Art 17 alin 1 HG 395_2016 Piata de profil pe o piata relevanta

(1) Autoritatea contractantă alege modalitatea de achiziţie în funcţie de următoarele aspecte:
a) valoarea estimată a tuturor achiziţiilor cu acelaşi obiect sau destinate utilizării identice ori similare, ori care se adresează operatorilor economici ce desfăşoară constant activităţi într-o piaţă de profil relevantă, pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie în cursul unui an bugetar;

Intrebare : care sunt alea energie apa canal etc ca daca extrapolezi si piata constructiilor e relevanta si ajungi la LD pt orice suma de lucrare

eu m gasit asta dar mi se pare tot vag

Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a
definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Piata relevanta este delimitata atat la nivelul produselor, cat si in
dimensiunea sa geografica. In general, piata relevanta a produsului cuprinde
toate produsele si / sau serviciile pe care consumatorul le considera
intersanjabile sau substituibile, in functie de caracteristicile produsului, de
preturile si de utilizarea preconizata a acestuia. Este necesar sa fie avute in
vedere si produsele si / sau serviciile care ar putea sa fie comercializate cu
usurinta de catre alti producatori, fara costuri de reorientare importante, ori de
catre concurenti potentiali, la un cost rezonabil si intr-un interval de timp
limitat. Piata geografica relevanta cuprinde teritoriul pe care intreprinderile
respective sunt angajate in oferta si cererea de produse si servicii, pe care
conditiile de concurenta sunt suficient de omogene si care poate fi distins de
zonele geografice invecinate, intrucat conditiile de concurenta difera, intr-un
mod apreciabil, in acele zone.
O „piaţă adiacentă” este acea piaţă a produsului sau a serviciului situată direct în amonte sau în aval de piaţa relevantă.

Deci, cum pot sa îmi dau

Deci, cum pot sa îmi dau seama care este piața relevantă? Adica dacă vreau cumpăr un medicament destinat tratării durerilor de cap si un medicament pt tratarea durerilor de stomac, cum aleg modalitatea de achizitie? Le consider similare pt ca sunt ambele medicamente? Fac parte dintr-o piața de profil relevantă?

Asta cu piata relevanta e ca

Asta cu piata relevanta e ca si aia de pe vremuri, atunci cand se deschidea o firma, isi copia in statut ca face toate activitatile posibile clasificate CAEN.
Daca ma iau dupa definitia pietei de profil si dupa ce vinde emagul , pot sa deduc ca sunt similare leptopurile cu gipurile . Apropo , legiuitorul a uitat sa prevada la NFP si situatia cu reducerile de sezon gen blec fraidei.

:))

:))

Doar in legea voastra,Dan, pe

Doar in legea voastra,Dan, pe 98 nu e blec fraideiul prevazut, ca la mine in 99 este!!!! :))
Art 117 alin 1 lit h) din Legea 99

deci sa inteleg ca daca vreau

deci sa inteleg ca daca vreau sa cumpar medicamente, inseamna ca trebuie sa fac numai licitatii deschise, pentru ca pe toate trebuie sa le consider similare si fac parte din piata de profil relevanta, vanzare de medicamente?

apropo

Ca tot ziceti de medicamente, materialele sanitare au alta piata sau piata e aceiasi?

Un coleg mi-a transmis

Un coleg mi-a transmis raspunsul celor de la ANAP helpdesk
1. Se doreste achizitionarea unui Aparat electrocardiograf, a unui Aparat de anestezie, a unui Aparat pt stomatologie va rugam sa ne exprimati punctul dvs de vedere daca aceste aparate se pot achizitona in mod distinct, in considerarea faptului ca fiecare dintre ele satisfac necesitati medicale diferite?

Raspuns
autoritatea contractanta are obligatia de a estima valoarea unui contract/accord cadru, in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1), art. 11 si/sau art.18 din Legea nr. 98/2016, corroborate cu prevederile art. 16 si art. 17 alin. (1) lit. a) din H.G. nr. 395/2016. Astfel, apreciem faptul ca, autoritatea contractanta trebuie sa cumuleze valoarea estimata a fiecaruia dintre aparatele medicale mentionate la punctul 1, valoarea totala rezultata urmand a fi raportata la prevederile art. 7 si art. 69 din Legea nr. 98/2016- in scopul stabilirii procedurii de atribuire corespunzatoare. Totodata, apreciem ca achizitia cu obiectele mentionate la punctul 1 poate fi impartita in loturi (fiecare dintre aparatele in cauza constituind obiectul cate unui lot), care se pot atribui in cadrul aceleiasi proceduri sau prin proceduri de atribuire separate (procedura fiind aceeasi cu cea stabilita conform precizarilor din primul paragraf). Dupa caz, se poate verifica si aplicabilitatea prevederilor art. 19 din Legea nr. 98/2016- pentru unul din aparatele mentionate la punctul 1. In acelasi timp, apreciem ca, daca unele sau toate aparatele de la punctul 1 se comercializeaza pe cate ,,o piata de profil relevanta” in parte, estimarea valorica functie de care se va stabili procedura de atribuire se va efectua prin gruparea valorilor estimate a aparatelor, separat pe fiecare piata de profil in parte (conform art. 17 alin. (1) lit. a) din H.G. nr. 395/2016)

Deci sa intelegem ca, aceste aparate sunt si similare si identice si fac parte din piata de profil relevanta? ceea ce duce la achizitia lor prin licitatie deschisa sau procedura simplificata in functie de valoare?

Procedura comasata piata "bricolaj"

Am facut deschiderea la o procedura in care am bagat toate produsele pe care le gasesti de exemplu la Dedeman, Merlin... piata denumita generic de mine "bricolaj" ( materiale cam diferite ptr reparatii curente - cuie, suruburi, furtun, electrozi, cabluri, cositor, spray-uri diferite, adezivi, PAL, PFL, vopsea, diluant, ....).
Mare surpriza ... doar 6 loturi ofertate din 23.
Sa fie oare de vina gruparea facuta sub piata " bricolaj" ?
Sa fi fost mai bine daca as fi facut cate:
- o procedura distincta ptr materiale de vopsit si auxiliare
- o procedura distincta ptr cabluri, conectica, materiale de lipit cabluri..
- PFL , PAL si altele din lemn
- etc ?????
Preturi estimate zic ca au fost OK, poate o problema a fost ca loturile au fost cam mici valoric iar produsele se livreaza in 5 locatii...

Nu conteaza cate proceduri ai

Nu conteaza cate proceduri ai fi facut din moment ce le-ai grupat pe loturi. Problema e ca astia care au facut legea s-au gandit la proceduri cu valori de milioane de lei, acolo unde lumea se baga sa oferteze.
Pt loturi de produse de valori mici cine dracu se baga sa oferteze cand taxa de participare la procedura (40 lei + TVA) poate sa fie mai mare decat valoarea lotului? Spre exemplificare, ca sa inlocuiesc un mouse defect de 20 lei , niciodata nu il voi putea achizitiona prin procedura simplificata care trebuie cu strictete aplicata pt ca valoarea estimata pt produse din piata de IT este de 150.000 lei . Singura varianta ramane sa fac o negociere fara publicare de anunt, in urma neofertarii la procedura simplificata.
Multa munca pt nimic.