Achizitie directa = contract servicii de manopera si achizitie separata de materiale

Buna ziua,
Lucrez in cadrul unui compartiment de achizitii publice; ordonatorul de credite doreste sa faca o lucrare de invelire la un acoperis al unei scoli doar cu o "anumita firma". Problema este ca oferta acestora depaseste 15.000 euro, iar eu ma aflu in situatia de a "rezolva situatia cat mai urgent". Intrebarea mea este: se poate sa inchei un contract de servicii manopera cu firma respectiva iar materialele sa le cumparam noi ca autoritate contractanta? Este legal?

art.23

"Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice."
Deci nu.. in niciun caz nu diviza contractul. Faci tot posibilul sa-ti lamuresti seful ierahic ca nu poate face asta.

Multumesc pentru sfat...desi

Multumesc pentru sfat...desi partea cu lamurirea sefului e mai grea....

Inca un lucru as vrea sa va

Inca un lucru as vrea sa va intreb: credeti as putea merge pe Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare - invocand
art. 122,
alin. c: ca o masura strict necesara, atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante. Autoritatea contractanta nu are dreptul de a stabili durata contractului pe o perioada mai mare decat cea necesara, pentru a face fata situatiei de urgenta care a determinat aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. In cazuri de forta majora sau in cazuri temeinic motivate autoritatea contractanta are dreptul de a emite un ordin de incepere a serviciilor/lucrarilor concomitent cu initierea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Asta avand in vedere ca este o lucrare de maxima urgenta si se doreste finalizarea ei pana la inceperea anului scolar, deoarece ploua in scoala.

Ce parere aveti?

citeste ...

si ce inseamna mai exact situatia de urgenta ... faptul ca s-a spart tigla si trebuie reparata (asta zici tu ca ar fi urgenta, ca din motive meteorologice ciudate, s-a spart tigla pe o suprafata de ... m2) nu implica ca legiuitorul te va lasa sa faci achizitie directa sub palaria negocierii fara publicare ...

nici macar in urma inundatiilor, alea vazute la televizor, n-au trecut la negociere ci au demarat procedura de licitatie, fiind vorba de pragul valoric ...

acuma, daca ordonatorul iti va semna o hartie prin care-ti comunica ca avand in vedere situatia de urgenta creata si care nu se datoreaza sub nici o forma ... si prin urmare iti ordona sa incepi procedura de negociere cu firma x, pentru rezolvarea situatiei, nu vad cum te-ai putea opune !

ovidiu

p.s. ai facut aritmetica : daca vei cumpara tu materialele si vorbesti cu constructorul - despre restul de plata, manopera, taxe, t.v.a., etc., nu te incadrezi, totusi, in cei 15.000 euro, fara T.V.A. ?

Pai cu siguranta m-as incadra

Pai cu siguranta m-as incadra de-asta vroiam sa procedez asa, dar sun la o institutie superioara si mi se spune ca n-am voie sa cumpar eu materialele....ca asta inseamna ca divizez contractul....nu mai stiu...

situatia de urgenta...

...sau cea de forta majora este determinata de situatii imprevizibile si se confirma de o autoritate compententa.. doar faptul ca ploua este o situatie imprevizibila, nu si faptul ca, incepe scoala si ploua in scoala. :))
si daca ordonatorul de credite da scris ca-i situatie de urgenta si ca trebuie sa incepi lucrarile de urgenta cu firma X ... asta nu-i decat "apa de ploaie". practic asta inseamna ca ordonatorul isi asuma raspunderea, si in situatia asta contabilul sef sau director economic tre' sa anunte CC. mai in gluma, mai in serios, m-am lovit in vara asta de-o astfel de situatie de urgenta, da-i legata de calamitati si inundatii. din discutiile cu anrmap, pana n-am patalama la mana ca-i situatie de urgenta, nu pot sa fac procedura pe 122. asa ca m-am dus cu jalba-n protap la ISU... si inca-i mai astept sa vina sa cofirme starea de forta majora.

Eu stiu ca aveti dreptate,

Eu stiu ca aveti dreptate, incercam doar sa gasesc o portita pentru situtia asta. Pentru linistea mea, astazi am solicitat oferte si de la alte firme si e credeti? lucrarea asta se poate face lejer cu suma de 10.000 euro Acum eu ma aflu undeva la jumatate: pe de o parte seful care "insista" sa facem lucrarea cu firma respectiva, pe de alta parte faptul ca stiu ca se poate face o lucrare de calitate cu bani mai putini. Ce ati face in situatia asta?

