SUPLIMENTARE ACHIZITIE

Buna ziua
Am si eu o intrebare : se poate suplimenta achizitia directa? ,valoarea acesteia este de 15000 euro cu sau fara TVA

Cum adica sa o suplimentezi,

Cum adica sa o suplimentezi, sa sari de 15.000?

da

da

Da . ma intrebam daca se

Da . ma intrebam daca se poate suplimenta ca aproape orice contract de achizitie

Daca poate cineva sa ma ajute

Daca poate cineva sa ma ajute ,sunt mai noua si nu ma prea descurc.
Cum se initiaza o achizitie directa in seap? Multumesc

Nu

... pentru diferenta (daca estimarea sare de 15.000 euro fara TVA), faci procedura de cerere de oferta.
Sfat: in noua estimare, spune ca necesitatea suplimentarii a aparut imprevizibil (la data primei achizitii nu aveai cum s-o anticipezi, ca altfel.... ai pus-o.

Multumesc Cristina .Sa

Multumesc Cristina .Sa inteleg ca valoarea unei achizitii directe este maxim 15000 euro la care se adauga tva . Iar suplimentarea ca la celelalte contracte de maxim 50% din valoarea initiala a contractului iese din discutie .

Da

Se pot face achizitii directe in masura in care valoarea estimata nu depaseste echivalentul in lei fara TVA a 15.000 euro (care se calculeaza insumand toate achizitiile/cod CPV pe intreg anul).
Daca aceasta suma depaseste 15.000 euro, trebuie aplicata cererea de oferta. Daca, cu noua achizitie pe acelasi CPV ramai tot sub 15.000 euro, poti sa faci tot cumparare directa (si nu trebuie sa fie 50%, poate fi mai mult, mai putin, nu conteaza), IMPORTANT ESTE CA: pe cod CPV, pe intreg anul 2010, suma acestor achizitii directe sa fie sub 15.000 euro fara TVA.

Am inteles. Acum scuzama ca

Am inteles. Acum scuzama ca insist dar cu publicarea in seap a achizitiilor directe ma poti ajuta?

pai

... dupa ce te autentifici, faci click pe "proceduri de atribuire/cumparari directe". Se deschide o fereastra cu 5 rubrici, prima fiind: "catalog de produse/servicii/lucrari". Dai click si intri in catalog. Pt. a "rasfoi" catalogul ai mai multe optiuni.
De exemplu vrei sa cauti hartie copiator: scrii in prima casuta (unde scrie "denumire produs/serviciu/lucrare") hartie copiator (sau fotocopiator, sau pentru copiator, cum vrei) si iti vor apare operatorii ec. care oferteaza produsul respectiv. Sau poti cauta dupa codul CPV... cum vrei...
Compari ofertele si cea mai buna o "deschizi" (adica dai click pe lupa aia din dreptul ei). Se deschide oferta respectiva si dai initiere. Completezi spatiile libere care se vor afisa cu doleantele tale, dupa care dai "publica". In acest moment, solicitarea ta ajunge la ofertantul respectiv care are la dispozitie 2 zile lucratoare sa se gandeasca daca este de acord.
Periodic intri pe achizitie (o vei gasi in fereastra "cumparari directe in desfasurare") si vezi cand ii da acceptul (in dreptul ei va scrie "deliberare"); in acel moment intri (dai click pe "lupa") si ii dai si tu accepta. Si... gata... astepti sa-ti aduca marfa+factura.
PS: Practic, poti sa-i suni, daca vrei sa te mai lamuresti despre produs si sa ceri detalii telefonic (iti apar datele lor de contact).
Succes.

Multumesc din suflet. Deci

Multumesc din suflet.
Deci nu trebuie sa am trei oferte ca la offline ?
Ii mai trimit adresa pt semnare contract?
Mai fac contract cu el?

acuma ...

nu vreau sa fiu carcotas ci doar sa va spun inainte de toate : ceao :D

apoi, sa va spun ca d.p.d.v. (de mult am vrut sa folosesc aceasta abreviere) al unui lucrator la helpdesk-ul a.n.r.m.a.p.-ului, am primit raspunsul ca : ba da !

se poate, suplimenta valoarea unei lucrari estimate initial la 15.000 euro (fara T.V.A.) si atribuita prin cumparrae directa, exact ca la cererea de oferte, in cuantumul de maximum 50 %, v. art. 122, lit i) din O.U.G. 34/2006 ...

apoi, cristina, te intreb eu, daca vei face o achizitie de renovat ce include si codul CPV aferent operatiei de zugravit incinta institutiei, in valoare de 15.000 euro fara T.V.A. si dupa cum spuneai tu : "IMPORTANT ESTE CA: pe cod CPV, pe intreg anul 2010, suma acestor achizitii directe sa fie sub 15.000 euro fara TVA." si asta o faci prin octombrie iar in februarie anul viitor vei mai face aceiasi achizitie, te incadrezi in prevederile art. 23 din O.U.G. 34/2006 ?

adicatelea, eu zic ca depinde de subiectul contractului, nu de codul CPV !

si mai trebuie de citit si articolele urmatoare art. 23, cele referitoare le estimarea valorii unui CONTRACT.

ovidius

p.s. exista niste raspunsuri sau existau pe site-ul a.n.r.m.a.p.-ului referitoare la aceste chestiuni, imi pare rau ca n-am copiat toate raspunsurile de-a-lungul timpului, pentru ca nu au un istoric al raspunsurilor si se mai schimba ... ;)

Ce se poate intampla in cazul

Ce se poate intampla in cazul in care o autoritate contractanta nu a efectuat in decursul unui an cei 20% obligatoriu din achizitiile directe in SEAP??..

De fapt intrebarea era cine

De fapt intrebarea era cine raspunde? autoritatea contractanta sau personalul de la achizitii?

procent 20%

HOTĂRÂRE Nr. 198 din 27 februarie 2008
pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică prin mijloace electronice din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.660/2006
ART. 66^1
Începând cu anul 2008, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire şi pentru realizarea achiziţiilor directe, într-un procent de cel puţin 20% din valoarea totală a achiziţiilor publice efectuate de aceasta în cursul anului respectiv.Valoarea anuală totală a achiziţiilor publice efectuate prin mijloace electronice se determină prin cumularea valorii tuturor contractelor atribuite prin intermediul:
a) procedurilor de licitaţie deschisă, de licitaţie restrânsă şi de cerere de oferte, aplicate integral prin mijloace electronice;
b) licitaţiei electronice, astfel cum este prevăzută această modalitate specială de atribuire a contractului de achiziţie publică la art. 161 - 169 din ordonanţa de urgenţă;
c) achiziţiei directe, astfel cum este prevăzută la art. 19 din ordonanţa de urgenţă, dacă aceasta este realizată prin intermediul catalogului electronic.

Adica procentul de 20% se refera la toate procedurile de atribuire inclusiv si achizitia directa.
Si la intrebarea cine raspunde astept raspunsuri....si eu?????

40% procent?

si de anul asta cum facem sa-l indeplinim pe cel de 40% conform H 167/2010 daca nu am reusit nici pe cel de 20%?

cred

... ca in fata legislatiei (ca sa zic asa), autoritatea. Dar bineinteles ca ea se indreapta spre responsabilul de la achizitii...

Am inteles, dar pe de alta

Am inteles, dar pe de alta parte responsabilul de la achizitii nu ia decizii intr-o unitate el executa dar cum dovedeste asta???

pai

... la voi cine stabileste procedura ? Banuiesc ca responsabilul de la achizitii. Oricum, raspunde cel care stabileste procedura si modul de aplicare (online sau offline). In orice varianta, resp. de la achizitii poate face o nota informativa prin care sa aduca la cunostinta conducerii de prevederile legale privind obligatia de 40%.

40%?

E o mare tampenie sa raspunda cel de la achizitii, atata timp cat cei de la conducere "te conditioneaza" de cele mai multe ori de la cine sa iei sau anumite lucrari/servicii/produse nu se gasesc in seap. In plus, mai sunt si urgentele care nu pot astepta (se strica o baterie la chiuveta, s-a spart nu stiu ce teava, s-a stricat un calculator etc) achizitia in seap si nici macar nu sunt trecute acolo.

apropo

daca se mai fac unele achizitii de catre cei din contabilitate sau de director, achizitii de care cei din compartimentul de achizitii nu stiu nimic sau afla de ele mult prea tarziu, cine mai raspunde? la mine se intampla f des chestia asta, am adus la cunostinta conducerii, chiar am trecut rubrica "rezolvat nume/prenume" pe referatul de necesitate ca sa se vada clar cine a realizat achizitia respectiva, dar vad ca nici asta nu prea se respecta. si atunci cum ramane?

asa este

... si la mine, dar eu incerc sa tin un echilibru in sensul ca: procedurile mari (valori mari, pe cereri oferta, licitatie si ce mai prind pe cumparare directa) le fac achizitiile (fie ca le place fie ca nu) si le fac clar cu final electronic, sau on line.
De restul (60%), mai scapa de'alea de care povesteati mai sus.

Ce sa faci, ne descurcam cum putem !

vai ca bine mai ziceti....

vai ca bine mai ziceti....

Pai eu fac cam asa: achizitia

Pai eu fac cam asa: achizitia nu este facuta de mine, atunci nu are nota justificativa. La noi, eu fac si intrarea si ordonantarile, iar in astfel de cazuri (nu s-a mai intamplat de cativa ani), refuz sa le mai fac. Cand vine controlul in caz ca gaseste facturi fara note justificative si referate de necesitate, atunci clar, nu am nicio raspundere pentru ele.

pai ...

asa tot tu pici de fraier ca or sa te intrebe : da' acolo - ma refer la acele achizitii care zici tu ca nu-s facute de tine, sunt curios cine ce semneaza pe actele pe care le ai la dosar si cum vei justifica lipsa unor acte sau de ce unele sunt semnate de tine si altele de altii si parca imi aduc aminte ca ziceai ca ai niste proceduri interne implementate, nu mi le-ai mai trimis dar asta e alta poveste ;) - de ce n-ai facut si ce-ai sa zici ?
ca n-ai vrut ?

:)))

cu toate ca nu e de ras ci de plans si ma gandesc ca ar trebui sa instituim un SINDICAT al lucratorilor din domeniul asta atat de sensibil : "Achizitiile Publice" !

sindicat care sa ne fereasca de implicarea sefilor ierarhici in ciorba noastra prin indicarea mai mult sau mai putin voalata a firmelor agreate si modalitatea de a refuza aceste imixtiuni, fara frica ramanerii fara "obiectul muncii" !

doritorilor le stau la dispozitie : slimac.ovidiu@gmail.com

apropo' poate ca e chiar buna ideea asta nocturna
:D

ovidiu

Pai nu semnez nimic, din

Pai nu semnez nimic, din moment ce nu fac nota justificativa, NIR-ul si ordonantarile. Deci, este o achizitie de care eu "nu stiu"
Cat despre sindicat, ma indoiesc ca ne-ar ajuta la ceva in Romania. Ma gandesc ca mai bine ma fac judecator, ca astia sunt cei mai JMekeri (cu JM mare) din tara asta.

politica ...

strutului are si dezavantaje ... sa stii ...

eu iti doresc sa n-ai parte de "datul cu subsemnatul" pe la Curtea de conturi cu tematica de ce n-am stiut ...

si intr-adevar problematica e mai complexa, dar ar trebui sa facem ceva pentru a ne apara, nu credeti ?

ovidiu

v-a apucat

... filozofia...

Pai, la ce lipsa

acuta de bani este, cam asta ne-a mai ramas de facut :)) Glumesc, am dat in nebunie luna trecuta ca sa gasim solutii de rzolvare pt niste chestii...Cateodata imi vine sa-mi iau campii ..pe alte meleaguri.

Acum revenind la ale noastre

Acum revenind la ale noastre eu , cand fac o achizitie directa in SEAP pot vb cu respectivii inainte sa cer informatii despre ceea ce ma intereseaza??, si daca da cine imi garanteaza ca ceea ce spun ei vor si indeplinii??
Exemplu trebuie sa gasesc o eferta de pomi fructiferi si in oferta nu se specifica daca asigura transport, plantat etc, (lucru pe care il doresc) ,eu discut inainte dar cine imi garanteaza ca sunt seriosi ?
Ce pot face dupa , daca se razgandesc?

Bineanteles ca vorbesti

Bineanteles ca vorbesti inainte cu ei si te asiguri ca achizitia include sau nu ceea ce te intereseaza. Faci achizitia in SEAP, iar la descriere pe langa "pomi fructiferi" treci si transport+plantat inclus. Eventual faci si un contract daca include si servicii de stropit, garantie sau orice altceva. Dupa ce finalizezi achizitia in SEAP, ei trebuie sa se achite de partea lor. Daca nu sunt seriosi, nu le faci plata.

multumesc din suflet

multumesc din suflet

peste 15000 euro

sunt cazuri in care suplimentarea prin cerere de oferta a achizitiei directe nu a fost agreata de curtea de conturi, sfatul meu este sa gasesti alta solutie. asa ceva depinde de la caz la caz

Pana acum nu am avut probleme

Pana acum nu am avut probleme sper nici de acum inainte.
Totusi ca de obicei mai am o intrebare :
Este adevarat ca, persoana care se ocupa de dosarele de achizitie publica ar avea dreptul la un anumit comision ? intreb.

Daca politicienii care au

Daca politicienii care au vandut Petrom si altele au avut dreptul la comision... trage tu concluzia :D
Eu am tras-o deja: cine poate, are dreptul, cine nu (poate) are cu 25% mai putin la salariu!
Am citit undeva un motto: coruptia tine de elite, restul este gainarie.

totusi ,eu ma ocup mai nou de

totusi ,eu ma ocup mai nou de dosarele de achizitie publica singura si am un salariu de 673 lei net acum fara reducerea de 25% (15 ani vechime)ma gandeam ca legal as avea dreptul dar nu gasesa nicaieri ceva scris cum as putea proceda

totusi ...

si ...nu mai ai pe nimeni pe linga tine ???....adica ...tu faci comisia de evaluare ..tu presedinte de comisie ??!!!....tu ..faci tot ??!!!!

si atuncea ...

... intreb si eu, cum interpretati voi art. 71, din H.G. 925/2006, care zice asa :

(2) Comisia de evaluare trebuie să includă specialişti în domeniul obiectului contractului care urmează să fie atribuit şi se nominalizează din cadrul compartimentului intern specializat prevăzut la art. 3 alin. (1). În comisia de evaluare pot fi nominalizaţi şi membri aparţinând altor compartimente ale autorităţii contractante sau, în cazul în care beneficiarul final al contractului este o altă autoritate contractantă, din cadrul respectivei autorităţi

daca exista UN SINGUR OM angajat al Compartimentului Achizitii Publice ?

aud ?

ha, ha, haa ...

ovidiu

p.s. cred ca este vorba de un ras nervos simpatizant al colegei aflate in aceiasi "trilema" ...

compartiment achizitii publice

in postura colegei sau colegului suntem destui de multi,care suntem singuri pe achizitii publice,pe tehnic avem sau nu avem pe cineva si suntem obligati sa fim si juristi,si ingineri ,si contabili de platit suntem platiti asa cum suntem

Sa vedem cat vom mai fi platiti

Un prieten spunea ca vom ajunge atat de saraci incat atunci cand va iesi cineva pe strada cu o scobitoare in dinti, lumea va spune: iote ba, al dreq, asta a mancat!

subscriu

Aceeasi situatie este si la noi ...unii suntem 3 in 1: juristi, ingineri si economisti.

nota justificativa

Desi si eu fac nota justificativa pentru orice achizitie directa, am fost surprins sa aflu, din raspunsurile ANRMAP, ca nu este obligatorie.
Citez:
"2.Obligaţia elaborării unei note justificativa pentru alegerea achizitiei directe
In conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din H.G. nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de
aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din O.U.G. nr.34/2006
"Compartimentul intern specializat prevazut la art.3 alin.(1) are obligatia de a elabora o nota justificativa, in toate situatiile in care procedura de atribuire propusa pentru a fi aplicata este alta decat
una dintre cele prevazute la art.20 alin.(1) din ordonanta de urgenta sau, in cazul atribuirii unui
contract sectorial, la art.251 alin.(1) din ordonanta de urgenta."

Totodata, potrivit art.18 si art.19 din O.U.G. nr.34/2006, procedurile de atribuire a contractului de
achizitie publica sunt licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea cu
publicarea prealabila a unui anunt de participare, negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de
participare, cererea de oferta, concursul de solutii.

Prin urmare, intrucat achizitia directa nu este o procedura, precizam ca autoritatea contractanta nu are obligatia elaborarii notei justificative privind alegerea procedurii in situatia in care valoarea achizitiei nu depaseste echivalentul in lei a 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari."

experti cooptati

am o licitatie deschisa cu criteriul " oferta cea mai avantajoasa ..".
conform algoritmului se dau punctaje si pe criterii tehnice
pentru ca nu avem specialistI in deEmniu vreau sa apelez la experti cooptati in cadrul comisiei de evaluare
cum trebuie sa procedez?
ce acte trebuie sa am in dosar legat de experti ?
trebuia se fac contract cu ei?
daca cineva a avut o asemenea situatie rog sa ma ajute
MULTUMESC !

cooptare experti externi

Vei intocmi o nota justificativa privind cooptare experţi tehnici si vei specifica care este rolul acestora. In ceea ce priveste contractul, depinde de la caz la caz, in sensul ca unii pot fi remunerati sau nu. Acestia vor fi nominalizati in decizia privind comisia de evaluare a ofertelor. Nu au drept de vot si au obligatia sa intocmeasca un raport, parte a dosarului achizitiei publice. Vezi art. 73 din HG nr. 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

La cerere de oferta,

La cerere de oferta, licitatie deschisa mai trebuie trimis ceva in monitor sau JOUE in functie de prag valoric?

Buna ziua. imi poate spune

Buna ziua.
imi poate spune cineva:
cand am o solicitare de clarificare, trebuie sa trimit raspuns la toti cei care au luat documentatia de atribuire ?chiar daca n-au cerut?

autoritatea contractanta are

autoritatea contractanta are obligatia de a transmite raspunsurile -insotite de intrebarile aferente catre toti operatorii economici care au obtinut , in conditiile prezentei ordonante de urgenta, documentatia de atribuire, luand masuri pentru a nu dezvalui identitatea celui care a solicitat clarificarile respective.

Si publici in SEAP

Si publici in SEAP

Am cerere de oferta offline

Am cerere de oferta offline , documentatia o ridica de la sediul nostru ce sa public in SEAP

art.22 din HG925 - nu ai

art.22 din HG925 - nu ai publicat pe SEAP procedura?

Pompilia

... cerere de oferta offline inseamna ca nu se desfasoara online sau cu final electronic, nu ca nu publici invitatia de participare si documentatia de atribuire.
Publicarea in SEAP a invitatiei si atasarea documentatiei este obligatorie chiar daca ai ales formula offline !!!!!
PS: Ca urmare si clarificarile (eventuale), modificarile la documentatie le publici tot in SEAP !