procedura simplificata

Sunt la inceput in domeniul achizitiilor si as dori o lamurire:
- in situatia in care in programul anual al achizitiilor la anumite categorii se depaseste pragul de achizitie directa per total grupa de produse adica (ex reactivi, dezinfectanti, alimente, medicamente)
- sa demarez procedura simplificata sau acord cadru ca deocamdata nu am buget definitiv?
- sau pana la aprobarea bugetului sa fac achizitie directa si apoi sa demarez procedura?
Care este calea legala? sa nu incalc legea ca pe tot anul am previziune de achizitii mai mari de 132000.
Daca demarez procedura de acord cadru tinand cont de faptul ca nu am buget decat 1/12 din anul anterior ar insemna ca pana la finalizarea procedurii spitalul sa ramana fara aceste produse deoarece stiu ca aceasta dureaza cel putin20 zile. Cum pot rezolva situatia.
Va rog astept un raspuns urgent. multumesc

20 de zile poate o procedura

20 de zile poate o procedura simplificata

eu intrebam ce procedura sa

eu intrebam ce procedura sa aplic nu cat dureaza procedura

NFP - art 104 alin 1 lit c)

NFP - art 104 alin 1 lit c) din Lg 98/2016. Cam greu cu justificarea imprevizibilitatii, insa........ e singura posibilitate pe care o ai!

Deci sa inteleg ca nu exista

Deci sa inteleg ca nu exista posibilitatea sa fac achizitie directa pana la venirea bugetului si apoi sa initiez procedura simplificata?

Pai nu prea se poate, in baza

Pai nu prea se poate, in baza la ce faci AD?

asta vreau sa stiu. am spus

asta vreau sa stiu. am spus de la inceput ca sunt noua in achizitii si citind legea am vazut ca daca depasesc pragul treb sa fac procedura sau acord si de aceea eram nelamurita ce cale sa urmez daca momentan nu am buget decat 1/12 raportat la nivelul anului trecut. Daca demarez acum procedura aceasta dureaza 20 zile pana la incheierea contractului ce fac in aceasta perioada deoarece spitalulo sa aiba nevoie de medicamente sau reactivi sa-si poata desf activ. Prin ce procedura le iau? Imi puteti explica mai pe inteles cum sa fac va rog.

Retrag cuvintele.

Retrag cuvintele.

dalina22, de ce nu suni la

dalina22, de ce nu suni la ANAP? sa vedem ce solutie iti dau? si ne spui si noua rasspunsul

eu am intrebat frumos nu sa

eu am intrebat frumos nu sa ma luati in bataie de joc.

eu cel putn nu te iau in

eu cel putn nu te iau in bataie de joc, ti-am dat un sfat sa suni la ANAP

am sunat mi s-a rasp sa

am sunat mi s-a rasp sa citesc legea. vroiam un punct de vedere de la cineva care s-a confruntat cu aceasta situatie cand a fost la inceput pe acest domeniu.

atunci solicitati si prin

atunci solicitati si prin helpdesk si sunt obligati sa va raspunda

procedura simplificata cu acord cadru

pt ca nu ai buget vei face procedura simplificata/licitatie (in functie de valoarea estimata) cu acord cadru. Pana se finaliza procedura faci achizitie directa, cu precizarea in estimarea aferenta procedurii ca s-a mai achizitionat direct in cursul anului in valoare de......Acordul cadru nu e procedura,e o modalitate de a face o achizitie atunci cand nu stii sigur cantitatile sau nu ai toti banii necesari.

multumesc mult pentru

multumesc mult pentru lamuriri.

Art. 104 alin 1 lit. C nu

Art. 104 alin 1 lit. C din Legea 98/2016 nu vorbeste de procedura simplificata. Si intreband la Anap mi s-a spus acelasi lucru. Sa inteleg ca daca esti in situatia de la articolul respectiv tu intentionand sa faci procedura simplificata dar trebuind sa faci achizitii pana se termina procedura nu ai dreptul sa faci NFP? Deci ce faci? Achizitie directa? Ce parere aveti?

ART. 19DA. ART 104 NU

Ma regasesc in aceasi situatie ca si voi, doar ca eu depasesc plafonul si nu ma incadrez in procedura simplificata. Am sunat la Helpdesk, am primit un raspuns foarte punctual legat de art 104 alin 1 lit c) din Legea 98/2016. Este greu de justificat asadar nu are rost sa incercam ART. 104, deasemenea nici sa justificam reducerea termenelor. In fond cei de la ANAP au sugerat sa citim ART. 19 si sa facem achizitii directe.

Problema ANAP-ului este cred,

Problema ANAP-ului este cred, ce inteleg ei prin LOT, ca daca ne sugereaza sa facem AD in baza art 19 din 98 sau art 24 din 99, trebuie sa ne raportam la valoarea estimata a unui LOT si la valoarea totala a tuturor LOTURILOR. Dar ce se intampla in cazul unei proceduri care nu este impartita pe LOTURI? Sau care nu poate fi impartita pe LOTURI! Deci avem un obiect indivizibil. Cum dracu sa fac AD o luna-doua-trei, stiind ca totusi toata grupa mea de produse/servicii, depaseste pragul de AD si ar trebui sa fac LD??????
Sa va dau un exemplu: autoritatea mea intentioneaza ca in 2017 sa achizitioneze lemne de foc in valoare de 450.000 euro. Deci ar trebui sa fac LD. Cum dracu sa cumpar eu in ianuarie si februarie 20 mc de lemne asa prin AD, ca LD-ul dureaza mult, nu m-am gandit ca e iarna si .........bla-bla.
Eu inteleg ca si NFP-ul e greu de justificat, dar se poate. Pe cand AD-ul cum il justific? Ca n-am loturi, n-am nimic, pur si implu din totalul cantitatii de lemne iau luna asta 20 mc si punct. Pai asa crede ANAP-ul ca e corect????

Mai mult, va rog intrati pe

Mai mult, va rog intrati pe Biblioteca de spete pe site-ul ANAP, la litera N, aveti exact aceasta intrebare la "Negocierea fara publicare" si va las voua placerea de a descoperi ce raspunde ANAP-ul!

art. 19

Si mie mi-au zis chestia cu art.19. Deci eu inteleg asa - daca nu-mi iese o procedura simplificata si ma apuc de alta dar in acest timp trebuie sa iau o parte din produse/servicii/lucrari nu fac NFP ca in cazul procedurii simplificate nu se aplica art. 104 alin 1 lit c si oricum e belea sa justifici - ci fac achizitie directa pentru 20% (ca 20% din 600000 e sub 130000 lei) din valoarea procedurii (practic fac un lot caruia ai zic 20% ca si mie mi se pare ca cei de la ANAP nu prea lamuresc chestia cu loturile - ex lotul lemne de foc ianuarie-februarie ) si in rest Dumnezeu cu mila!

Pai nu sunt sanatosi, litera

Pai nu sunt sanatosi, litera b) a art 19 ne pune sa facem niste calcule raportate la valoarea totala a loturilor in care a fost impartita achizitia. Pai daca eu n-am loturi, la ce dracu ma raportez???? Deci sa inteleg, ca faza asta o pot face la orice grupa de produse/servicii/lucrari. Am, n-am loturi, aplic un procent de 20% la valoarea totala asi fac AD. Sunt eu nebuna? Sau altii????

Loturi

Pai zice legea ca imparteala pe loturi poti sa o faci pe baze cantitative. Mi se pare ca am citit undeva cazul unui confrate care cumpara hartie xerox prin licitatie deschisa. Si cei de la Anap i-au sugerat sa faca mai multe loturi pe baze cantitative. Asa ca de ce sa nu faci un lot pe 20% din cantitate?

Fiindca asta nu e aplicarea

Fiindca asta nu e aplicarea art 19 din legea 98, fiindca e gresitttttt!!!!!

Asa e

Asa este, asa gandesc si eu, da baietii de la Anap asta solutie sugereaza, iar noi trebuie sa scoatem castanele din foc si sa rezolvam cumva situatiile de urgenta (ca nu prea ai de ales - daca mie Anap imi zice ca nu pot sa fac NFP si imi sugereaza sa folosesc art. 19 ce sa fac - sa le zic ca nu se poate ca blochez activitatea institutiei si imi sare toata lumea in cap?).

Deci eu am facut clasificarea

Deci eu am facut clasificarea pe loturi dupa DCI, in acelasi DCI se regasesc de exemplu
Denumire forma farmaceutica concentratie cantitate
CLORURA DE SODIU flacon 5,85% 1014
CLORURA DE SODIU pungi 9%100 ml 102
CLORURA DE SODIU pungi 9%/1000ml 10
CLORURA DE SODIU pungi 9%250 ml 12432
CLORURA DE SODIU pungi 9%500ml 12583

valoric totalul lotului este 62928 lei.
Eu inteleg ca pot sa cumpar 5% din lotul acesta, din alt lot alt DCI iarasi 3% ssmd dar in TOTAL sa nu depasesc 20% din valoarea globală a tuturor loturilor. Valoarea mea totala fiind peste pragul de 615.000 lei.
Voi cum intelegeti aici?

Ce inseamna DCI?

Ce inseamna DCI?

Am aflat: denumirile comune

Am aflat: denumirile comune internationale :)

justificati modalitatea de finalizare a acordului cadru

SEAP mi-a respins pentru ca nu am justificat modalitatea de finalizare a acordului cadru in strategia de contractare. Habar nu am ce as putea sa scriu aici.....are cineva o idee???

Eu inteleg prin lot

Eu inteleg prin lot cantitatea din acelasi produs pe care o achizitionezi la un moment dat. Din exemplul dat de Raluca cu lemnele de foc pe 2017 (450.000 euro = 4.500 mc ) pot sa grupez cantitatea totala de ex. pe 50 loturi a cate 90 mc , in valoare de 9.000 euro pe lot, pe care sa le achizitionez de la mai multi ofertanti.
Conf art 19 pana inchei procedura de LD pot cumpara sa zicem 3 loturi prin AD.
Eu asa vad problema.

Întrebare. Cantitățile

Întrebare. Cantitățile achiziționate prin art. 19 de scad din cantitatea totala care se supune procedurii? Întreb asta că dacă eu cumpăr de 40000 lei prin AD și scad din total, atunci nu mai am licitația deschisă ,voi avea procedura simplificată.

Nu cred

Procedura se stabileste pe baza valorii estimate (cantitati) totale pentru produse/servicii/lucrari similare pe care intentionati sa le atribuiti in anul bugetar si se regaseste in SAAP si PAP. Ulterior se poate recurge la art. 19. Dar procedura parerea mea ramane cea din SAAP si PAP stabilita conform art. 17 din norme. Parerea mea!

Rhydin, procedura este data

Rhydin, procedura este data de VALOAREA TOTALA a grupei de produse similare, asa cum ti-a explicat si Sorin mai sus. Daca in 2017 intentionezi sa cumperi pixuri de 1.000.000 lei, atunci procedura aleasa trebuie sa fie LICITATIE DESCHISA. Nu scazi nimic din ea, legea doar iti da dreptul de a imparti aceste pixuri in loturi (pix cu gel - un lot, pix cu pasta mov - alt lot....etc) si de a cumpara anumite loturi prin AD, acele loturi care indeplinesc conditiile de la art 19.
Dar, eu am o rezerva in ceea ce priveste aceasta impartire pe loturi, pentru produse identice, din punctul meu de vedere, nu similare, IDENTICEEE.

Dan, nu am acceasi parere cu

Dan, nu am acceasi parere cu tine in ceea ce priveste impartirea pe loturi. Pai daca eu, entitate contractanta, sunt destul de desteapta (si sunt) :)), fac in asa fel incat la anumite grupe de produse sa nu mai fac proceduri in vecii vecilor. Imi trag o valoare estimata intiala fff mare, bag un lot cu o valoare estimata cat jumatate din valoarea mea si restul loturilor de valori f mici si justific ca asa am nevoie de ele, ca spre sfarsitul anului vreau sa achizitionez si lotul acela de valoare f mare, dar acum n-am bani, dar......ce sa vezi, prin noiembrie, imi dau seama ca nu-mi mai trebuie. Si eu tot anul am achizionat acele produse prin AD, ca m-a lasat acel articol 19, cand de fapt eu trebuia sa organizez o procedura concurentiala.
Asta nu inseamna "ocolirea" legii? Nu inseamna divizare de contract????

Ai dreptate mircea_raluca,

Ai dreptate mircea_raluca, actionand astfel ai putea fenta...
In lupta mea cu ANAP vis a vis de aplicarea art 19 am primit si indicatii de genul : valoare loturi exceptate cf art 19 sa fie PERMANENT pe parcursul anului sub 20% din valoarea totala pe piata respectiva.

Problema mea:
-voi achizitiona in 2017 piese de 1.000.000 lei prin subsecvente la acorduri cadru valabile urmare a unor licitatii deschise
- voi achizitiona in 2017 piese de 400.000 lei printr-o PS care va trebui derulata

Cum calculez cei 20 % ?
- din 400.000 lei - valoarea P.S. de derulat ?
- sau din 1.400.000 ? - constructia care a fost avuta in vedere pe piata pieselor auto ...cam asa spune art 19...???

In ceea ce priveste

In ceea ce priveste intrebarea lui Rhydin aceasta e super de justa...mai clar o situatie ar fi :
1. In SAAP si PAAP treci o L.D. pe o piata...
2. Apoi vin beneficiarii finali cu o urgenta si aplici art 19...ar trebui modificate SAAP si PAAP, doar nu planificasei A.D. ... Aplicand art 19 nu mai esti valoric la L.D. ci la PS ...
3. Ce procedura sa faci in continuare LD sau PS ?...

Variante ar fi:
- planific din prima PS in revizia SAAP si PAAP....varianta ar fi pe coordonatele legii, mai ales daca in strategia de contractare scriu asta cu litere de tipar sa o vasa la control ex-ante...daca aproba bine, daca nu voi reface si SAAP si PAAP si documentele procedurii
- raman cu LD de derulat - dar cu valoare de PS, va trebui sa explic asta in SAAP si in strategia de contractare ...se va vedea daca e bine la control ex-ante..., daca nu - se refac toate...
Parerea mea e de a merge pe varianta 1 - inscrisa starea de fapt si argumentata in toate documentele, inclusiv in strategia de contractare...
Un pdv final poate fi oferit doar de o intrebare pe Help Desk...cu toate ca si aia au uneori niste pdv....

Ba da, Bogdan, esti tot la

Ba da, Bogdan, esti tot la LD. NU inteleg de ce insistati voi cu scaderea din valoarea totala a loturilor pt care se aplica AD-ul cf art 19. Fratilor, valoarea este data de valoarea totala a tuturor loturilor si procedura este aleasa tot in functie de acesta valoare TOTALA (valoare loturi pt care se aplica proceduri concurentiale+valoare loturi pt care se aplica art 19-AD).

Raluca , la una dintre

Raluca , la una dintre prelegerile la care am participat , unde a fost invitat dl Constantinescu fost vice ANRMAP, am pus intrebarea "ce se intelelege printr-un lot". Raspunsul a fost : prin lot se poate intelege si cumpararea (derularea procedurii) ACELUIASI PRODUS IDENTIC dar in mai multe transe , pe care AC nu poate sa le prevada la intocmirea initiala a PAAP-ului, adica situatia in care AC nu incheie acord cadru ci contract de furnizare.
Ceea ce zici tu cu smechereala nu prea tine sa estimezi initial o valoare uriasa asa fara fundament dupa care sa renunti la sfarsit de an pt ca trebuie sa si demonstrezi ca ai facut o achizitie de cel putin 80% prin LD.
Interesant mi se pare faptul ca exceptia art.19 e pe achizitie directa , nu pe procedura simplificata (cerere oferta) cum prevedea vechea legislatie.

Dan, doar legea 98 nu permite

Dan, doar legea 98 nu permite exceptia si pe procedura simplificata, ca in 99, la mine, e altfel, eu pot aplica PS sau AD. Uite articolul din 99:
"ART. 24
Prin excepţie de la prevederile art. 22 şi 23, entităţile contractante prevăzute la art. 4 alin. (1) lit.
a) şi b) pot aplica procedura simplificată la atribuirea contractelor pentru loturi individuale sau
achiziţia directă, în condiţiile art. 12 alin. (4), pentru loturi individuale în cazul în care sunt
îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:
a) valoarea estimată, fără TVA, a lotului respectiv este mai mică de 355.632 lei, în cazul
achiziţiei de produse sau servicii, sau mai mică de 4.445.400 lei, în cazul achiziţiei de lucrări;
b) valoarea cumulată a loturilor pentru care este îndeplinită condiţia prevăzută la lit. a) şi care
sunt sau au fost atribuite în temeiul prezentului articol fără aplicarea procedurilor de atribuire
reglementate de prezenta lege nu depăşeşte 20% din valoarea globală a tuturor loturilor în care a
fost împărţită construcţia avută în vedere, achiziţia de produse similare sau serviciile avute în
vedere".

Dan, in ceea ce priveste

Dan, in ceea ce priveste LOTUL, da-mi voie sa-mi mentin si sustin parerea mea. Pai s-o luam pas cu pas, art 19 este o exceptie de la art 17 si 18, da? Sa ne referim la produse, deci art 19 este o exceptie de la art 18, care ne spune ca AC poate sa achizitioneze PRODUSE SIMILARE impartite pe loturi, dar ca valoarea estimata a achizitiei se determina prin luarea in considerare a VALORII GLOBALE A TUTUROR LOTURILOR in care a fost impartita achizitia. Deci, imparteala, trebuie s-o estimam de la inceput, trebuie sa avem o schita. Mai mult, alineatul 3 al art 19 defineste "PRODUSELE SIMILARE", nu identice.

Deci intr-un cuvant atunci

Am inteles despre dilema mea dupa discutia avuta cu un jurist.

Raluca sunt de acord cu tine,

Raluca sunt de acord cu tine, eu vroiam sa subliniez faptul ca se poate achizitiona acelasi produs identic prin doua sau trei proceduri distincte , cantitatea aferenta fiecarei proceduri , constituind un lot. Sa zicem ca am estimat de achizitionat 12.000 topuri hartie A4 de acelasi fel pe an. Imi propun sa fac o LD pt 5000 in primul trimestru, o alta LD de 5000 in trimestrul doi si inca 2000 prin LD daca mai am nevoie in trim.3. Deci am 3 loturi. Legea nu ma obliga sa fac o singura LD pt toata cantitatea la inceputul anului.
A nu se confunda lotizarea in cadrul aceleiasi proceduri , adica hartie A4- lot1, hartie A3-lot2, hartie A0-lot3, etc

Am inteles, Dan, asa e!

Am inteles, Dan, asa e!

Maine scriu ANAP, oricum le

Maine scriu ANAP, oricum le scriu zilnic de vreo saptamana....
Mircea_raluca, cu tot respectul cuvenit p.d.v. emise pe forum, cred ca in cazul expus de Rhydin este obligatoriu sa deduci din valoarea procedurii - valoarea celor 20% ptr care se aplica art 19 din Legea 98....altfel induci erori pe piata ... Vei face un acord cadru ptr care din start presupui ca vei cumpara 80%? ...in capul meu faci LD sau PS pe noua valoare ( dupa deducere 20%), ce difera e timpul de ofertare...
O sa va tin la curent cu pdv ANAP.
Printre timp o alta concluzie dupa corespondenta cu ANAP: planific achizitii in 2017 de 1400000 lei, din care 1000000 lei prin CS la Acorduri cadru din 2016, valabile, iar 400000 lei prin 1 PS noua. Cand calculez 20% ma raportez doar la cei 400000 lei aferenti noii PS, care va fi inscrisa in PAAP 2017, restul sunt povesti din istoric care nu trebuie sa se regaseasca in PAAP si SAAP ( adica prin PAAP nu scriem nimic de subsecvente -chestie pe care o faceam pe OUG 34 si pe care vreau sa o mai fac, sa verific daca ma inchid pe buget...).

Bogdan, Rhydin, poate nu m-am

Bogdan, Rhydin, poate nu m-am facut eu inteleasa sau n-ati inteles voi. Eu spuneam ca valoarea grupei de produse este data de valoarea totala a tuturor loturilor. Si aceste loturi sunt impartite intr-un lot, doua, trei care au valoare de procedura si alte doua-trei loturi care pot fi achizitionate prin AD. Normal ca ce scoti la procedura e doar valoarea si cantitatea aferenta loturilor care au valoare de procedura, insa faci LD chiar daca valoarea e de PS, intrucat valoarea totala e de LD.
Exemplu, ca sa ma intelegeti:
Pixuri: 1.000.000 lei VALOARE TOTALA A TUTUROR LOTURILOR
700.000 LEI LOTUL 1
250.000 LEI LOTUL 2
20.000 LEI LOTUL 3
10.000 LEI LOTUL 4
12.000 LEI LOTUL 5
8.000 LEI LOTUL 6
DECI, procedura aleasa de autoritatea contractanta pt anul 2017 pt a achizitiona pixuri este Licitatie Deschisa cf valorii totale, dar pt lotul 1 si 2 aplici aceasta licitatie deschisa si pt loturile 3, 4, 5 si 6 faci AD.
Chiar daca valoarea loturlui 2 este de procedura simplificata, nu faci procedura simplificata, ci licitatie deschisa, intrucat procedura este data de valoarea TOTALA a tuturor loturilor in care a fost impartita achizitia.
Asta am vrut eu sa spun.

Vezi art 18 alin 2 din legea

Vezi art 18 alin 2 din legea 98 sau art 22 alin 2 din legea 99

Pe mine ma enerveaza rau ca

Pe mine ma enerveaza rau ca prevederea art.19 nu se aolica si pt. procedura simplificata.
Ex: Pixuri: 600.000 lei VALOARE TOTALA A TUTUROR LOTURILOR
300.000 LEI LOTUL 1
250.000 LEI LOTUL 2
20.000 LEI LOTUL 3
10.000 LEI LOTUL 4
19.975 LEI LOTUL 5
25 LEI LOTUL 6
Se aplica procedura simplificata pt toate loturile inclusiv pt lotul 6.
Acuma spuneti-mi si mie cine vine sa depuna oferta pe lotul 6? Cum rezolv problema ca nu pot face AD pe lotul 6?

Dar de ce interpretezi tu

Dar de ce interpretezi tu asa, Dan? De ce nu poti face AD pt lotul 6? Art 19 e o exceptie de la art 17 si 18, da? Art 17 si 18 vorbesc despre procedurile de atribuire reglementate de prezenta lege, da? Acum ne ducem la art 68 unde sunt enumerate procedurile de atribuire reglementate de legea 98, da? Si la ultima litera, litera i) gasim procedura simplificata.
Deci ne intoarcem la art 19 si interpretam ca, prin exceptie de la aplicarea procedurilor reglementate de lege, adica si procedura simplificata, pot face AD pentru loturile care indeplinesc cele doua conditii, nu????
De ce nu????

PS

Mie cei de la Anap mi-au zis ca art. 19 se aplica si in cazul procedurii simplificate. Chiar mi-au recomandat sa folosesc art. 19 daca nu reusesc sa atribui o PS si trebuie sa iau o parte din produse/servicii/lucrari pentru ca tocmai art 104 privitor la negocierea fara publicare nu se aplica in cazul PS. Raspunsul lor - folositi art. 19! Ca daca nu poti face NFP (raspuns ANAP - nu se poate) si nici art. 19 atunci ce faci in caz de urgenta?

Si eu am raspuns de la ANAP

Si eu am raspuns de la ANAP cu aplic art 19 si in cazul PS, cu exemplu de calcul chiar....

Ma bucur, baieti, de

Ma bucur, baieti, de raspunsurile voastre de la ANAP, in sfarsit suntem pe aceeeasi lungime de unde.
Dan, mai mult, in exemplul dat de tine, poti face AD pt loturile 3,4,5,6!!!

@raluca2000 am inteles,

@raluca2000 am inteles, multumesc.