art. 36^1 din HG 925 modificata

Buna, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, referitor la acest articol: - In cazul in care exista mai multe oferte care au valoarea sub 85% din val. estimata a inv., AC este obligata sa verifice doar pe ofertantul clasat pe locul I? Sau pe toti ofertantii care au avut oferte cu valoare sub 85% din VEI? - Are AC obligatia sa ii anunte pe ceilalti ofertanti in cazul in care efectueaza aceste verificari asupra unuia dintre ofertanti? Sau...........De unde stiu ceilalti ofertanti daca pot sa faca sau nu contestatie? De unde stiu ceilalti ofertanti (care s-au intalnit la licitatii cu alti ofertanti care au ofertat sub 85%), daca AC a facut sau nu verificari celui care a depus oferta sub 85% din VEI? In legatura cu "sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin 5 oferte care nu se află în situaţiile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. a)-e) şi alin. (2), atunci când preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor respective.", eu inteleg asa: - Chiar daca un ofertant are oferta cu valoare de ex. 90% din VEI si toti ceilalti au valori de ex. de 99% din VEI si daca valoarea celui care are 90% din VEI reprezinta sub 85% din valoarea rezultata in urma efectuarii mediei aritmetice a valorilor ofertelor celorlalt participanti, atunci oferta are un pret neobisnuit de scazut. Este corecta interpretarea? S-a intamplat vreunuia dintre voi sa ceara sau sa primeasca solicitari de clarificari pe aceasta speta?

Pret neobisnuit de scazut - 85%

Intamplator traversez chiar in acest moment o speta pe aceasta tema. Lucrurile stau in felul urmator:
- in ambele cazuri descrise de dvs. (oferta sub 85% din valoarea estimata sau sub 85% din media a cel putin 5 oferte admisibile) AC are obligatia de a solicita clarificari de la toti ofertantii care se situeaza sub acest plafon (85% din valorile determitate dupa algoritmul de mai sus);
- nu este obligatorie notificarea celorlalti ofertanti despre solicitarea de clarificari privind pretul sub 85% de la cei in cauza;
- cat priveste o posibila contestatie din partea celor cu preturi mai mari de 85% obiectul acesteia nu poate fi decat obligarea AC de a-si exercita obligatia instituita de art. 36 indice 1 din HG 925/2006 si anume de a solicita clarificarile. Pentru introducerea acestei actiuni cred ca e suficienta o copie a procesului verbal de deschidere a ofertelor de unde reies preturile ofertate. Actiunea nu va putea fi respinsa de CNSC ca ramasa fara obiect decat daca AC face dovada ca a solicitat aceste clarificari. Evident ca se poate discuta si pe fond cum au fost analizate, de la caz la caz, clarificarile inaintate de ofertantii aflati in aceste situatii.
- ca sa va raspund la intrebarea legata de primirea de clarificari in temeiul acestui articol, pot sa va spun ca, in calitate de consultant al unei AC, nu OE, am solicitat astfel de clarificari si am primit raspunsuri socante. Exemplificativ pot sa va spun ca unii OE care au raspuns la solicitarea de clarificari nu respectau pentru marea majoritate a meseriilor salariul minim pe economie garantat in plata ceea ce a rezultat in eliminarea ofertelor lor.

Pret mic

Am avut si eu o procedura de cerere de oferte, care in urma licitatiei electronice a scazut sub acest prag, deci se putea considera ca avand un pret "suspect de mic". Verificand insa preturile produsului si la alti OE care nu au participat la oferta, am constatat ca erau f.apropiate de pretul rezultat in urma LE. De aceea nu am considerat necesar sa cer clarificari. Am gresit?

Nimeni? Nicio parere?

daca pretul a fost de sub 85%

daca pretul a fost de sub 85% din valoarea estimata sau sub 85% din media a cel putin 5 oferte admisibile, atunci da, ai gresit. Art 36, ind 1, alin 2, HG 925/06 zice ca este ,,obligatoriu'' in acest caz sa se verifice ofertele

Asa vad si eu problema. Dar

Asa vad si eu problema. Dar si noi am patit. Nimeni nu verifica si nimeni nu-i vede ca nu verifica...asta este. Chiar ne gandeam la serviciu la un moment dat ca ar trebui sa contestam dc se intampla tot asa. Sa vedem cei de la consiliu ce parere or fi avand. As fi curioasa.

Hmm

Pt anda.maxim: pai atunci fa contestatie. Macar atunci cand castigati voi..ce zici? Cei de la consiliu vor da verde daca ofertantul castigator despre care se poate spune ca are un pret neobisnuit de scazut nu beneficiaza de ajutoare de stat si alte chestii de genul (sunt prevazute in OUG34).
@rezion2000 - daca calculez oferta castigatoare din valoarea estimata, nu stau bine, dar daca fac media, se schimba treaba. Acum, ce sa zic, asta este o chestie care din pct meu de vedere nu este ok. Explicatie: eu estimez valoarea luand in calcul cea mai "scumpa" oferta pe care o gasesc si daca este cazul, iau in calcul si alte elemente. Este logic ca atunci cand ofertantii sunt in competitie in timp real, valoarea contractului sa scada. Uite un exemplu - cumpar lemn de foc. Ofertantul 1 daca castiga se duce si se apuca de taiat lemnul din padure apoi il incarca in camioanele proprii si-l expediaza; ofertantul 2, va taia lemnul din padure daca castiga, dar nu are transport propriu, asa ca va trebui sa inchirieze; ofertantul 3 are lemnul taiat de anul trecut si detine si camioane proprii. Pentru mine este clar ca cel care va avea cel mai mic pret nu poate fi ofertantul 2 si probabil nici 1. De aceea, eu as fi formulat altfel acest pret neobisnuit de scazut, dar nu prea are importanta ce as fi facut eu.

Intrebare: am auzit astazi ca lucratorii de la SEAP sunt in greva. Voi ce stiti despre asta?

Verificare pret neobisnuit de scazut

Sa va spun cum fac eu lucrurile. In toate comisiile de evaluare in care asiguram consultanta si/sau experti externi cooptati facem verificarea cu 85% in functie de numarul de oferte admisibile, daca e mai mic de 5 prin raportare la valoarea estimata a procedurii, daca e mai mare sau egal cu 5 prin raportare la media preturilor fara TVA ale ofertelor.
Acum apare urmatoarea problema - ofertantii contesta eliminarea ofertelor lor in cazul in care nu pot dovedi fundamentarea preturilor de multe ori aberant de mici. De exemplu, am o situatie taraganata de CNSC de vreo luna si ceva in care am eliminat o oferta in care nu era respectat salariul minim pe economie garantat in plata pentru cel putin jumatate din meseriile indicate in lista de consumuri cu forta de munca. Astept cu interes decizia CNSC pentru a v-o putea pune la dispozitie dupa ce elimin denumirea partilor si alte date de identificare ale procedurii in discutie.

Si solicitati clarificari

Si solicitati clarificari TUTUROR ofertantilor care au valoarea sub 85% din VEA? Sau numai celui "clasat" pe locul 1? Multumesc.

Tuturor

... celor aflati in aceasta situatie (s.n. principiul tratamentului egal). Mai mult, daca prima oferta e respinsa in urma verificarii, este mult mai rapid sa existe deja toate fundamentarile economice. Altfel ar curge un nou termen de raspuns la solicitarea de clarificari/fundamentare pentru fiecare ofertant in parte.

In cat timp se stabileste castigatorul la o faza finala de LE?

Ce se intampla daca la o cerere de oferta cu faza finala de licitatie electronica, 5 din 6 ofertanti declarati admisi la faza finala au preturi sub 85% din valoarea estimata a contractului?

Mentionez ca, comisia de evaluare le-am solicitat la toti 5 clarificari si le-a dat un termen de raspuns.

Dupa primirea clarificarilor, in cat timp comisia de evaluare trebuie sa decida castigatorul?

Dupa stabilirea castigatorului, in cel mult 3 zile, comisia trebuie sa faca raportul de atribuire si sa comunica rezultatul ofertantilor??

Astpt un raspuns de la dvs.

Astept cu interes ...

Raspunsul C.N.S.C.-ului pe acest tip de speta.

Cu siguranta ca sunt si alti doritori, deci nu ne uita.

SARBATORI FERICITE !
ovidiu

Craciun fericit!

Si daca toti cei 5 ofertanti au prezentat o oferta care se situeaza sub cei 85%? Si daca preturile lor sunt aprobate de forul lor tutelar? Ma refer aici la achizitionarea de servicii de asigurare, unde preturile operatorilor sunt aprobate de CSA. Avand dovada ca preturile sunt aprobate, unde mai exista suspiciunea de pret neobisnuit de scazut?

decizie CNSC

Este posibila publicarea deciziei pe care o mentionati ? Voi fi nevoita sa elimin unii ofertanti si as vrea sa vad si punctul de vedere al CNSC.

Autentificare utilizatori

Comentarii recente

Parteneri