Nu poti face lucrarea platind

Nu poti face lucrarea platind doar manopera, pt ca lucrarea respectiva include si materialelel, chiar daca le achizitionezi tu. Deci, lucrarea respectiva=manopera+materiale.
La art.122 nu te incadrezi.
Daca seful insista (seful=ordonator credite ? ) cu firma lui minunata, atunci, fa o hartie scrisa catre ordonatorul de credite in care explici ca ai gasit 2,3,4 firme care ar face lucrarea cu X euro si ca tu propui achizitia directa (intrucat valoarea este sub 15.000 euro) de la firma H. Daca seful care insista este si ordonator de credite, sa dispuna el (in scris) ca se va merge cu firma Z care face lucrarea cu mai mult de 15.000 euro. Ai grija sa te acoperi de hartii.

Multumesc mult pentru ajutor.

Multumesc mult pentru ajutor.

Achizitie directa de lemne foc

Se considera ca voi diviza contractul (voi incalca prevederile Art. 23, 25 si 26 din Oug. 34/2006) daca voi incheia un contract de furnizare lemne de foc in valoare de 15000 de euro cu Romsilva prin achizitie directa si un contract de servicii de transport in valoare de 5000 de euro cu un alt eporator economic.
Mentionez ca Biroul care solicita lemnele de foc a intocmit referate de necesitate de estimare a valorii contractelor separat (unul pentru contractul de furnizare lemne foc si unul pentru contractul de servicii de transport lemne foc).

eu zic ca da ...

si contractul de furnizare poate include, evident, transportul marfii franco-beneficiar deci scopul contractului este si acela de a avea lemnele de foc la tine in curte ...

ovidiu

p.s. daca biroul ti-ar fi facut o estimare pt transport nu stiu ce, care nu se lega de primul contract, atuncea ar fi fost altceva, zic io ...

da' poate vorbesti cu cei de le Romsilva sa-ti aduca marfa la tine in pretul contractului de furnizare avand in vedere si noile directive cele cu scaderea cheltuielilor de la "Bunuri si servicii" cu 20 %, prevazute in O.U.G. 55/2010 art. III :
ART. III
(1) Autoritatile si institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice vor diminua cu 20% cheltuielile cu bunurile si serviciile aprobate in buget, programate pentru a doua jumatate a anului 2010 si ramase de executat ;

coroborat cu :
ART. VII din O.U.G. 55/2010
Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, precum si angajarea unor cheltuieli de natura celor prevazute de aceasta, fara a se lua in considerare masurile de reducere, si amanarea platii acestora atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala sau penala a persoanelor vinovate, potrivit legii

Total de acord

cu Ovidius

Multumesc

Multumesc pentru ajutor.

ugg classic boot clearance

Our destiny offers not the cup of jester red ugg boots despair, but the chalice of opportunity. (Richard Nixon, American President)Patience is bitter, but its fruit is sweet. (Jean Jacques Rousseau, French thinker)Progress is the activity ugg boots clearance of today and the assurance of tomorrow.(Emerson, American thinker)The world can be changed by man's blue bailey button uggs endeavor, and that this endeavor can lead to something new and better.No man can sever the bonds that genuine ugg boots sale uk unite him to his society simply by averting his eyes. He must ever be ugg triplet boot outlet receptive and sensitive to the new ; and have sufficient courage and skill to novel facts and to deal with ugg bailey button sale them. (Franklin Roosevelt, American President)There is no royal road to science,and only those who do not dread the clearance uggs boots fatiguing climb of gaining its numinous summits. (Karl Marx, German revolutionary)The man who has made up his uggs clearance mind to win will never say "impossible ". (Bonaparte Napoleon,French emperor)To do bailey ugg boots uk whatever needs to be done to preserve this last and greatest bastion of freedom.(Ronald Reagan, American President)We cannot always build the ugg classic boot clearance future for our youth, but we can build our youth for the ugg store outlet future. (Franklin Roosevelt, American president)Where there is a will, there is a uggs roxy way.(Thomas Edison, American inventor)Achievement provides the only real pleasure in ugg classic cardy life.(Thomas Edison, American inventor)But has the last word been said ? Is all hope to be lost ? Is the defeat final ugg boot cardy No !(Charles De Gaulle, French president) HYD

Daca am de inlocuit niste

Daca am de inlocuit niste tevi la o centrala termica (tevi cumparate de autoritatea contractanta), se poate achizitiona servicii doar pt. manopera?(sudare)

Poti merge pe CPV 50531100-7

Poti merge pe CPV 50531100-7 (Servicii de reparare şi de întreţinere a boilerelor). Serviciul este similar necesitatii tale.

cumparare directa

Buna ziua,
Am si eu o intrebare, doresc sa postez in SEAP la sectiunea cumparari directe serviciile pe care le oferim, insa in cazul in care oferim aceleasi servicii pentru doua locuri diferite, trebuie sa completez 2 pozitii de catalog si sa le postez?
Multumesc si astept un raspuns.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri