Achizitie directa-incidenta cu art.17 HG395/2016

Am o dilema, iar in sensul clarificarii acesteia cer ajutorul membrilor acestui forum.Situatia existenta este urmatoarea:- in anul bugetar 2016 finalizez in luna a -8-a un contract de servicii (telefonie fixa+mobila) incheiat in anul precedent. Am facut demersurile pentru o noua procedura( ce se vrea a se finaliza cu acord cadru pe 4 ani ), care din varii motive( aprob. SEAP , clarificari ..etc) nu a putut fi finalizata pana la terminarea contractului anterior. Avand in vedere importanta acestor servicii,A.C-ul a decis pentru o perioada de 3luni (in continuarea celor 8 luni) achizitia acestor servicii prin procedura directa.
Acum dilema;art. 17.din HG395 ne "spune".
" ART. 17
(1) Autoritatea contractantă alege modalitatea de achiziţie în funcţie de următoarele aspecte:
a) valoarea estimată a tuturor achiziţiilor cu acelaşi obiect sau destinate utilizării identice ori similare, ori care se adresează operatorilor economici ce desfăşoară constant activităţi într-o piaţă de profil relevantă, pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie în cursul unui an bugetar;"
Am "bugetat" din anul 2016 pana in luna a 8 a pe contractul incheiat in 2015 o suma mult mai mare decat 132.519 lei pragul pentru achizitie directa.Este corect in aceste conditii ca pentru lunile 8-11 ale anului sa fac o procedura directa( pe catalog el.) "....omitand... " ca pentru aceste servicii pentru aqnul bugetar 2016 am un ..."BALAST"...financiar provenit din derularea vechiului contract ????? Rog pe cat se poate "celeritate".

Nu aveti pareri? Poate am

Nu aveti pareri? Poate am fost eu mai neclar???

Pai anul tau bugetar cum de

Pai anul tau bugetar cum de se incheie in luna a opta? (Intrerupere de sarcina ? lol:) Asta nu inteleg. Trebuia sa mearga din 1 ian pana la 31 dec.

Bicuta, tu nu trebuia sa faci

Bicuta, tu nu trebuia sa faci AD pentru lunile 8-11 ale anului 2016, ci o negociere fara publicare, cu argumentarea corespunzatoare - art 104 alin 1 lit c) din legea 98 coroborat cu alin 4 al aceluiasi articol.

Sau mai aveai o posibilitate:

Sau mai aveai o posibilitate: tu in anul 2016 pentru lunile august-decembrie ce valoare estimata ai avea? Avand in vedere ca vechiul contract a fost incheiat in 2015, serviciile tale de telefonie mobila pt anul 2016 poate ca ar avea valoare sub pragul de AD si asa faceai AD pana la sfarsitul anului, urmand ca pentru 2017 sa initiezi procedura de incheie acord cadru 2017-2021.

art 17

Sa stiti ca eu am facut o adresa la ANAP pe helpdesk cu privire la acest art. 17 si raspunsul primit a fost ca valoarea estimata, in functie de care stabilesti modalitatea de achizitie atunci cand ai contracte sau acorduri-cadru care cuprind portiuni din anul bugetar, nu este valoarea estimata a produselor/serviciilor/lucrarilor pe care le cumperi in anul bugetar ci valoarea estimata cumulata a procedurilor pe care le faci in anul buger. Adica de exemplu primele 8 luni sunt pe un acord-cadru de anul trecut si anul asta fac doua proceduri - pe 3 luni si pe anul viitor (da procedura o fac anul asta) cumulez valoarea celor 2 proceduri si in functie de asta aleg - pentru ca art. 17 zice intenţionează să le "atribuie" si nu cumpere în cursul unui an bugetar.

Asta e cea mai tare...ce

Asta e cea mai tare...ce intentionez sa atribui in anul urmator...de ce sa mai iau in calcul pe cele pe care le pot atribui pe contracte existente la strategia anuala ???
...concluzia e unica, licitatii cu acorduri cadru ptr tot ce apare pe rapoarte....acum cate licitatii ??? .... una cu 1000 loturi si 5000 produse sau mai multe, in acord cu pietele relevante....
Pentru ce apare nou in referatele trimestriale, prin care solicita actualizare PAAP, licitatie noua...daca totusi ce vor sa fie schimbat din PAAP si nu a fost prins in proceduri deja este sub 20% din estimat, se poate aplica art 19 din Lege si facem AD...

Va multumesc Raluca,Dan&

Va multumesc in primul rand pentru comentarii,o sa clrific niste situatii,dar as dori sa comentam ‘’clarificam ‘’punctual niste aspecte.
Situatia vechiului contract vis a vis de anul bugetar este cea prezentata-nu comentez cum s/a ajuns aici, nu am participat la situatia deja creata, sunt intr_o “hora” in care jocurile au fost facute de altii.
Privitor la optiunile aratate de Raluca,as fi optat pt.varianta procedurii pe art 104 alin 1 c) din 98 cu retinerea ca noua procedura de LD ce se va incheia cu acord cadru era validata deja pe Seap,deci eu derulam doua proceduri in acelasi timp.
Referitor la a doua varianta propusa de Raluca,ramane de stabilit foarte exact daca pentru o AD se tine seama de “BALASTUL FINANCIAR”provenit din cheltuieli aferente altui contract ( atribuit e drept in alt an bugetar), dar care produce cheltuieli pentru acelasi tip de servicii(MULT mai mari decat pragul de AD) in anul bugetar in care eu as vrea sa fac AD pentru exact aceleasi servicii.
In final pentru a mai complica “UN PIC” problema,va intreb ce as putea face pentru a beneficia de aceste servicii dupa terminarea termenului AD deja facuta (GRESITA zic eu )pentru “MACAR” vreo 10 zile(de la comunicare la incheiere contract, dar pentru mult mai mult timp in cazul in care “ se pune” de o notificare urmata de contestatie….etc

Bicuta, intra pe |"Biblioteca

Bicuta, intra pe "Biblioteca de spete" de pe site-ul ANAP si vezi la litera N, ai o speta despre NFP si e exact pt tine: adica cineva intreaba daca simultan poate sa desfasoare si o LD si o NFP. Si raspunsul este DA, se poate, chiar daca ai in desfasurare o LD care normal ca dureaza ffff mult, poti face o NFP pt perioada pana la care inchei contractul ca urmare a LD.
Iti redau un extras din tot raspunsul ANAP ".............Strict din punct de vedere al legislației din domeniul achizițiilor publice, apreciem că până la finalizarea procedurii aflata in derlare și intrarea în vigoare a respectivului contract, poate fi încheiat un contract de achiziție publică, desigur numai în urma organizării unei proceduri de atribuire reglementată de Legea nr. 98/2016 , cu scopul de a asigura continuitatea furnizarii/prestarii. .........."
Seamana atat de bine speta ta cu cea de pe site-ul ANAP ca ma gandeam ca poate chiar tu ai pus intrebarea la ANAP.

Imi mentin parerea ca trebuie

Imi mentin parerea ca trebuie sa faci NFP.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri