valoare manopera in deviz oferta

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o informatie in urmatoarea situatie: Societatea noastra a participat la o procedura simplificata pentru o lucrare de constructii. Oferta noastra a fost declarata neconforma si eliminata pe motiv ca in extrasele de resurse umane tariful nostru pe ora este de 7 lei/ora in loc de 7,382 lei/ora (salariul minim brut pe tara garantat). Mentionez ca statele de plata sunt conform legislatiei, adica 7,382 lei/ora. Exista o prevedere legala care sa oblige ofertantii ca in devizul oferta sa fie trecut cel putin salariul minim brut garantat la momentul ofertarii? Nu pot justifica cumva ca diferenta de 0,382 lei o voi suporta din indirecte fara a modifica pretul ofertei? Sau cum altfel? Va multumesc anticipat.

sal. min pe economie

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Este ceva reglementat in noua legislatie ptr. licitatii de lucrari ajustarea pretului in cazul in care sa zicem ca se va majora sal. min. pe economie?

Vezi art. 28 alin. (1) din HG

Vezi art. 28 alin. (1) din HG 395/2016 >> "....in urma carora s-a cosntatat cresterea/diminuarea indicilor de pret pentur elemente constitutive ale ofertei" sau la alin (5) " ....este posibila numai in cazul in care au loc modificari legislative...".
Citeste tot art. 28 cap-coada.

sal. min pe economie

Multumesc mult pentru raspuns. Dar poate ne ajuta si cineva ca AC sa ne spuna ca daca se incadreaza in art. 28 al.5 din HG 395/2016 dansii sunt de acord? :).
Inca odata va multumesc si va doresc multe licitatii castigate.:), mult succes.

Vrei sa ne antepronuntam,

Vrei sa ne antepronuntam, Cristina? Nu putem sa facem o anteevaluare, depinde de la caz la c.

Dau un exemplu: lansata

Dau un exemplu: lansata procedura de paza, pretul unitar pe ora de prestare s-a calculat in functie de salariul minim de la aceea vreme. S-a mentionat ca ajustarea este posibila in cazul in care intervin modificari legislative, recte, modificarea salariului minim pe economie. In decembrie 2016 s-a incheiat contract subsecvent pentru 2017. In februarie 2017 s-a modificat salariul minim pe economie iar prestatorul a solicitat indexarea pretului unitar cu procentul cresterii salariului.
AC a acceptat cresterea, deoarece a mentionat in procedura de atribuire ca accepta ajustarea pretului. (Se poate vedea acest detaliu intrand pe prima pagina a oricarui fel de procedura din SEAP).

Deci, daca in procedura este acceptata ajustarea pretului datorita modificarilor legislative, iar modificarea salariului minim pe economie este o modificare legislativa, atunci ulterior atribuirii contractului intr-adevar se poate ajusta pretul si respectiv valoarea contractului.
Daca nu este acceptata ajustarea in procedura de atribuire, iar AC mai tarziu este de acord cu ajustarea pretului atunci risca niste amenzi usturatoare (si nu numai) in urma unui control de la curtea de conturi sau alte organe de control.

multumesc mult

Multumesc pentru exemplu.Toata lumea sa aveti o primavara frumoasa si succes in toate.

In opinia mea modificarea

In opinia mea modificarea pragului de salarizare minima pe economie nu este un motiv de modificare a pretului contractului . Daca un angajat este platit cu un salar de 2.000 lei brut nu vad cum este afectat pretul ofertei de majorarea salariului minim brut de la 1.250 la 1.450 lei, pt ca angajatul va avea tot acelasi salar brut de 2.000 lei. Dezideratul apare atunci cand salariatul este platit de mizerie cu salarul minim brut pe economie. In acest caz daca ofertantul nu-si poate mentine pretul ofertei, acestuia i se va rezilia contractul cu emiterea documentului constatator de rigoare. Totusi era buna vechea prevedere cu pretu neobisnuit de scazut raportat la valoarea estimata.
In concluzie, ofertantii trebuie sa inteleaga sa-si plateasca angajatii cu salarii decente ca si in celelalte state comunitare si ca au trecut vremurile cand AC au incheiat contracte la preturi extreme de mici dupa care au urmat aditionalele grase.

Corect, Dan!

Corect, Dan!

Din practica mea, in cazul

Din practica mea, in cazul achizitiilor de servicii paza, curatenie, ofertantii care doresc sa fie castigatori utilizeaza salariul minim pe economie in construirea ofertei lor. Aceasta se reflecta si in calitatea serviciilor prestate.
Exemplul cel mai clasic pentru o procedura cu ajustarea pretului contractului este cel de achizitionare carburant auto. Noi am avut discutii dure cu defunctul ANRMAP, lasandu-se cu respingeri repetate ale DA, pana au avizat DA cu ajustarea pretului.
Dan ai dreptate .. dar ar trebui ca sa nu mai exoste ofertanti care ofera preturi minime la calitate minima.

sal de 3000 lei

La multi ani tututror sa fiti sanatosi si la punga grosi. A aparut OUG nr. 114/2018 in care la art. 71 se prevede acordarea sal. min de 3000 lei. Oare AC este obligata sa accepte schimbarea pretului de manopera cu aceasata valoare? Doar este modificare legislativa.
Multumesc pentru raspuns si va doresc sa aveti multe realizari in toti anii care urmeaza!

Instructiunea ANAP nr.

Instructiunea ANAP nr. 2/2018
Art. 6, alin. 2: Actualizarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială va fi realizată odată cu semnarea contractului, dacă este cazul, şi ori de câte ori se constată apariţia unei situaţii imprevizibile, indiferent de durata de îndeplinire a contractului.

salve

Eu am o alta problema legata de legea asta. Ce naiba faci si ce fac si constructorii daca ai proiecte aprobate de 1 an de zile facut PT ul si el tb sa vina la licitatie dar nu vine de frica acestei indexari . Chiar pune intrebarea domnule cine imi da diferenta de manopera ???

Instructiunea 2 nu se aplica contractelor ce se liciteaza sau se vor licita .... aici nimeni nu isi asuma raspunderea .... is influente de miliarde de lei vechi la unele din ele ... ar trebui eu autoritate sa ma duc sa revizuiesc PT ul sa ii pun omului salariu minim 3000 lei ca altfel e pasibil sa il dau afara nu ... cine imi da mie la PNDL sau AFIR bani in plus .....???

Nenorocirea e ca si daca ai

Nenorocirea e ca si daca ai avea bani proprii sa contribui ca sa acoperi diferentele de manopera, AM-urile nu te lasa sa-i pui. Ei zic ca cu cati bani s-a aprobat implementarea proiectului , cu atatia sa se si faca. Vai de mama noastra de tara.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri