Contract de furnizare sectorial - act aditional

Buna ziua
Avem un contract de furnizare in derulare (contract sectorial). Cei de la tehnic vor acum sa inlocuiasca anumite produse (caracteristici tehnice) cu altele superioare ( nu se schimba propunerea financiara). Parerea mea este ca fiind un contract de furnizare, ceea ce cer ei reprezinta modificarea obiectului contractului si nu se poate incheia un act aditional. De asemenea am facut referire la ANRMAP, referitor la interdictia de modificare a clauzelor contractuale prezentata in setul de intrebari si raspunsuri publicat pe site, si la Manualul ANRMAP, vol. I cap. Actul aditional. Ce parere aveti?
Multumesc

Amanunte, te rog

Exista un caiet de sarcini, specificatiile produselor, etc.

In caietul de sarcini care a

In caietul de sarcini care a fost scos la licitatie, erau specificate tipul echipamentelor; ex: analizor, server, modem, mediaconvertoare etc. cu specificatiile minime. Cel care a castigat licitatia si cu care s-a semnat contractul, trebuie intai sa faca un proiect tehnic si apoi sa furnizeze echipamentele. Proiectul tehnic se face dupa o etapa de inginerie de 2 saptamani. Acum furnizorul in proiectul tehnic propune alt tip de analizoare si de servere, superioare fata de cele ofertate in propunerea tehnica (fara sa modifice oferta financiara). Cei de la tehnic vor pentru aceste modificari sa se incheie act aditional.

am avut si eu o asemenea situatie

... la un contract de furnizare calculatoare, unde la data livrarii, monitoarele ofertate in propunerea tehnica iesisera din fabricatie fiind inlocuite cu altele generatie mai noua (la producatorul HP). Ca urmare, furnizorul a transmis o adresa cu aceste date si a propus ca a.c. sa fie de acord ca monitoarele sa fie de tipul nou (aveau diagonala putin mai mare si modelul/data fabricatiei/componentele, etc erau superioare) la acelasi pret.
Am facut un Referat in acest sens care a fost aprobat de ordonator si a.c. a acceptat fiind in avantajul acesteia.

A venit curtea de conturi si a fost f. bine.
Atata timp cat modificarea este in avantajul a.c. (demonstrat, bineinteles) nu are nimeni ce sa zica.

Eu zica ca nu ai de ce sa te

Eu zica ca nu ai de ce sa te opui solutiei, daca echipamentele sunt superioare celor oferite initial, daca nu modifica oferta financiara. Mai mult, aceste echipamente respecta conditiile minime impuse prin caietul de sarcini. Ce nu inteleg este de ce sa faci act aditional? Exista dejaspecificat in contractul semnat ca se va folosi echipamentul marca, seria, cu caracteristicile?
Bineanteles ca o hartie in acest sens este binevenita, mai ales din punct de vedere al acoperirii.

In contract la obiect este

In contract la obiect este specificat ca se vor livra produsele mentionate in propunerea tehnica, care este parte a contractului, spre exemplu analizor 7650. De asemenea si proiectul tehnic este parte a contractului, unde ei ofera analizor 8800. Cei de la tehnic cer act aditional, pentru ca dupa ce se vor monta aceste echipamente se va face receptia, si lor nu li se pare legal sa receptioneze ceea ce nu este mentionat in propunerea tehnica.

Aha, am inteles. Intrebare:

Aha, am inteles. Intrebare: cum justifica op.economic faptul ca a ofertat ceva si acum ofera altceva? Eu as face asa: da-mi explicatii (in scris) castigatorule de ce nu respecti propunerea tehnica, eu (adica cei de la tehnic, care trebuie sa o faca in scris) fac apoi analiza si daca este un motiv intemeiat (de exemplu, analizorul 7650 nu se mai fabrica si cel cu care-l pot inlocui - adica 8800-le nu este compatibil cu toate celelalte echipamente, bla, bla), atunci fac hartie prin care justific acest lucru in fata ordonatorului de credite, ba mai spun si ca utilizarea produselor prevazute in proiectul tehnic, asigura o mai buna...bla, bla, intrucat sunt de generatie mai noua, mai rapide, fiabile, silentioase, consuma mai putin, etc. Daca ordonatorul de credite semneaza, atunci esti ok si poti sa faci si act aditional ca sa fie toata lumea fericita.

Cei de la tehnic imi zic cel

Cei de la tehnic imi zic cel care a castigat, a realizat dupa etapa de inginerie ca trebuie alte analizoare, desi ofertantii pe perioada de elaborare a ofertelor trebuiau sa faca vizite la amplasamente ca sa poata intocmi propunerea tehnica, din cauza spatiului, nicidecum ca nu se mai fabrica. In aceeasi situatie ca analizoarele sunt si niste servere. Cei de tehnic ar trebui sa faca o adresa prin care pot doar sa justifice faptul ca sunt niste echipamente mai noi care sunt mult mai performante; mai ales ca analizorul 7500 ofertat inca se mai fabrica. Daca ar fi fost vizitele la amplasamente mai eficiente, poate nu s-ar fi ajuns aici.

Ideea este ca trebuie sa-i

Ideea este ca trebuie sa-i pui si pe aia de la tehnic sa-si faca patratica, adica o hartie care sa stea in spatele notei/referatului tau si/sau a acatului aditional si care sa reprezinte "fundamentul constructiei" tale.

Asa o sa si fac. Multumesc

Asa o sa si fac. Multumesc

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri