Achizitie directa din SEAP

Buna ziua,
Am fost desemnat sa ma ocup de achizitii intr-o institutie. Poate pare banala intrebarea mea dar, pentru a achizitiona ceva din catalogul SEAP chiar trebuie ales pretul cel mai mic? Trebuie printscreen la ecranul de cautare ? Rezultatele unei cautari difera in functie de cuvintele cheie folosite... de exemplu: pentru achizitie de drapele, pot cauta drapele, steaguri, sa scriu si dimensiunile.. etc. Cum procedez sa fie corect? Multumesc.

In primul rand, nu esti

In primul rand, nu esti obligata sa alegi oferta cu pretul cel mai mic. Alegi oferta cu pretul cel mai mic dintre ofertele care-ti satisfac tie cel mai bine necesitatile si atunci, da, daca ai trei oferte care iti dau acelasi drapel, cu aceleasi carateristici si aceleasi dimensiuni, atunci e normal s-o iei pe cea mai ieftina dintre ele. In ceea ce priveste "cautarea", ai dreptate, daca scrii in trei moduri diferite, ti se vor genera trei rezultate diferite. E la latitudinea fiecarei autoritati cum cauta in catalog, cum e mai avantajos, de la caz la caz :)

Mai sunt si alte criterii in

Mai sunt si alte criterii in temeiul carora alegi o oferta, de exemplu chiar daca un ofertant iti da un drapel cu 1 leu, dar te pune sa faci plata in avans sau la livrare, poate nu e avantajos pt tine ca autoritate, asa cum ar fi oferta unui alt operator care-ti da drapelul cu 1.2 lei dar te lasa sa platesti la 30 sau 45 de zile. Sau cel mai ieftin nu are inclus si pretul transportului, in timp ce cel de 1.2 lei ti-l livreaza gratis la sediu.
Dupa cum spuneam, de la caz la caz.....

Multumesc... dar pot cere

Multumesc... dar pot cere oferte in seap pentru achizitii mici? daca da, de unde fac asta? un alt exemplu: am de achizitionat anumite piese pentru un motofierastrau... daca le-as cauta in catalog, as gasi la firme diferite pretul cel mai mic (aceleasi caracteristici).. pot face in seap o solicitare de oferte pentru aceasta? sau solicit ”offline” oferte..

?

Vad ca se utilizeaza foarte mult partea de anunt publicitar, unde ofertele se cere a fi postate ca pachet, nefiind luate in considerare ofertele incomplete. E corect?. E o idee buna in considerentul ca si ofertantul isi concepe oferta in functie de cantitate, isi face calculele luand in considerare un singur cost de transport. In acea oferta pot fi mai multe coduri CPV. Cum se va tine evidenta pe coduri in acesta caz, tinand cont ca SEAP-ul va lua un singur cod, cel pe care il completeaza operatorul economic? Impartirea lor pe mai multe coduri, poate fi considerata abatere de la lege?

La ce va mai trebuie CPV ? Ce

La ce va mai trebuie CPV ?
Ce contorizati dupa CPV ?
Dupa mine nu e OK, argumente:
-nu se asigura transparenta utilizarii banilor
- e greu de demonstrat eficienta utilizarii banului public - cum argumentati unui control faptul ca in aplicarea art 43 din HG 395, mergand in SEAP....hopa...am gasit un pachet perfect pentru mine....continutul meu, pretul minim...etc...cum demonstrati ca urmare a cautarii in Seap a fiecarui produs din pachet nu ar fi rezultat o utilizare mai eficienta a banilor ?

Pai da, dar gandeste-te ca ai

Pai da, dar gandeste-te ca ai de achizitionat vreo 50 produse diferite de birotica. Daca intri sa consulti catalogul, vei ajunge sa cumperi 10 pixuri de la un furnizor, 5 topuri de hartie de la un altul, 3 cutii de agrafe de la al treilea furnizor etc. Si bineinteles, ca acei furnizori te vor refuza pentru ca nu iti va livra cel de la Sf. Gheorghe 3 cutii de agrafe doar asa, ca avea el pretul cel mai scazut.
Un alt exemplu concret: am achizitionat anul trecut, in urma unui anunt publicitar cartuse toner. Cel mai mic pret din catalog era in jur de 60 lei. In urma anuntului publicitar, un furnizor mi-a ofertat 30 lei pt un toner. Deci, nu toti ofertantii au ceea ce ai tu nevoie, in mod constant postat in SEAP.
Noi consideram anuntul publicitar ca o solicitare de oferte (aia facuta cu adresa inainte de noua legislatie) si cei care sunt de acord cu conditiile tale (livrare, plata, cantitate etc) sa trimita oferta. Altfel stai cate 3 zile dupa fiecare operator economic sa iti dea acceptul pentru 3 cutii agrafe.

Un al doilea exemplu: Achizitiile de echipament de protectie pe fondul de handicap. Daca te uiti pe catalog nu iti poti da seama deloc care operator este/nu este unitate protejata. Aici intra anuntul publicitar, care iti face cunoscuta intentia de a achizitiona prin fondul de handicap. Nu prea mai merge sa achizitionezi doar de la furnizorul local, pe care il stiai de ani buni. Sunt multi din tara care dau mai ieftin decat cel de la care luai pana acum si la aceeasi calitate.

Dar, anuntul publicitar nu se preteaza pentru toate. Noi il folosim doar pentru cumparari directe de produse, si numai pentru produse de curatenie, birotica, materiale constructii, articole fierarie, echipament protectie sau unele scule. Iar pentru fiecare din ele folosim doar cate un cod CPV.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri