin. (1) se realizează pe bază de document justificativ.
(5) Angajamentul legal prin care se angajează cheltuielile aferente achiziţiei directe poate lua forma unui contract de achiziţie publică sau, după caz, a unui document fiscal ori a unei comenzi, inclusiv în cazul achiziţiilor iniţiate prin intermediul instrumentelor de plată ce permit posesorului să le utilizeze în relaţia cu comercianţii în vederea efectuării de plăţi, fără numerar, pentru achiziţionarea de produse, servicii şi/sau lucrări prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fără a se limita la, cardurile de plată şi/sau portofele electronice.
ART. 44
(1) În cadrul SEAP, operatorii economici înregistraţi au posibilitatea de a publica un catalog cuprinzând produsele, serviciile sau lucrările pe care le oferă, cu rol de instrument de lucru opţional pentru aplicarea prevederilor art. 43 alin. (1).
(2) În cazul în care publică un astfel de catalog, operatorii economici au obligaţia de a menţiona detalii cu privire la produsele, serviciile sau lucrările oferite, inclusiv preţul, astfel încât autoritatea contractantă să aibă suficiente informaţii pentru a alege în mod corect şi obiectiv.
ART. 45
(1) Autoritatea contractantă, accesând cataloagele publicate în SEAP, are dreptul de a alege dintre produsele, serviciile sau lucrările prezentate în aceste cataloage şi de a transmite în acest scop, prin intermediul SEAP, notificări operatorilor economici care le oferă.
(2) Notificările prevăzute la alin. (1) trebuie să conţină informaţii referitoare la:
a) datele de identificare ale produselor, serviciilor sau lucrărilor solicitate;
b) cerinţele privind livrarea, prestarea sau executarea;
c) condiţiile în care urmează să se efectueze plata.
ART. 46
(1) În termen de două zile de la primirea notificării prevăzute la art. 45 alin. (1), operatorul economic are obligaţia de a transmite prin intermediul SEAP acceptarea sau neacceptarea condiţiilor impuse de autoritatea contractantă.
(2) Netransmiterea unui răspuns în termenul prevăzut la alin. (1) echivalează cu neacceptarea condiţiilor impuse de autoritatea contractantă.
(3) În cazul în care operatorul economic acceptă condiţiile impuse de autoritatea contractantă, va transmite acesteia, prin intermediul SEAP, oferta fermă pentru furnizarea produselor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor.
(4) Autoritatea contractantă va transmite prin intermediul SEAP dacă acceptă oferta fermă prevăzută la alin. (3), în termen de cel mult 5 zile de la data transmiterii ofertei ferme de către operatorul economic.
(5) În situaţia în care achiziţia directă se realizează în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (3), autoritatea contractantă transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte 13.000 lei, fără TVA, în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziţiei realizate.
(6) Transmiterea notificării prevăzute la alin. (5) se va efectua în format electronic prin utilizarea aplicaţiei disponibile la adresa de internet www.e-licitatie.ro şi va cuprinde minim următoarele informaţii:
a) denumirea şi datele de identificare ale operatorului economic
b) obiectul achiziţiei;
c) codul CPV;
d) valoarea achiziţiei;
e) cantitatea achiziţionată;
f) data realizării achiziţiei.

fabulatii

criteancl, de unde le scoti? achizitia directa=procedura? raport la achizitie directa? vorbesti ca directorul meu care nu a aprofundat legea. nota justificativa de aprobare a procedurii? la sfarsitul "procedurii" se achizitioneaza din seap? asta ce mai e? te rugam un lucru. informeaza-te si abia apoi posteaza aprecieri pe forum.

O parere pentru urmatoarea speta, va rog!!

Am incheiat un contrct de lucrari pe achizitie directa fara sa consult seap-ul. Total gresit! Acum stiu atunci nu am stiut:( Am notificat in schimb in seap achizitia. Dupa ce am cerut trei oferte de la trei op ec am evaluat ofertele prin p-v si am declarat castigatoare oderta cu cel mai mic pret! Dupa terminarea lucrarilor comisia de receptie constata ca firma respectiva nu a efectuat lucrarile asa cum era prevazut in caietul de sarcini drep pt care a cereut recalcularea valorii devizilui in conformitate cu situatia reala. Dupa recalculare valoarea contractului este jumatate din cea initiala!!! Am facut un act aditional la contract cu modificare de valoare si cu garantia de buna executie la valoarea actuala!! Garantia de buna ex o constitui din facturi succesive. O parere avizata!!!

Doamna raluca as vrea sa stiu

Doamna raluca as vrea sa stiu parerea dumneavoastra!!

nu mă pot

(o)abține să nu mă dau în stambă și să vă recomand următoarea lectură (postată aici pe sait) : https://achizitiicorecte.com/2016/08/28/la-inceput-a-fost-cumpararea-dir...

sfârșit de săptămână fructuos !

Buna ziua,am rugamintea sa-mi

Buna ziua,am rugamintea sa-mi spuna si mie cineva ce sanctiuni poti primi daca nu efectuezi achizitii prin SEAP?Va multumesc
cristi69

Contraventie, intre 5000 lei

Contraventie, intre 5000 lei si 30.000 lei, art 245 din legea 99/2016 ( art din 98 nu il stiu)

Art 224 alin 2 din Legea

Art 224 alin 1 lit b) din Legea 98/2016 - amenda 5.000-30.000 lei.

IN schimb, rodicam, la art

IN schimb, rodicam, la art 245 din legea 99 nu sunt aceleasi contraventii, as putea sa spun ca noua, entitatilor contractante care aplicam legea 99, nu ni se intampla nimic.

Misto, nu?

Misto, nu?

Multumesc ptr raspuns,dar eu

Multumesc ptr raspuns,dar eu ma refer strict la achizitiile directe daca nu le efectuezi prin SEAP,ce sanctiune poti primi.Incadrarea in CPV exista,suma alocata este in PAAP,doar ca in acel moment operatorul economic care este inregistrat in SEAP,nu poate accesa sistemul,ptr ca asa merg sitemele elctronice la noi,cand merg,cand nu merg.Si eu nu pot astepta dupa el,asa ca achizitionez tot de la el ceeace imi trebuie,dar offline.In situatia asta primesc sanctiune?
Va multumesc

Inca ceva,mie mi-au facut

Inca ceva,mie mi-au facut sefii o PO (Procedura Operationala)prin care ma obliga sa inchei contract cu furnizorul dac achizitionez un produs mai mare de 5000 lei,chiar daca il iau prin SEAP.In aceste conditii daca furnizorul se obliga conform acceptarii din SEAP a comenzii mele date,sa-mi onoreze(livreze,vinde)produsul comandat,si pe el nu-l intereseaza contractul,eu ce fac in situatia asta?
Multumesc

achizitie directa contract de lucrari

va rog sa mi spuneti...inainte sa inchei un contract de lucrari achizitie directa,de la ofertantul respectiv nu mai trebuie sa i cer nici un document de calificare?va multumesc

Cristi 69

Pe sefii tai trimte-i langa aia de la ANAP, sigur se vor intelege de minune :)).
Tu citeste art 224 alin 1 lit b) si vei vedea ca e contraventie orice incalcare a prezentei legi (98), per a contrario si faptul ca nu faci achizitiile directe din SEAP e o contraventieeeee. Cuantumul exact n-am cum sa ti-l spun eu ca il stabileste ANAP, Curtea in functie de prejudiciu cauzatttt.

Nefunctionarea sistemului

Nefunctionarea sistemului SEAP fara hartoaga scrisa de la AADR e frectie pe picior de lemn. SEAP-ul nu merge sau merge fffff greu de pe la ora 9.00-9.30 dimineata pana spre sfarsit de program 16.00-17.00. Asa e in toata tara, dar nu te poti folosi de acest aspect in NJ-ul ala al tau ca n-ai gasit in SEAP si te-ai dus tot la X care e in SEAP dar n-a mers butonul sa-l acceseze.
NU tine, gaseste alte "tehnici".

Multumesc d-na Raluca ptr

Multumesc d-na Raluca ptr raspuns,astept pana isi rezolva ala problema cu SEAP-ul.E o lege superba.....macar inainte erau niste procente obligatorii de indeplinit ptr achizitiile directe pe an/cpv.Referitor la incheierea contractului ce puteti sa-mi spuneti?
P.S.Oare cum ar stabili cineva ca am facut un "prejudiciu"daca e aceeasi suma de la acelasi op.ec.care este in SEAP,dar achizitia e offline,nu online?Ce fel de prejudiciu ar fi?
Multumesc

Pentru bbb

Despre contract, ce sa-ti spun, fiind achizitie directa, nu ai nici o obligatie, daca vrei tu sa-i ceri aluia ceva, ii ceri, daca nu, nu.

Cristi69, faza cu incheierea

Cristi69, faza cu incheierea contractului trebuie sa i-o aduci la cunostinta operatorului de la momentul cand initiezi achizitia directa in SEAP. Ai acolo campul de "descriere" si poti sa-i spui acolo tot ce ai pe suflet. El trebuie sa cunoasca de la inceput acest aspect intrucat daca nu vrea contract, nu-ti accepta achizitia in SEAP. E nasol sa nu-i spui nimic, el sa creada ca ii vei emite o comanda si el iti va livra marfa si abia apoi tu sa vii sa-i spui, stai, pardon, eu vreau sa inchei cu tine contract ca asa mi-a spus mie seful intr-o PO. Cred ca va trimite pe toti la ...............

Ai, de asemenea, sabloane la

Ai, de asemenea, sabloane la "Conditii de livrare" si "Conditii de plata" - si acolo poti sa transmiti ca livrarea se va face doar dupa incheierea contractului, fiind un contract poti negocia un termen de plata a facturilor mai maricel.......etc

Buna ziua d-na Raluca,aveti

Buna ziua d-na Raluca,aveti perfecta dreptate,nici eu nu vad rolul contractului,deoarece in SEAP poti sa-i ceri termen de plata,conditii de livrare,orice doresti tu poti solicita in "descriere"si daca este de acord iti accepta conditiile tale,te trece in deliberare si tu ii dai accept sau refuz daca nu-ti convine ceva.Practic comanda in SEAP este un fel de contract.Nedumerirea mea este de ce al meu "sef"mi-a scris intr-o PO sa fac acest lucru,si daca eu nu respect,ca in lege nu scrie asa ceva,ce ar putea sa-mi faca?E PO mai presus de cat o lege in vigoare?Multumesc
de fapt nu ma mira ca cel care a intocmit PO sta intr-un birou la etajul 5 dintr-un minister si habar nu are ce inseamna problemele din teritoriu cu care ne confrumtam noi cei de pe "campul de lupta'unde trebuie sa rezolvi problema ca sa functionezi normal

Practic operatorul economic

Practic operatorul economic nici nu cere incheierea unui contract,e vorba de achizitie directa si daca vrei sa-i cumperi ce ai nevoie bine,dca nu,iar bine,el nu se roaga de tine,ca tu l-ai cautat pe el,nu el pe tine......dar noi bugetarii vrem sa facem legea proprie in avantajul nostru in domeniul privat,dupa ce ca apelam la privati ca sa ne achizitionam ce aven nevoie,mai facem si pe nebunii.....Asta e tara minunata in care traim....

ptr dgasalexprofir Cam asa

ptr dgasalexprofir
Cam asa ceva am patit si eu,insa am facut o lucrare tot asa cu deviz,dar prin SEAP.Dupa ce mi-au acceptat devizul,au facut si factura.....m-am trezit ca tot ei au recalculat devizul si ....surpriza ...le-a iesit mai mic,asa ca au refacut factura cu valoarea mai mica....cu toate ca in SEAP aveam accept pe valoarea prima.In situatia asta am facut adresa la AADR,le=am comunicat sa ma treaca pe SEAP inapoi in deliberare (am invocat motivul ca pretul nu este conform)de parca atunci cand am dat acceptul nu puteam vedea.....si am primit de la ei trecerea in deliberare,am refuzat oferta operatorului,pe urma am dat comanda din nou pe valoarea reala,adica cea din factura noua,,,,i-am pus sa anuleze primele facturi si sa emita alte facturi cu valoarea noua,si am inchis achizitia respectiva.Toate astea eu le-am corectat ptr ca cei de la serviciul tehnic =exploatare din cadrul unitatii mele mi le-au spus dupa ce acceptasera facturile noi.O intreaga nebunie cu achizitia respectiva.Sunt convins ca la momentul cand va veni control audit sau CFG o sa se ia cu mainele de cap cate schimbari am facut in acte.Asta datorita faptului ca se fac pe repede inainte...ca sa mearga treaba

Asta e,asa ca in practica lucrurile stau altfel decat pe hartie
Cred ca ai inteles

Buna dimineata. Am si eu doua

Buna dimineata. Am si eu doua intrebari cu privire la achizitia directa:
1. Pentru o achizitie directa trebuie sa existe si o procedura interna de atribuire sau este suficienta numai nota justificativa conform Legii 98/2016 si HG 395/2016?
2. La o achizitie cu valoare estimata de 111000 lei fara TVA se poate aplica procedura simplificata?
Multumesc.

Ptr romaero La intrebarea a

Ptr romaero
La intrebarea a 2a sa inteleg ca este valoarea de 111000 fara tva pe un singur CPV/AN?ai suma in PAAP?
Conform art din lege privind pragurile valorice,eu inteleg ca te incadrezi in pragul respectiv,adica 132000 si cred ca nu ar fi o problema,dar oare nu iti cer ai tai(conducerea ta,director comercial,director economic,etc sa inchei un contract ptr respectiva achizitie)?indiferent daca e vorba de produs,lucrare sau serviciu prestat
Parerea mea e ca aceste legi (98,99 HG 364,365)sunt niste aberatii specifice romanilor.OG34 era mai flexibile si mai usor de respectat.Cel putin asa vad eu lucrurile.In legile astea noi mai mult te incurci decat sa te descurci in efectuarea achizitiilor
La intrebarea 1a ta, legea este ambigua si nu flexibilizeaza achizitiile.Daca te duci cu NJ la aprobare te freaca ala care-ti aproba,ca vrea prin SEAP,etc si tu ii spui ca n-ai gasit,si etc,etc....si in loc sa rezolvi treaba,stai cu SEAP-ul in fata si te uiti si cauti in el toata ziua degeaba,etc
Eu m-am dus cu NJ ptr suma de 110 lei(OSUTAZECELEI)si "aprobatorul "referatului n-a fost de acord....iti dai seama la 111000 pe care ii invoci tu.....nustiu ce sa zic.
Situatii.....si situatii
Munca multa si ineficienta dupa parerea mea cu obligativitatea folosirii acestui SEAP

Cristi69, eu cred ca la tine

Cristi69, eu cred ca la tine in autoritatea ta e nevoie de disciplina si cunoastere, nu cred ca au legile o problema, ci mai degraba voi, oamenii.

Legile au o mare problema in

Legile au o mare problema in tara asta si in lume.Tot oamenii le complica atat de mult incat le e greu si uneori imposibil sa le respecte....si se ajunge sa le incalci.....si mergem inainte
Asta e !

Oricum legile astea noi privind achizitiile sunt gresite.....si tov.presedinte le-a semnat exact ca cea fost"primar".Si-a pastrat obiceiul

Bună

Multumesc mult!!! :D

Mai nou, cand vreau sa fac o

Mai nou, cand vreau sa fac o AD in SEAP sunt intampinat cu mizeria urmatoare:

Acest site nu poate fi accesat
www.e-licitatie.ro a refuzat conexiunea.
Încearcă:
să verifici conexiunea;
să verifici proxy-ul și firewallul;
ERR_CONNECTION_REFUSED

Pot lua in considerare ca serviciul este indisponibil si sa trec la AD off-line?

Da, Dan, nici la noi nu merge

Da, Dan, nici la noi nu merge seap-ul.

Si cred ca poti trece la

Si cred ca poti trece la offline. Fa si un print screen al paginii.

Notifcare

Titlu: Probleme tehnice Data crearii: 31.10.2016
Descriere:
Informam operatorii economici si autoritatile contractante ca, din cauza unor probleme tehnice, a fost imposibila desfasurarea in conditii optime a procedurilor de atribuire cu data limita de depunere/licitare 31.10.2016. Din acest motiv, toate procedurile de atribuire care au ca data limita de depunere sau licitare 31 octombrie 2016 vor fi prelungite pana maine, 01 noiembrie 2016, respectandu-se aceleasi ore de inchidere. Va multumim pentru intelegere!
eu am avut o LE si trebuia sa o inchida sistemul ieri la ora 15..................din cauza problemelor tehnice mi-a fost mutata inchiderea azi la 15.

rugaminte

Sunt incepatoare in asta, am facut o achizitie directa in cuantum de 14.000 lei am acceptat oferta, ulterior mai este o procedura ceva, am de facut o notificare in Seap, sau pastrez actele respective la mine la dosar si atat?Va rog frumos sa ma ajutati. Va multumesc

Daca achizitia directa este

Daca achizitia directa este efectuata online, nu mai trebuie sa faci nimic in plus. (eventual o comanda/contract)
Daca achizitia este offline, trebuie sa faci o notificare in SEAP, deoarece depaseste pragul de 13.000 lei, fara TVA, in termen de 10 zile de la primirea documentului justificativ.

O aberatie totala si oameni

O aberatie totala si oameni pusi sa piarada timpul pentru lispa de experienta a altora

Deci valoarea din facturi putea sa fie foarte bine mai mica decat cea de pe SEAP .... mai mare nu dar mai mica da ... deci ce ai facut e lipsa de ocupatie :) . Ma mir ca au fost de acord cei de la SEAP si te-au lasat sa te intorci la deliberare...

Buna ziua, imi cer scuze dar

Buna ziua, imi cer scuze dar sincer din comentariul d-voastra nu am inteles ce a-ti spus.Consider ca nu este o rusine sa fii incepatoare si va rog frumos daca doriti sa ma invatati nu am nimic impotriva, chiar ma incanta ideea, orice sfat si ajutor este bine primit. Va multumesc

Costin Bianca

Vezi art. 46, alin 5 din hg 395/2016.

Bianca, Lukas nu ti-a raspuns

Bianca, Lukas nu ti-a raspuns tie, ci probabil unei postari de mai sus a lui Cristi69; in schimb Aura si Verona ti-au dat niste raspunsuri ok; cat despre dorinta ta de invatare "in ale achizitiilor", eu zic ca nu ti-ar strica si putina gramatica :(.
"Ati" inteles, d-ra Bianca?

cata rautate

cata rautate

DOCUMENT JUSTIFICATIV!!

La Cap. III, Secț. 1, Art. 43 alin (4) din HG 395 spune că achiziția directă prev. la alin 1 se realizează pe baza de document justificativ.
- Întrebarea mea este : acel document justificativ este referatul de necesitate sau trebuie făcută o nota justificativa pentru fiecare produs comandat de pe SEAP si precizat în el că achiziția s-a făcut prin prin Achiziție Directa?????
Daca da cine semnează acea nota justificativa? Toți de la director executiv, director economic, responsabil achiziții sau numai responsabilul pe achiziții? se înregistrează nota justificativă?
mulțumesc

Document justificativ - vezi

Document justificativ - vezi prev.art43 alin5(contract, comanda, document fiscal)

Document justificativ

Nu este referatul de necesitate trebuie facuta o nota justificativa
Daca aveti mai multe produse faceti o nota justificativa pentru toate si comenzi separate pe furnizori.
Pe NJ semneaza cel care intocmeste nota, seful serviciului/compartimentului achizitii, juristul institutiei
si directorul

Ce ziceti

Ce ziceti de mine? Conform unei proceduri noi elaborate de esalonul superior, in cazul in care achizitionez de pe SEAP, trebuie sa initiez achizitia cu 5 operatori economici. Da, 5. Ii las 2 zile, chipurile sa-si imbunatateasca pretul, apoi il aleg pe cel mai scazut, refuzandu-le pe celelalte. Daca o sa am, cum am mai avut in trecut, zeci de repere de achizitionat, (in cel mai scurt timp) o sa fie multa munca si fara rezultat. In cazul unor sume mici, operatorii economici nu o sa imi trimita mie o saiba din celalalt capat al tarii, nu renteaza pentru ei. O sa ajungem sa fim ocoliti de operatori cu o asemenea practica.
Nu stiu cum ar trebui procedat in cazul unei reparatii auto, de ex. Ce studiu sa fac eu in cazul asta cand masina mea este rupta-n strada? Pe ce criterii cand nici nu stiu ce are masina? O duc in 5 service-uri sa se constate..alese de pe SEAP, aflate la n km, cand am service la scara? De aia achizitia se face pe baza de document justificativ, factura, comanda, contract. Doar ca unii tb sa fie mai Papa ca Papa...

In cazul in care va ganditi

In cazul in care va ganditi ca masinile se vor defecta in strada cred ca o varianta preventiva ar fi:
- contract cu o firma de tractari care sa le traga la sediul dvs ( dupa studiu piata...etc, faceti un contract anual prin care bateti in cuie tariful / km )
- daca la sediu aveti mecanici auto ptr diagnoza, veti stabili necesarul de piese clar si apoi achizitie conform ordin esalon
- daca nu aveti mecanici - dati anunt publicitar in Seap si cereri de oferta pe mail la firmele din orasul dvs ptr a face diagnoza fara costuri urmata de oferte de pret, apoi atribuiti conform criteriu stabilit de dvs.

Nu va ganditi din prima la faptul ca estimarea initiala a reparatiei va fi depasita....situatia asta, daca apare, o veti analiza punctual...
Bine ar fi sa aveti cursurile astea de actiune indicate de cei de la administrativ sau cum se numesc la dvs...adica limitarile lor actionale indica necesitattea de a achizitiona dvs ceva.
Cititi etapa planificare achizitie din ghidul operational, acolo este prezentat cadrul general de actiune al compartimemtelor interne pana ajunge un produs / serviciu la achizitie.

Curiozitate - a actionat

Curiozitate - a actionat cineva asa cum este prezentat in Ghidul Operational, planificarea procesului de achizitie ( sau cum au numit-o..nu mai tin minte, adica elaborare documentatie pana la semnare inainte de trimitere la ANAP) ?
Eu unul am incercat sa "simulez" etapele din Ghid si am facut anexe ptr fiecare etapa, pe care le-am atasat la un raport prin care am cerut constituirea unei comisii care sa analizeze / modifice / avizeze ce am scris pe acolo...inca nu au reusit colegii mei sa le analizeze si sa le semneze...pana acum au fost 2 situatii: au semnat ca primarii sau nu au semnat inca ....bineinteles ...dar de ce eu, de ce mai pui sa semnez ???? Pai ptr ca ar trebui sa stii si sa aduci la cunostinta riscurile pe piata..., ptr ca limitarile dvs in a estima corect necesarul ma fac sa atribui acord cadru nu contract ...ptr ca le vreti repede fac acord cadru fara reluarea competitiei...ptr ca....

Si ultima - promisesem sa

Si ultima - promisesem sa prezint raspunsul ANAP la intrebarea lui Rhydin - ce procedura faci, daca, dupa ce dai afara 20% cf art 19, ajungi din prag LD la PS ?

Nu au raspuns ...la final un text cu raspunderea autoritatii contractante...
Intrebarea mea de baza era alta - prin strategie am stabilit PS de 400000 si as putea face AD de 80000 lei, intentia mea fiind de a aduce la cunostinta colegilor plafoanele pe piata - spune te rog ANAP daca am facut bine sau rau....
Raspuns - fff rau, eludarea art..si art...si art...se aplica art 19 doar ca exceptie, solicitantii trebuie sa indice loturile pe care le vor scoase, le verificam noi cf art 19 si gata....

Legea asta noua mi se pare

Legea asta noua mi se pare mai cretina decat vechea lege. De fapt nu se simplifica nimic. Pai ce intereseaza pe ANAP cum imi pregatesc eu strategia? Pai strategia mi-o fac din mers daca asa am chef. Eu care sunt la achizitii si am atributii clare specificate de HG395 , cum stabilesc in strategie modul in care se va derula contractul sau mecanismul de plati, atributii care intra in sarcina altor compartimente? Cea mai mare imbecilitate e cea legata de justificarea nelotizarii. Pai daca achizitionez un singur utilaj sau un credit bancar cum draq sa fac lotizare? ANAP inca nu stie ca 1 se divide doar cu 1???

pt D-nul Bogdan

Nu e vb ca masina e in strada la propriu. Si daca ar fi, nu asta ar constitui o problema majora. Restul, consider ca e putin mai complicat decat ati expus dvs. Adica eu sa duc masina in service-ul care a ofertat ce? Diagnoza ati zis ca e gratis. In schimb nu stim ce are masina, eu nu stiu ce sa cer, operatorul nu stie ce sa oferteze. Aici doream sa ajung. Sa nu mai vorbim ca o masina poate avea doua devize nu la fel in totalitate la doua service-uri. O sa ma plimb cu masina prin mai multe service-uri pentru diagnoza? Daca masina este VW, cel de la Opel nu o sa fie in masura sa citeasca toate erorile stocate in calculatorul masinii, si invers. Si asta e o problema.
Am analizat posibilitatea incheierii unui contract de servicii de reparatie..auto..IT...samd. Care sa fie criteriile de atribuire? Pretul pe ora de manopera? E ok. Ca sa ma leg si de costul pieselor, ar tb sa fie o lista de mii de repere, piesele componente ale masinii, altfel irelevant.
Cei care ati facut contracte asemanatoare, dati-mi o idee.
Va multumesc !